Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ... ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Tην οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που πρόκειται να ενεργοποιηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2017, ζητά ο ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου του.
Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος φόρος δρα αντιαναπτυξιακά και εμποδίζει την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, η οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε βαθιά ύφεση.
Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι ουσιαστικά η επιβολή του φόρου υπεραξίας θα διώξει τους επενδυτές ? αγοραστές καθώς οποιοσδήποτε αγοράζει ακίνητο αναγκάζεται να προεξοφλήσει από τώρα τον φόρο που θα πληρώσει στο μέλλον.
Επιπλέον κατά τον Σύνδεσμο απαιτείται η δραστική απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης, η δημιουργία ενός πιο λειτουργικού πλαισίου για τη δυνατότητα αξιοποίησης ή διάθεσης ακινήτων με πολλούς συνιδιοκτήτες και η διαχρονική τοποθέτηση των αντικειμενικών αξιών λίγο κάτω από τις ελάχιστες διαθέσιμες αγοραίες.
«Η κρίση και η φορολογία οδήγησαν σε απαξίωση την ακίνητη περιουσία, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι όμηροι των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους, τα οποία δεν μπορούν ούτε να εξυπηρετήσουν φορολογικά, ούτε να πουλήσουν με ευκολία», τονίζει ο ΣΕΒ.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που παρατίθενται στους πίνακες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με την... Ουγκάντα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πώληση ενός ακινήτου. Χρειάζονται 10 πράξεις, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο με 8. Ποιο «εύκολη» για αγοραπωλησίες είναι η Πορτογαλία, η Νορβηγία και η Ισπανία.
Ενδεικτικός είναι και ο δείκτης για τις εισπράξεις από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Το 2000 ήταν λίγο πάνω από 500 εκατ. ευρώ, για να φτάσουν φέτος τα 3,5 δισ. ευρώ.
Η οικονομία
Σε δεύτερη ανάλυση οι βιομήχανοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να προχωρήσει σε οριζόντιες επενδυτικές φοροαπαλλαγές, στη μορφή υπεραποσβέσεων, σε όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις, και όχι μόνο σε εκείνες που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.
«Σε συνθήκες υπερφορολόγησης της ιδιωτικής οικονομίας, οι υπεραποσβέσεις μπορούν να αντισταθμίσουν μερικώς τις αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις του Μνημονίου στην οικονομική δραστηριότητα, και να οδηγήσουν, με μεγαλύτερη ασφάλεια, την εθνική οικονομία σε σταθερότερο περιβάλλον», αναφέρει ο ΣΕΒ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, οι διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να κινητοποιηθούν τα επόμενα χρόνια (από το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο) δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των επενδυτικών αναγκών της χώρας που, δεδομένης και της αρνητικής εθνικής αποταμίευσης, αναγκαστικά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ξένα κεφάλαια ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...