Όχι μόνο βγάζει άφθονα ψάρια, αλλά θρέφει πολλά άλλα είδη, όπως οι τόνοι – Από 6 έως 9 Οκτωβρίου 2016, θα διεξαχθεί την Καβάλα, το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων – Τα Υδάτινα συστήματα και η ορθολογική διαχείριση
Ο πλούτος του Θρακικού Πελάγους, οι λιμνοθάλασσες, τα ιδιαίτερα σπάνια και μοναδικά είδη που φιλοξενεί ο τόπος μας, θα αναλυθούν σε συνέδριο ιχθυολόγων που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Καβάλα.
Ειδικότερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βιολόγων, ιχθυολόγων και όχι μόνο, θα βρεθεί τον Οκτώβριο η Καβάλα, αφού η πόλη θα φιλοξενήσει το 16ο πανελλήνιο συνέδριο ιχθυολόγων. Το 16ο πανελλήνιο συνέδριο ιχθυολόγων θα πραγματοποιηθεί στις 6-7-8-9 Οκτωβρίου 2016 (από Πέμπτη ως Κυριακή) στην Καβάλα με τίτλο: «Υδάτινα οικοσυστήματα: ορθολογική διαχείριση – οικονομική ανάπτυξη».
Οι Θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι: Α) Θαλάσσια Οικοσυστήματα & Αλιεία, Β) Εσωτερικά & Μεταβατικά Ύδατα, Γ) Υδατοκαλλιέργειες & Αξιοποίηση Αλιευτικών Προϊόντων.
Το 1983 ξεκίνησε το συνέδριο, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στον «Χρόνο της Κομοτηνής», ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, βιολόγος-ιχθυολόγος Αργύρης Καλλιανιώτης. «Αυτά τα συνέδρια ξεκίνησαν το 1983 σε άλλες εποχές με πολύ ενθουσιασμό, πιο πολύ συνδικαλιστικά τότε, γιατί ήμασταν ένας νέος κλάδος και έπρεπε να ορθοποδήσουμε.
Σήμερα κατέληξε να είναι ένα επιστημονικό συνέδριο με υψηλές προδιαγραφές και το εμπιστεύεται αρκετός κόσμος και στέλνει τα στοιχεία του. Για εμένα το παρήγορο είναι ο ενθουσιασμός που δείχνει ο κόσμος και το δεύτερο, ότι παρά την οικονομική εξαθλίωση σε ορισμένα θέματα, αναπτύσσεται η έρευνα, που δεν θεωρείται πρώτη προτεραιότητα ειδικά εδώ στην χώρα μας».
Εν έτει 2016 στην Ελλάδα, η έρευνα παρουσιάζεται τραυματισμένη, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι προσφέρει θέσεις εργασίας, σε επιστήμονες που επιμένουν ελληνικά. «Αυτή την στιγμή μόνο από ένα πρόγραμμα έχουμε 30 άτομα εξωτερικούς συνεργάτες, με καλές αμοιβές ειδικά για τα σημερινά δεδομένα. Είναι νέοι επιστήμονες οι οποίοι κάνουν καριέρα, μαζεύουν προσόντα, όλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Ο τομέας της ιχθυολογίας, ιδιαίτερα στην περιοχή μας έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είναι ένα πολύ καλό ανοιχτό σχολείο. Ένας νέος ιχθυολόγος που έρχεται εδώ, θαλάσσιος βιολόγος, περιβαλλοντολόγος ή οτιδήποτε άλλο θα βρει πολλά και ενδιαφέροντα», εξήγησε. Στην παρέμβασή του στο συνέδριο ο κ. Καλλιανιώτης θα μιλήσει για τον πλούτο που κρύβει το Θρακικό Πέλαγος.
«Το Θρακικό Πέλαγος εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι ένας πολύ καλός ψαρότοπος. Όχι γιατί βγάζει μόνο ψάρια, αλλά και γιατί έχει πάρα πολλά είδη, θρέφει πάρα πολλά είδη.
Είναι εποχή που έρχονται οι τόνοι εδώ, δηλαδή υπάρχει μια περιοχή εκεί γύρω στο Φανάρι, Μαρώνεια, όπου «χτυπάν» οι τόνοι, αφού θα πάνε να γεννήσουν στο στενό της Σικελίας και στην Τυνησία, κάνουν έναν κύκλο και κατά μήκος των παραλιών και των δικών μας των νησιών της Μικράς Ασίας, έρχονται εδώ και κάθονται ένα χρονικό διάστημα, γιατί έχει άφθονο γαύρο και σαρδέλα.
Προσθέτουν λίπος στο σώμα τους, παίρνουν δυνάμεις και συνεχίζουν μετά και πάνε στον Ατλαντικό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και δείχνει την αξία της περιοχής». Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που προκύπτουν ύστερα από μελέτη δεκαετιών της περιοχής, τόνισε ο κ. Καλλιανιώτης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν σημαντικά επιστημονικά ευρήματα, αποτελέσματα ερευνών που διεξάγουν επιστήμονες του χώρου.
Δήμος Μπακιρτζάκης