Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΑΖΟΥΝ “ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΥΣ” ΣΤΗΝ… ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ !!!

“Καπέλωμα” σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες με τις τοποθετήσεις Γραμματέων και Αναπληρωτών, επί κεφαλής των Διοικητικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. – Θύελλα αντιδράσεων – Υπάρχει ζήτημα Συνταγματικότητος

Αναβρασμό προκαλούν σε δήμους και περιφέρειες τα σχέδια της κυβέρνησης να εκχωρήσει αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι αιρετοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες σε… κομισάριους που θα ορίζονται από την κυβέρνηση.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προχωρά την ερχόμενη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου με στόχο να αποφασιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις ενώ ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι ως τώρα «καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν τόλμησε να καταργήσει το θεσμό του δημάρχου» και αναρωτιέται αν ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι «κάποιοι επιχειρούν να καταργήσουν τη λαϊκή βούληση με διορισμένο γραμματέα».

Σε μια οξύτατη ανακοίνωση ο κ. Πατούλης μιλά για «παρανοϊκούς εγκεφάλους μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών» που «προωθούν την κατάργηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από τους δημάρχους και την επιβολή διορισμένου διοικητικού γραμματέα στους δήμους».

Οπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών με την παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Γ. Μπαλάφα συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 6 του Ν. 4369/2016 για το «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης», σύμφωνα με την οποία «συνιστώνται θέσεις διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του δήμου, των οποίων και προΐστανται».

Στην ουσία, επισημαίνει ο κ. Πατούλης, «αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται π δυνατότητα άσκησης ίων καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται διοικητικοί γραμματείς και αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς».

Ειδικότερα, «με το επιχειρούμενο σχέδιο παύει ο δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο διοικητικός και αναπληρωτής διοικητικός γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός ούτε υπόκειται σε έλεγχο από το λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του».

Με τον ίδιο τρόπο, κατά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, «επιχειρείται η κατάργηση της αυτοδιοίκησης και στα Νομικά Πρόσωπα των δήμων», στα οποία τα διοικητικά στελέχη, από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο έως τα μέλη του Δ.Σ., θα επιλέγονται από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ για το αδιάβλητο της επιλογής των προσώπων που εντάσσονται στο συγκεκριμένο Μητρώο «διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα».

Το παράδοξο είναι ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν αν και η κυβέρνηση tainpa είχε προαναγγείλει ότι θα καταργήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που ασκούσαν έλεγχο στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρει στη δική του ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) Κ. Αγοραστός, «αντί να καταργήσουν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, επιχειρούν να εγκαταστήσουν μια Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μέσα στην αιρετή Περιφέρεια».

«Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και προσθέτει πως «αντιβαίνει καταφανώς στο νόμο του Καλλικράτη (3852/2010) που ορίζει ότι μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης «είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ως προϊστάμενος όλου του προσωπικού της Περιφέρειας εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για το διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου»…».



Χατζηγεωργίου Άρης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...