Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Un autre droit du travail est possible

Κωδικός Εργασίας Το να πούμε ότι το εργατικό δίκαιο μας απελευθερώνει πάθη. Συνδικάτα φοβούνται διαμελιστούν σε καλή κατάσταση της προστασίας των εργαζομένων. Οι εργοδότες, ωστόσο, καταγγέλλει η παχυσαρκία του, την πολυπλοκότητά του και την αύξηση της νομικής αβεβαιότητας που προκύπτει. Οι οικονομολόγοι το βλέπουν ως ένα από τα μαζική ανεργία των εξηγήσεων. Όσο για τους εργαζόμενους, που έχουν ποτέ δεν ένιωσα τόσο λίγο προστατεύονται.
Έχουμε συλλογικά ξεχάσει τα πραγματικά ζητήματα της συζήτησης για τον κώδικα εργασίας.



Με κάποιο τρόπο, όλα αυτά τα φόβοι και όλες αυτές οι διαγνώσεις βάση. Η ανησυχητική εξάπλωση των κειμένων και των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών έχει θολώσει καρφίτσες, ώστε να μπορέσουμε συλλογικά ξεχάσει τα πραγματικά ζητήματα της συζήτησης. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το παράξενο πολιτικό αδιέξοδο των οποίων άθλιος τρόπος του σταυρού του El Khomri δικαίου είναι μόνο η τελευταία εκδήλωση.

Ακόμη χειρότερα, ερχόμαστε να ξεχάσετε να τους σκοπούς του εργατικού δικαίου. Μόλις σχεδίασε ένα «πιο σωστή από αδικίες" του νόμου, το οποίο μετρήθηκε η προστατευτική φύση με τον όγκο του εργατικού κώδικα, τώρα καταλαβαίνω ότι η εργατική νομοθεσία μας που μας κάνει να χάσουμε σε όλα τα μέτωπα: εμποδίζει τον οικονομικό δυναμισμό και χαλινάρι πολύ συχνά ατομικές φιλοδοξίες για μεγαλύτερη αυτονομία? τείνει να αποδιοργανώνουν τη συλλογική εργασίας - κυρίως της επιχείρησης, αλλά και τον κλάδο? Τέλος, αποτυγχάνει στην προστατευτική αποστολή του παρακάμπτοντας κατά τη διάρκεια πολλών μορφών εργασίας «άτυπων» και αγνοώντας έναν αυξανόμενο αριθμό των εργαζομένων που υποφέρουν το βάρος των νέων κινδύνων που προκύπτουν από τις οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές.
Η στασιμότητα είναι θανατηφόρα τόσο για την οικονομία μας και την κοινωνική μας συνοχή.

Δωρεάν εργασία, να οργανώσει καλύτερα τις κοινωνικές σχέσεις και την αποτελεσματική προστασία - και όχι μόνο τυπικά - ο εργαζόμενος υπό το πρίσμα των τριών απαιτήσεων που πρέπει να επανιδρύσει το εργατικό δίκαιο μας. Αυτή είναι η έννοια της δοκιμής μας, " ένα άλλο εργατικό δίκαιο είναι δυνατόν » (Εκδόσεις Fayard, διαθέσιμη από τις 11 Μαΐου), η οποία κάνει συγκεκριμένες επιχειρησιακές προτάσεις με βάση την εμπειρία μας των παικτών μεταρρυθμίσεων. Περιστρέφονται γύρω από δύο βασικές ιδέες.

Το πρώτο είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε με την ισχύουσα νομοθεσία, έχουν σχεδιαστεί για τον πολιτισμό του φυτού, και αυξανόμενη αποσύνδεση με την πραγματικότητα. Η προσέγγιση αυτή, αν πολιτικά βολικό, για την "απλοποίηση" n δεν είναι ικανοποιητική. Για να γίνει αποδεκτή και να εφαρμόζεται σωστά, ο νόμος δεν πρέπει μόνο να είναι κατανοητό, πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και τις προσδοκίες της κοινωνίας: να επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία σε όλους τους τομείς - τον χρόνο εργασίας, τις μορφές η σύμβαση εργασίας ... - οικοδομήσουμε ένα πραγματικό δικαίωμα στη δραστηριότητα αναχρονιστικές διαιρέσεις ξεπέρασμα μεταξύ διαφορετικών μορφών εργασίας.

Η δεύτερη ιδέα είναι ότι η υπό διαπραγμάτευση δικαίωμα πρέπει δυναμικά να αναλάβει το δικαίωμα της εθνικής καταγωγής των οποίων κατά πλάκας είναι εν μέρει υπεύθυνη για την ανεργία και λυκόφως σημερινό κλίμα. Ο νόμος και η κυβερνητική δράση μπορεί να βοηθήσει εκεί, συμπεριλαμβανομένων επιταχύνοντας τη διαδικασία της συγκέντρωσης και τον εξορθολογισμό των επαγγελματικών κλάδων και δραστικά μεταρρύθμιση οι μορφές, οι θεσμοί, και αντ 'αυτού του κοινωνικού διαλόγου στην επιχείρηση. Αλλά, σε τελική ανάλυση, είναι στο έδαφος, διαπραγμάτευση μετά από διαπραγμάτευση, εκλογές μετά τις εκλογές, η μάχη της μεταρρύθμισης θα κερδίσει ή να χάσει, όχι μόνο με την αλλαγή του νόμου.

Παρά το γεγονός ότι η εργατική νομοθεσία είναι και θα παραμείνει συγκρουσιακή από τη φύση, πιστεύουμε ότι τώρα υπάρχει συναίνεση ότι η αδράνεια είναι μοιραία τόσο για την οικονομία μας και την κοινωνική μας συνοχή. Όπως πάντα στη Γαλλία, οι προεδρικές εκλογές είναι η μόνη περίπτωση όπου είναι - θεωρητικά - να το αλλάξει αυτό. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που δίνουμε αυτές τις αναλύσεις και τις προτάσεις στη συζήτηση, ελπίζοντας ότι όσες κυριεύει.
http://www.contrepoints.org/2016/05/15/252993-un-autre-droit-du-travail-est-possible

contrepoints.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...