Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Τα σκληρά μέτρα και η αδιανόητη κακοφωνία αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση

Του Γιάννη Σιδέρη

Η κυβέρνηση αρχίζει να αντιλαμβάνεται την κοινωνική δυσαρέσκεια, παρ’ όλες τις «γενναίες» δηλώσεις ότι ο λαός την εμπιστεύτηκε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Στελέχη του Μαξίμου που νιώθουν τις αρνητικές κοινωνικές δονήσεις εισηγούνται στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να προβεί σε ένα κυβερνητικό λίφτινγκ, μέσω ενός γενναίου ανασχηματισμού.


Το επιχείρημα είναι πως με τη λήξη της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος διακυβέρνησης, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, και αυτό πρέπει να σηματοδοτηθεί από νέα πρόσωπα. Στο μέτρο που ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για στροφή στην καθημερινότητα του πολίτη (αυτό που όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν, αλλά φευ…), θα πρέπει να αναλάβουν και πρόσωπα με την κατάλληλη τεχνοκρατική επάρκεια, πέραν του πολιτικού ανοίγματος που έχει προαναγγείλει η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη. Ως επιχείρημα επίσης επικαλούνται ότι μεσούντος του Καλοκαιριού, που κατά τεκμήριο στην Ελλάδα είναι νεκρή περίοδος, οι νέοι υπουργοί θα έχουν τον κατάλληλο χρόνο να ενημερωθούν για το χαρτοφυλάκιό τους και να προετοιμάσουν τις δράσεις τους ενόψει Φθινοπώρου.

Τσίπρας: «Όχι σε ανασχηματισμό τώρα»

Ωστόσο συνομιλητές του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι απέρριψε τις σχετικές εισηγήσεις. Όπως φέρεται να είπε ο Τσίπρας, «δεν έχει νόημα να γίνει τώρα ανασχηματισμός. Μέχρι τώρα οι υπουργοί είχαν τους θεσμούς πάνω από το κεφάλι τους και δεν είχαν την αυτονομία να παράξουν έργο. Γι' αυτό θα τους δώσω τη δυνατότητα να δράσουν σε πιο νορμάλ συνθήκες και να αποδείξουν αυτό που μπορούν».

Αυτή είναι η εκπεφρασμένη πρωθυπουργική απόφαση για τώρα. Εάν η κυβέρνηση νιώθει ότι αποσταθεροποιείται περαιτέρω, μπορεί οι αποφάσεις του να αλλάξουν.

Η εμπειρία Παπανδρέου

Επεξήγηση: Η αποσταθεροποίηση μιας κυβέρνησης δεν συνδυάζεται πάντα με την καταψήφιση κάποιων νομοσχεδίων. Αποσταθεροποίηση μπορεί να φέρουν και κάποιες καταλυτικές δημοσκοπήσεις που να δείχνουν επιταχυνόμενη δημοσκοπική κατάρρευση, και κάποιες διαδηλώσεις οι οποίες λειτουργούν πιεστικά προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στέλνοντας το μήνυμα ότι μια κυβέρνηση δεν έχει πλέον τη νομιμοποίηση στην κοινωνία. Αυτά δεν είναι θεωρία. Το είδαμε στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όπου τα λεφούσια των «αγανακτισμένων» επηρέασαν καθοριστικά τη στάση του ίδιου και κυρίως των βουλευτών του, τότε που παραιτούνταν μαζικά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην πύλη της Βουλής. Ακόμη και να δεχτούμε τις θεωρίες συνωμοσίας που συνοδεύουν την παραίτηση Παπανδρέου, αυτές έθαλλαν μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι πλατείες, οι κρεμάλες και οι κατάρες.



Σποραδικά βλέπουμε, με επιταχυνόμενη ταχύτητα, παρόμοιες συμπεριφορές στην υποδοχή των κυβερνητικών στελεχών σε χώρους όπου καλούνται να μιλήσουν. Ενδεικτική ήταν χθες η «υποδοχή» στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, στην Καλλιθέα. Είναι δεδομένο ότι οι αντιδρώντες ήταν συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης. Εξίσου δεδομένο όμως είναι πως κανείς δεν περίμενε τέτοιες αντιδράσεις και τόσο νωρίς σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αποσταθεροποιητικός παράγων και η κακοφωνία

Η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή αποσταθεροποιείται σε κάποιο βαθμό, αφενός από τα μέτρα που παίρνει, και ειδικά από αυτά που τώρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, αφετέρου από την πρωτοφανή κακοφωνία –σε σημείο που να προκαλεί σαρκασμό και να τροφοδοτεί καθημερινά «πάρτι» στα social media. Μετά την κ. Θεοπεφτάτου, που είπε σπάνια μπορεί κάποιος να πίνει πολύ, να καπνίζει πολύ και να πίνει πολλούς καφέδες, ώστε να του φανούν στην τσέπη οι αυξήσεις (δυστυχώς ο γράφων ανήκει στις «σπάνιες» αυτές περιπτώσεις»), ήρθε η χθεσινή νέα δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, να μας «αποτελειώσει»: «Μπορούμε να ζήσουμε για λίγο χωρίς τσιγάρο ή καφέ», δήλωσε. Δεν εξήγησε, αν ζήσουμε χωρίς αυτά, πώς θα μαζέψει έσοδα η κυβέρνηση, αφού οι αυξήσεις γίνονται γι' αυτό ακριβώς τον λόγο.

Παράλληλα ο… νεοαριστερός υπουργός Εργασίας και βουλευτής Β' Αθηνών, Παν. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στο Ελληνικό, δήλωσε: «Αν αυτήν τη στιγμή πάει αυτή η κυβέρνηση και δεχθεί αυτήν τη σύμβαση, την εγκληματική, που έγινε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, τότε θα είναι κατακριτέα»!

Η βουλευτής κ. Θελερίτη άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους της Κορίνθου, αφού είπε ότι το δίκαιο είναι να μοιράζονται σε όλες τις περιοχές οι πρόσφυγες, ώστε όλοι να απολαμβάνουν τα οφέλη που φέρνουν (ίσως τους θεωρεί και αυτή επενδυτές).

Τέλος, ως την ώρα τουλάχιστον που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο βουλευτής Δωδεκανήσων Ηλίας Καματερός, αφού πριν λίγες μέρες χαρακτήρισε αντισυνταγματική την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, επανήλθε απειλώντας την κυβέρνηση ότι αν φτιάξει ένα ακόμη all inclusive ξενοδοχείο την Κω, αυτός, «σαν αριστερός βουλευτής που είναι», θα ρίξει την κυβέρνηση, αν περνάει από το χέρι του!

Φυσικά δεν θα το κάνει, παρότι έχει δίκιο για τον τουρισμό του all inclusive, που αφήνει ελάχιστα έσοδα στις τοπικές κοινωνίες. Έπρεπε όμως να το πει, για να ακούσουν οι ψηφοφόροι του το μέγεθος της θυσίας που είναι διατεθειμένος να κάνει γι’ αυτούς.

Τα μέτρα λοιπόν που φτωχοποιούν την κοινωνία και η ακούρδιστη κακοφωνία του υπουργικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελούν προς στιγμήν τις βασικές αιτίες της κυβερνητικής καταβαράθρωσης, που σταδιακά επιφέρουν κοινωνική απονομιμοποίηση –η κοινοβουλευτική έπεται.  liberal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...