Τρίτη 3 Μαΐου 2016

τα χέρια για το χρυσό στο Μάλι

Με μια μέση παραγωγή 70 τόνων ανά έτος, τα μεταλλεία χρυσού του Μάλι δημιουργήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια CFA. Αλλά το Μάλι κυβέρνηση και οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στις περιοχές βλέπουν μόνο τη φωτιά, γιατί, ειδικότερα, το σύστημα της μαφίας που έχουν συσταθεί από τις εταιρείες εξόρυξης. Με τη σιωπηρή συνενοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ένα άρθρο εμφανίστηκε στο Maliactu Ουμάρ Μπάμπι.


"Επειδή δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να εξαγάγετε το χρυσό και το αποφασίσει η Παγκόσμια Τράπεζα, το Μάλι κράτος είναι μέτοχος μειοψηφίας των εταιρειών εκμετάλλευσης, που λειτουργούν στο έδαφός της." Σε μια ερευνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2007 ήδη, η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (FIDH), σηκώνει το πέπλο σχετικά με τη διαχείριση, από το Μαλί χρυσού, από τις πολυεθνικές. Τρίτο κόσμο παραγωγός χρυσού μετά τη Νότια Αφρική και την Γκάνα, Μάλι παραμένει ωστόσο μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Αυτό το εύρημα της FIDH έχει επιβεβαιωθεί από άλλες εκθέσεις που καταρτίζονται από διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ορυχείων Μάλι, η συνολική αξία των εξαγωγών χρυσού έφτασε το 2014, 863 000 000 000 CFA. Είναι πάνω από το 70% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές του Μάλι. Αλλά έχει συμβάλει στον προϋπολογισμό μόνο μέχρι 254 300 000 000 CFA. 25% των εσόδων του προϋπολογισμού και 8% του ΑΕΠ. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε αυτό το site βλέπουν μόνο τη σκόνη. Η συνολική συνεισφορά των εταιρειών εξόρυξης, την τοπική ανάπτυξη, είναι ασήμαντη. Το 2014, μόνο το 1 δισ CFA είχαν ανατεθεί σε όλα τα χωριά της Kayes, που στεγάζουν αυτές τις νάρκες.

οι ελπίδες διαψεύστηκαν

«Οι προσδοκίες των τοπικών κοινοτήτων, σχετικά με τη βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου διαβίωσης (εκπαίδευση, κατάρτιση, δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργία υποδομών) δεν πληρούνται", δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος.

Και ο κ Amadou Konare, έμπορος αυτής της πόλης πρόσθεσε: «Ειλικρινά, δεν ξέρουμε ότι η εξόρυξη έφερε στους ανθρώπους της Syama Fourou, και ο κύκλος των Kadiolo. Η απόδειξη είναι ότι η SOMISY (Μεταλλεία Κοινωνία Syama) απέτυχε να πίσσα μια έκταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων, από το ορυχείο στην εθνική οδό που συνδέει το Μάλι στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών, αυτός ο άξονας είναι ανέφικτη. Εκτός Fourou πληθυσμοί εξακολουθούν να υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη νερού στην εποχή της ξηρασίας. "

Αντιμέτωποι με την αντίδραση του λαού, η SOMISY υπενθυμίζει με το χωριό Fourou ένα δημόσιο γυμνάσιο, ένα αμφιθέατρο, ένα υδραγωγείο και αίθουσες διδασκαλίας. Ανεπαρκής, θεωρούν τους πληθυσμούς από την άποψη των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων CFA παράγονται ετησίως από τα ορυχεία της περιοχής.

Και η βρετανική ΜΚΟ, Alert, υπενθύμισε στην έκθεσή του ότι οι διεθνείς «λαϊκών κοινότητες επωφελούνται ελάχιστα από την εξόρυξη" στην περιοχή Kayes. Στον τομέα της απασχόλησης, οι προσδοκίες είναι πολύ από το να πληρούνται. Η έλλειψη καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στα ορυχεία, οι νέοι τοποθεσίες που στεγάζουν τα ορυχεία αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Είτε στην Ευρώπη είτε στις πόλεις.

Και ένα πανεπιστήμιο, ένας ντόπιος της πόλης αυτής, δείχνοντας μια κατηγορώντας δάχτυλο στο κυβέρνησης, η οποία κάνει λίγα ή τίποτα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Και των τοπικών πληθυσμών: ". Δεν πρέπει να κατηγορούμε τις εταιρείες εξόρυξης, αλλά η κυβέρνηση και ιδιαίτερα σε εκλεγμένους αξιωματούχους μας, που δεν υπερασπίζονται όπως θα έπρεπε να είναι τα συμφέροντα της κοινότητας"

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εξηγεί αυτό από την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δράσεων των διαφόρων εταιρειών εξόρυξης που δραστηριοποιούνται στις ίδιες γεωγραφικές περιοχές. Έτσι, είπε, κάθε μεταλλευτική εταιρεία έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης της κοινότητας που εφαρμόζει και χωρίς διαβούλευση με τους άλλους. Σαφώς, η εφαρμογή του σχεδίου τοπικής ανάπτυξης επαφίεται στην καλή θέληση των εταιρειών εξόρυξης.


Η προέλευση αυτού του παραδόξου


Στη ρίζα αυτού του παραδόξου, ένα διαβολικό σχέδιο, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, σε πολυεθνικές εταιρίες. Υπερχρεωμένος, το Μάλι είχε άλλη επιλογή από το να υποβάλει στο Πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής (SAP). Ένας ψηλός, ώστε η χώρα μας από τον "γιατρό Bretton-Wood": η Παγκόσμια Τράπεζα. Ήταν στη δεκαετία του '80.

Γι 'αυτήν, τα αφρικανικά κράτη δεν είναι σε θέση να έχουμε μια βιομηχανία εξόρυξης? δηλαδή, πολύ φτωχοί για να αναλάβει τις επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνική ικανότητα των ορυχείων. Έτσι, η διάγνωση πέφτει σαν ένα ελικόπτερο: ζήτηση στις χώρες μας να έχουν εφοδιαστεί με ένα ελκυστικό μεταλλευτικού κώδικα? δηλαδή, κερδοφόρες πολυεθνικές.

Έτσι, το 1995, περίπου 35 αφρικανικές χώρες αναμορφώσει κωδικούς εξόρυξης τους. Στο Μάλι, η μεταρρύθμιση του κώδικα εξόρυξη έλαβε χώρα το 1991. Για το ισχυρό Παγκόσμια Τράπεζα απείλησε να κλείσει το «βρύση υποδοχή" στη χώρα μας. Και τι πρέπει να συμβεί, συνέβη.

Το Μάλι κυβέρνηση το πρόβλημα των αστέγων

Η παράβαση είναι ανοικτό, οι πολυεθνικές καταπιεί. Με κάτω τα όπλα τους, τα κεφάλαιά τους. Μπορούν να αντλήσει κεφάλαια για τις Χρηματιστήριο του Τορόντο (Καναδάς) κεφάλαια στην Αφρική. Ειδικότερα, ο τομέας των ορυχείων.

Στο Μάλι, τρεις πολυεθνικές έχουν το μονοπώλιο σε χρυσό: AngloGold Ashanti, Randgold και IAMGOLD.

Σύμφωνα με την έκθεση της έρευνας FIDH, το ορυχείο χρυσού Morila είναι το τέλειο παράδειγμα της διαχείρισης της μαφίας των χρυσωρυχείων του Μαλί από εταιρείες εξόρυξης.

Τον Ιούλιο του 2000, αναφέρει η έκθεση, Randgold πωλεί το 40% της άδειας λειτουργίας της σε AngloGold. Μαζί, δημιουργούν Morila Limited, η οποία, με την Κυβέρνηση του Μαλί, το 20% των μετόχων, θα γεννήσει ένα φάντασμα εταιρεία με την επωνυμία «Morila- Α.Ε.».Είναι το τελευταίο το οποίο απαριθμεί AngloGold Ashanti - υπηρεσίες Μάλι-ΑΕ, ως φορέα εξόρυξης. Και 1% των πωλήσεων χρυσού οφείλεται στο ότι σε σχέση με τα τέλη διαχείρισης. Για παράδειγμα, η εταιρεία μαριονέτα που έλαβε το 2005, ένα εκατομμύριο δολάρια της αμοιβής συμβούλων. Για τι; Έχετε αναρωτηθεί! Τίποτα!

Ένα άλλο παράδειγμα της διαχείρισης της μαφίας του Μαλί χρυσού από εταιρείες εξόρυξης, σύμφωνα με FIDH Morila- Α.Ε., με τη σειρά του, την επεξεργασία του μεταλλεύματος εξάγεται. εκχύλιση του, έχει ανατεθεί σε άλλη εταιρεία: SOMADEX.

Θυγατρική του γαλλικού ομίλου Bouygues, η εταιρεία αποδίδει τη μερίδα του λέοντος. Για την επένδυση στον εξοπλισμό εξόρυξης μεταλλεύματος. Εδώ, σχηματικά, πως τα κεφάλαια που προέρχονται από το Μάλι χρυσό, κατανέμονται μεταξύ των πολυεθνικών και εταιρείες outsourcing.

Σημειώστε ότι το ορυχείο χρυσού Morila τελειώσει. Παγκόσμιας κλάσης, είναι 40% ανήκει στην AngloGold Ashanti? 40% Rangold- Πόρων και 20% από το Μάλι κυβέρνηση. Σε δεκαπέντε χρόνια εργασιών, που έχει παραχθεί πάνω από 6 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού.Αλλά έχει αναφερθεί, μετά από αυτά τα 15 χρόνια λειτουργίας, μόνο 2 δισεκατομμύρια φτωχούς.

Το Μάλι κυβέρνηση και το ελάχιστο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Οργάνωση Publish What You Pay, συντομογραφία PWYP καταγγέλλει το έλλειμμα, που κατηγορούνται από το κράτος, μετά από εξαιρέσεις σε εταιρείες εξόρυξης.

«Οι συμβάσεις εξόρυξης αποκαλύπτουν, παρά τις θετικές εξελίξεις, διάφορα προβλήματα που αποτελούν την αιτία της σημαντικής έλλειμμα για το Μαλί κατάσταση. Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν τις πολυάριθμες εξαιρέσεις σε εταιρείες εξόρυξης, καθώς και ρήτρες σταθερότητα που περιέχονται στις συμβάσεις εξόρυξης », αναφέρει η έκθεση PWYP. Και η ίδια έκθεση προκειμένου να διευκρινίσει: «Βρήκαμε μια προοδευτική φορολογική περικοπή υπέρ των εταιρειών εξόρυξης στο Μάλι. Ο κωδικός εξόρυξης του 1999 αφιερωμένο στην Μάλι ταμείο 35% των κερδών τους, αντί του 45% που αναμένεται το 1991. Ο Κώδικας 2012 του παρέχει μια πληρωμή μόνο το 30% των κερδών στο Μάλι θησαυρό "εκφράζει τη λύπη της Nouhoun Diakite, συντονιστής PWYP.

Επίσης, οι συντάκτες αυτής της έκθεσης εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη εμπειρίας των υπευθύνων για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων αυτών.

Εν ολίγοις, είκοσι χρόνια μετά την έκρηξη στην εξόρυξη χρυσού στο Μάλι, οι άνθρωποι εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν τα οφέλη της. Διορίστηκε Υπουργός Ορυχείων στην κυβέρνηση Tatam Ly, ο Δρ Boubou Cissé, σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, υποσχέθηκε μια «πλήρη απογραφή όλων των συμβάσεων εξόρυξης ... .Εάν υπάρχουν συμβάσεις πρέπει επανεξέταση προς το συμφέρον του Μάλι, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους εταίρους. "

Τρία χρόνια αργότερα, αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε.

Ουμάρ Μπάμπι

πηγή: http://www.mondafrique.com/main-basse-lor-mali/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...