Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ελλάδα οδηγούσε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη. Τώρα τείνει να γίνει παρίας της περιοχής

Από το χθεσινό δελτίο κίνησης των προσφυγικών ροών είναι και ένα ακόμα νούμερο που αξίζει να σταθεί κανείς. Η Γερμανία απέλασε προς την Αυστρία από την αρχή του χρόνου 7.300 ανθρώπους επειδή είχαν ελλιπή ή καθόλου ταξιδιωτικά έγγραφα – 1.200 από αυτούς είναι Αφγανοί και 500 Σύριοι. Πέντε χιλιάδες από τις απελάσεις έγιναν τον Ιανουάριο.
Οι απελάσεις αυτές έχουν προφανώς σχέση και με την απόφαση της Αυστρίας να περνά περιορισμένος αριθμός προσφύγων -3.200 την ημέρα- προς τη Γερμανία. Το πρωί της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ πήρε πρωινό με την αυστριακή ομόλογό του Μίκι Λάιτνερ. Εκεί την παρακάλεσε να περνάνε ακόμα λιγότεροι προς τη Γερμανία και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν θα ανεχθεί την«πολιτική του τροχονόμου».

Επειτα η κυρία Λάιτνερ ζήτησε από τον Γιάννη Μουζάλα να έρθει στην Αθήνα για να εξηγήσει την θέση της. Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να δηλώσει «υπερήφανη».

Θυμίζω απλώς ότι ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ήταν εκείνος που στήριξε τον Τσίπρα στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης όταν δεν είχε στην Ευρώπη παρά μόνο τους Γάλλους και λιγότερο τους Ιταλούς. Και σε αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να φενακίζεται με πράγματα που νομίζει ότι είναι η πραγματικότητα αλλά είναι αποκυήματα της φαντασίας της, όπως ότι υπάρχουν «προοδευτικές» και «αντιδραστικές» θέσεις στο θέμα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, χωρίς να έχει παραδειγματισθεί ακόμα από την στάση της αριστερής γαλλικής κυβέρνησης στο ίδιο θέμα.

Οι διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι κάτι πιο μόνιμο από την εφήμερη διαχείριση μιας κρίσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ελλάδα οδηγούσε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη. Τώρα τείνει να γίνει παρίας της περιοχής.  (Η ΕΕ έχει αναπτύξει πολιτική στήριξης της βαθμιαίας ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Την 1η Ιουλίου 2013 η Κροατία υπήρξε η πρώτη από τις οκτώ χώρες που έγινε μέλος της ΕΕ, ενώ το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και της Αλβανία έχουν επίσημο καθεστώς υποψηφιότητας. Έχουν ανοίξει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και την Σερβία. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο είναι επίσης εν δυνάμει υποψήφιες για ένταξη χώρες.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...