Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Κραυγή αγωνίας για τη σωτηρία της Πατρίδας


Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπό τη ...σκέπη της τουρκικής σημαίας με τον Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΟ κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπό τη ...σκέπη της τουρκικής σημαίας με τον Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ


Του Κώστα Ν. Κωνσταντίνου

«Εμείς χρειαζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία περισσότερο από τους Ελληνοκύπριους. Εμείς. Οι Τουρκοκύπριοι. Αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλους εμάς η διάλυση και η κατάλυση της Κ. Δημοκρατίας. Και αυτός ο κίνδυνος είναι η Τουρκία.»

Αν τα πιο πάνω τα έγραφε Ελληνοκύπριος, οι οπαδοί της όποιας λύσης θα τον χαρακτήριζαν τουλάχιστο απορριπτικό και εθνικιστή.

Το απόσπασμα είναι από το άρθρο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα Πολίτης στις 27/12/2015 με τίτλο «Δεν πρέπει να πεθάνει η Κυπριακή Δημοκρατία». Στο άρθρο ο αρθρογράφος εξηγεί ότι δεν πρέπει να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί η Τουρκία είναι χώρα τρόμου, μια σκέτη κόλαση. Η τουρκική Κυβέρνηση καταπιέζει ανελέητα τον ίδιο της τον λαό και δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε ποτέ. Ένα κράτος το οποίο ουδέποτε τηρεί τις διεθνείς του δεσμεύσεις.

Σε άλλο άρθρο στον Φιλελεύθερο στις 10/01/2016 ο δόκτωρ Τουρκικών Σπουδών Νίκος Μούδουρος με τίτλο «Το νερό της ειρήνης και η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση» περιγράφει με λεπτομέρεια και παραστατικά πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί το νερό του υποθαλάσσιου αγωγού και τη χρηματοδότηση στα κατεχόμενα για να ελέγξει και να ποδηγετήσει πλήρως την τ/κ ηγεσία. Σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο, η Τουρκία εκβιάζει τους Τ/κ για υπογραφή σύμβασης για το νερό από την Τουρκία με αποικιοκρατικούς όρους, αξιώνοντας την κυριότητα των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων των κατεχομένων χρησιμοποιώντας ως μέτρο πίεσης την αποδέσμευση κονδυλίων από την Τουρκία για την πληρωμή του 13ου μισθού του 2015 των υπαλλήλων και συνέχιση αναπτυξιακών έργων στα κατεχόμενα.

Οι ηγέτες των Τ/κ στις διαπραγματεύσεις συνομιλούν με το πιστόλι της Τουρκίας στον κρόταφο. Δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να εκφράσουν δική τους άποψη. Αν ο Σενέρ Λεβέντ δεχτεί να αναλάβει την ηγεσία των κατεχομένων και διαπραγματευτεί στις συνομιλίες, θα παρουσιάζει ακριβώς τις ίδιες θέσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί, τον Έρογλου και τον Ταλάτ. Στη περίπτωση που ο Σενέρ Λεβέντ ή οποιοσδήποτε άλλος θα έκφραζε διαφορετικές απόψεις από αυτές που εξυπηρετούν την Τουρκία, δεν θα παρέμενε ούτε μέρα στην ηγεσία των Τ/κ. Με τον πλήρη έλεγχο που έχει σε όλους τους τομείς της ζωής στα κατεχόμενα η Τουρκία είναι θέμα ωρών για να δημιουργήσει τεχνητή κρίση και ανατροπή, χρησιμοποιώντας τους Τ/κ εντελώς «δημοκρατικά» χωρίς να έχει τάχα καμιά ανάμιξη.

Οι Τ/κ έχουν αυτοεγκλωβιστεί και βρίσκονται σε πολύ πιο δύσκολη θέση από τους Ε/κ. Με αυτό δεν σημαίνει ότι και οι Τ/κ δεν διεκδικούν υπερβολικές απαιτήσεις βασιζόμενοι στην ισχύ του κατοχικού στρατού. Η Τουρκία δεν ήρθε στην Κύπρο για να εξυπηρετήσει τις εκατό χιλιάδες Τ/κ αλλά για να στηρίξει τα συμφέροντα των εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων του πληθυσμού της. Αυτό πρέπει να κατανοήσουν οι Ε/κ για να μπορέσουν να δουν καθαρά ότι τα συμφέροντα της Κύπρου και της Τουρκίας δεν μπορούν να συμπίπτουν, γιατί επιδίωξη της Τουρκίας είναι ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου. Αντιθέτως, τα συμφέροντα των Ε/κ και των Τ/κ συμπίπτουν και είναι αυτό που θα πρέπει να προβληθεί.

Οι πιο πάνω διαπιστώσεις είναι τραγικές για το μέλλον της Κύπρου γιατί οι Τ/κ είναι υποχείριο της Τουρκίας και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα πολύ μικρή σε σύγκριση με το μέγεθος της Τουρκία, τη στρατιωτική της δύναμη και την γεωπολιτική της θέση. Οι Τ/κ και να θέλουν δεν μπορούν να αντιδράσουν, άρα η ευθύνη για τον αγώνα που θα πρέπει να γίνει για την διατήρηση στην Κύπρο των Ε/κ και Τ/κ βαραίνει την ε/κ πλευρά που έχει τη δυνατότητα ως ανεξάρτητο, ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγωνιστεί και να διεκδικήσει μια λύση που δεν θα δίνει οποιοδήποτε δικαίωμα στην Τουρκία να επέμβει στα εσωτερικά της.

Όσοι επικαλούνται ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της ε/κ πλευράς διαψεύδονται. Αν το 2004 γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, η Τουρκία θα είχε επεμβατικά δικαιώματα σε όλη την Κύπρο. Τώρα στις διαπραγματεύσεις η Τουρκία διεκδικεί επεμβατικά δικαιώματα μόνο στα κατεχόμενα, γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες δεν την παίρνει να απαιτεί κάτι περισσότερο. Στο σχέδιο Ανάν η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα απαιτούσε τη σύμφωνο γνώμη της Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με άλλες χώρες. Σήμερα οι εξελίξεις το έχουν ξεπεράσει γιατί οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν. Σίγουρα οι Ε/Κ θέλουν λύση χθες αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ των Ε/Κ γιατί παγιώνεται η κατοχή δίνει όμως την ευκαιρία για να γίνει η προσπάθεια ανατροπής των τετελεσμένων, η κακή λύση όμως οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη καταστροφή και την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου και τον αφανισμό των Ε/κ και Τ/κ για πάντα από το νησί, χωρίς να μπορεί κανείς να αντιδράσει.

* O Κώστας Ν. Κωνσταντίνου είναι μηχανολόγος μηχανικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...