Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Το ΔΝΤ έβγαλε και… οδηγό: Τι θα γίνει με την Ελλάδα σε εννέα σημεία

Word mon.funΜε έναν οδηγό που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαντάει στο τι θα συμβεί με την Ελλάδα μετά από την αποτυχία να αποπληρωθεί η δόση της 30ης Ιουνίου.
Αναλυτικά:
Τι θα ήθελε το ΔΝΤ να συμβεί για να επιλυθεί η κατάσταση;
Προτεραιότητα του Ταμείου παραμένει η βοήθεια προς τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης. Τα στελέχη του Ταμείου πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω ισορροπημένης προσέγγισης με την Ελλάδα να κάνει βήματα για μεταρρυθμίσεις στην οικονομίας και τους Ευρωπαίους εταίρους να παράσχουν περαιτέρω χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους. Από την εμπειρία του το ΔΝΤ γνωρίζει ότι μέσω της δουλειάς με τα μέλη του η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και παίρνει χρόνο. Σε αυτό το σημείο μπαίνει η οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ, το οποίο παρέχει σε μια κυβέρνηση τον χώρο που χρειάζεται προκειμένου να κάνει τις μεταρρυθμίσεις με έναν τρόπο που προστατεύει τους πιο αδύναμους και θα ενισχύσει την οικονομία.
Τι θα συμβεί με την Ελλάδα επειδή δεν κατάφερε να πληρώσει μια δόση πριν λήξει;
Η άμεση συνέπεια είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να πάρει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, με βάση την υπάρχουσα ρύθμιση και το Ταμείο δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς τη χώρα μέχρι να τακτοποιήσει τις καθυστερούμενες οφειλές. Αυτή είναι η διαδικασία όταν ένα μέλος δεν μπορεί να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Η Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο ετήσιος έλεγχος του ΔΝΤ για την οικονομία μιας χώρας συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση. Η Ελλάδα θα μπορεί προς το παρόν να έχει τεχνική βοήθεια, πρόσβαση στην τεχνογνωσία του ΔΝΤ για αρκετά οικονομικά ζητήματα, όπως η φορολογική διοίκηση και οι οικονομικές πολιτικές.
Περίοδος χάριτος υπάρχει;
Οχι, δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Οταν μια χώρα-μέλος αποτυγχάνει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το πέρας της προθεσμίας θεωρείται εκπρόθεσμη. Με βάση τις διαδικασίες του ΔΝΤ, ο γενικός διευθυντής ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Δεδομένου του υψηλού προφίλ του ελληνικού προγράμματος, η γενική διευθύντρια ενημέρωσε το εκτελεστικό συμβούλιο αμέσως.
Μπορεί να αναβληθεί μία πληρωμή;
Μια χώρα μπορεί να ζητήσει αναβολή. Το ΔΝΤ δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής, ως απόρροια μακροχρόνιας πολιτικής. Στόχος η συλλογική εργασία με μια χώρα για να λύσει τα προβλήματά της. Περίπου πριν από 30 χρόνια, το ΔΝΤ επέτρεψε σε μερικές χώρες με χαμηλό εισόδημα να καθυστερήσουν τις πληρωμές, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι η καθυστέρηση δεν βοήθησε τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες ή τα θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα.
Πως εργάζεται το ΔΝΤ για να βρει λύσει στις οφειλές;
Η πολιτική του ΔΝΤ είναι να εργάζεται από κοινού με τα μέλη τους για την εκκαθάριση των καθυστερημένων οφειλών τους. Το Ταμείο, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είχε επιτυχία βοηθώντας την αποκατάσταση της πρόσβασης μιας χώρας στη χρηματοδότηση. Ανάμεσα στο 1978 και το 1989, 19 χώρες απέτυχαν να πληρώσουν. Με εξαίρεση το Σουδάν και τη Σομαλία, όλα αυτά τα μέλη κατάφεραν να δουλέψουν με το ΔΝΤ και να εκκαθαρίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Η μόνη χώρα-μέλος με παρατεταμένες καθυστερούμενες οφειλές στο πρόσφατο παρελθόν είναι η Ζιμπάμπουε.
Ποινές για αποτυχία πληρωμής υπάρχουν;
Η πιο άμεση ποινή είναι πως το μέλος δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Μέσα σε 12 μήνες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο μπορεί να κάνει δήλωση ακαταλληλότητας απέναντι στην Ελλάδα. Αν η μη αποπληρωμή ξεπεράσει τους 12 μήνες, το εκτελεστικό συμβούλιο μπορεί να δηλώσει ότι η χώρα είναι «μη συνεργάσιμη» κάτι που θα προκαλούσε αναστολή τεχνικής βοήθειας, πιθανότατα αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου και τελικά, υποχρεωτική αποχώρηση από το Ταμείο. Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα βήματα είναι ευέλικτο.
Τι σημαίνει για τους υπόλοιπους πιστωτές της Ελλάδας η ληξιπρόθεσμη οφειλή;
Οι άλλοι πιστωτές θα αποφασίσουν για τις επιπλοκές για την Ελλάδα.
Η δυνατότητα του ΔΝΤ να χρηματοδοτεί άλλα μέλη πλήττεται από την μη καταβολή της δόσης;
Τα αποθέματα του Ταμείου είναι ισχυρά. Η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι σε ιστορικό υψηλό, περίπου 377,1 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ είναι σε θέση να ικανοποιήσει πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες άλλων μελών.
Οι μέτοχοι θα υποστούν ζημίες εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει;
Οχι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν απώλειες. Παρά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι αξιώσεις των χωρών-μελών του ΔΝΤ είναι απόλυτα ασφαλείς και το Ταμείο θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι σε μέλη και δανειστές.

Λαγκάρντ: Η δόση πρέπει να πληρωθεί
Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, μιλώντας στο CNN και αφού έριξε «κροκοδείλια δάκρυα» τονίζοντας ότι καταλαβαίνει την αγανάκτηση του ελληνικού λαού ήταν ξεκάθαρη.
«Η δόση της 30ης Ιουνίου πρέπει να πληρωθεί» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.
Αφησε, ακόμη, και αιχμές τονίζοντας ότι «Δεν έχει επιλογή για το ποιος εκπροσωπεί μια χώρα».
Παράλληλα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...