Της ΑΝΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Πέρασαν αρκετοί μήνες από τον Ιούλιο του2014, με την τελευταία αξιολόγηση η οποία μας άφησε «ξεκρέμαστους» απέναντι στην εκταμίευση της δόσης, ελέω νομοσχεδίου εκποιήσεων και πλαισίου αφερεγγυότητας. Το νεό πλαίσιο αφερεγγυότητας έγινε αποδεκτό από την Βουλή, η Τρόικα μας ξαναβρήκε και η υπόσχεση του κ. Ντράγκι υλοποιήθηκε, με την ποσοτική χαλάρωση των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε αντάλλαγμα με τις εκποιήσεις.
Ας τα πάρουμε όμως όλα απο την αρχή.
Με μια σύντομη ανακοίνωση στον τύπο από το ΔΝΤ,μετά την αξιολόγηση της Τρόικας για την Κύπρο, διατυπώθηκε το εξής παράδοξο:
«Η νομοθεσία της αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων είναι ενα σοβαρότατο βήμα που στοχεύει στη μείωση του ποσοστού των μη-εξυπηρετουμένων δανείων, το οποίο είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κύπρο.»
Με πάσα βεβαιότητα, η συγκεκριμένη νομοθεσία θα μειώσει μεν το ποσοστό των μη-εξυπηρετουμένων δανείων, όχι διότι η εφαρμογή της θα αποτελέσει ορθή πολιτική της τράπεζας ώστε να εξυπηρετήσει τους δανειολήπτες, αλλά λόγω της πώλησης των δανείων σε τρίτους , σημείο το οποίο δεν αποκαθιστά την ανάπτυξη και δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Αφου λοιπόν ικανοποιήσαμε τα προαπαιτούμενα της Τρόικας, για 74 εκατομμύρια, και ενώ 9 μήνες δεν χρεωκοπήσαμε και δεν κυρήξαμε στάση πληρωμών, ήρθαν αυτή την φορά με άλλα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του Ιουνίου και θα ακούμε τις ίδιες απειλές που έχουμε συνηθίσει για να αποδεκτούμε τους όρους της Τρόικας και της Κυβέρνησης.
Το κύριο ζήτημα για την νέα αξιολόγηση, είναι να έρθει πιο σύντομα το τελικό πλαίσιο για πακετοποίηση δανείων και να διορθωθεί το πρόβλημα με όσους έχουν ακίνητη ιδιοκτησία αμεταβίβαστη λόγω προβληματικών εργοληπτικών εταιρειών, πέραν από το ανεκπλήρωτο ΓεΣΥ και το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Άραγε η πακετοποιήση και πώληση των δανείων θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας?
Ο πολίτης εξακολουθεί να μην γνωρίζει, οτι η πακετοποίηση αφορά τόσο εξυπηρετούμενα δάνεια και μη εξυπηρετούμενα, τα οποία θα πωλούνται στο 10-20% της αξίας τους σε επενδυτικά ταμεία, αυτό θα σημαίνει ζημιά στα βιβλιά της τράπεζας λόγω απομείωσης της αξίας των δανείων. Εάν λοιπόν, οι υφιστάμενοι δανειολήπτες απολάμβαναν έστω μια μείωση στην αξίας των δανείων τους θα ήταν μια τεράστια ανάσα στον υπερδανεισμένο και «υπερ-υποθηκευμένο» πληθυσμό του τόπου, δεν θα έκανε ζημιές η τράπεζα της τάξης του 80-90% και αυτό θα συνέβαλλε άμεσα στην ανάπτυξη.
Η αγορά των δανείων απο τρίτους, καμιά απολύτως ανάπτυξη δεν φέρνει σε αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν και στις συνέπειες που θα ακολουθήσουν, με τη ρευστοποίηση της ακίνητης ιδιοκτησίας που θα ανήκει πλεόν σε ξένα συμφέροντα.
Λαμβάνοντας λοιπόν την ποσοτική χαλάρωση που μας είχε υποσχεθεί ο κ.Ντράγκι τον Μάρτιο, αντί να την διοχετεύσουμε στην αγορά, αποπληρώσαμε τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, λόγω ψηλότερου επιτόκιου. Η ποσοτική χαλάρωση αφορά ρευστοτητα στην οικονομία, όχι εξόφληση χρέους ιδιωτικής τράπεζας. Αυτό το φτηνό χρήμα όπως λέγεται, έπρεπε να αντικαταστήσει τον ακριβό δανεισμό των νοικοκυριών τουλάχιστον και να δώσει ανάσες στους πολίτες, αντιθέτως επέλεξε η Κεντρική Τράπεζα να επιστρέψει τα όσα παράνομα εδώθηκαν επι καιρώ Λαικής Τράπεζας στον ELA.
Ακριβώς για τον λόγο οτι η ρευστότητα αυτή δεν δόθηκε στην αγορά, δεν μπορούμε να μιλούμε για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μετά την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και για τον ίδιο λόγο, δεν μπορούμε να μιλούμε για ανάπτυξη, και δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να χαράξει πολιτική ανάπτυξης πριν να έρθουν τα χειρότερα.
Η Άννα Θεολόγου είναι Οικονομολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis