Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Τελευταία στροφή και καμπανάκι για τη διαπραγμάτευση

Τελευταία στροφή και καμπανάκι για τη διαπραγμάτευση

Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων επαναφέροντας σε πρώτο πλάνο τον Γιώργο Χουλιαράκη –σε τεχνικό επίπεδο- εκκινεί η τελευταία –μάλλον- φάση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη λύσης η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση κεφαλαίων από το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος και να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Είναι πλέον σαφές ότι μετά και την τελευταία πρόοδο σε επίπεδο Brussels Group και τη διαφαινόμενη συμφωνία για το ύψος του πλεονάσματος στο EuroWorking Goup και εν συνεχεία στο Eurogroup, τα μείζονα ζητήματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής παρέμβασης.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Οι κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο καθώς και οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα και η ολική επαναφορά του Γιώργου Χουλιαράκη στέλνουν σαφή μηνύματα τόσο στα διεθνή φόρα όσο και στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο αποκτά αυξημένο ειδικό βάρος μετά τα όσα διημείφθησαν στο Eurogroup της Ρίγα.


Εκεί παρά το βαρύ κλίμα και την επαναδιατύπωση της κοινής θέσης για «full comprehensive review» παρέμεινε ανοιχτό το παράθυρο τμηματικής καταβολής των δόσεων ανάλογα με το βαθμό προόδου που θα διαπιστωθεί αλλά υπό τον όρο της πλήρους αξιολόγησης όλων των ζητημάτων, ακόμα και αυτών που με πολιτική παρέμβαση θα εξαιρεθούν.

Στο Eurogroup επίσης διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα με τις ταυτόχρονες συναντήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Χωρίς να είναι ξεκάθαροι, οι υπουργοί Οικονομικών υπονόησαν στον Ελληνα υπουργό να επιτρέψει στους επικεφαλής της τρόικας να έρθουν στην Αθήνα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.


Επίσης κατέστη σαφές ότι δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο διάσωσης, αν δεν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση.

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr το πρώτο draft της τεχνικής συμφωνίας –με τις ελληνικές προτάσεις υπέρβασης των προβλημάτων- τελεί ήδη υπό επεξεργασία από τους θεσμούς και περιλαμβάνει σημαντικές υποχωρήσεις.

Με τις διαπραγματεύσεις στο επίπεδο του –δυσλειτουργικού- Brussels Group να ξεκινούν αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης και να συνεχίζονται την Τετάρτη δια ζώσης, γίνεται σαφής η πολιτική βούληση για ολοκλήρωση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει έδαφος για τη σύγκλιση του Euroworking Group και εν συνεχεία του Eurogroup στα τέλη του μήνα.

Το προφίλ της λύσης

Οι εταίροι ζητούν τροποποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ώστε να καλύπτεται μόνο το 20% από πλειστηριασμούς, με βάσει εισοδηματικά κριτήρια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση είχε προσκομίσει σχέδιο νόμου που δημιουργούσε ασπίδα προστασίας για το 80% τω περιπτώσεων.

Το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει πάγωμα του «νόμου Κατσέλη»,πλήρη εφαρμογή του «νόμου Δένδια», με την προσθήκη πιο ελαστικών εισοδηματικών κριτηρίων.

Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος του παγώματος της εργασιακής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μην θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και υπάρξει συμφωνία επί του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας και της ολοκλήρωσης του σεναρίου της εσωτερικής υποτίμησης.

Σε αντάλλαγμα αυτού ζητά αυξημένη ευελιξία στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, όπου συζητά τη λύση της περικοπής των πολλαπλών συντάξεων σε δυο και με θέσπιση ανώτατου ποσού. Στο ζήτημα των επικουρικών οι εταίροι εμφανίζονται θετικά διακείμενη στη λύση προστασίας των χαμηλών συντάξεων και των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και μη μεταβολής του τελικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, ώστε να μην υπάρξουν αβεβαιότητες στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.

Κομβικό παραμένει και το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, όπου κερδίζει έδαφος και στις δυο πλευρές η πρόταση για αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε Μύκονο, Σανατορίνη, Πάρο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα περισσότερα νησιά, ενώ διατηρούνται σε χαμηλό φορολογικό συντελεστή τα νησιά της άγονης γραμμής και τα εξαγωγικά.

Σε δεύτερη φάση το έντονο ενδιαφέρον των εταίρων προκαλεί και η πρόταση για υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος πληρωμών με POS σε όλα τα σημεία λιανικής, ξεκινώντας την εφαρμογή από τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς καθώς και τις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές για το σχέδιο αυτό υπάρχει και διαθεσιμότητα κοινοτικών κονδυλίων ώστε να επιδοτηθεί –ακόμα και στο 100%- η αγορά των μηχανημάτων και να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.

Αδιαπραγμάτευτο ζήτημα παραμένει για την κυβέρνηση η αγορά ενέργειας, όπου η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει ακυρωθεί, ενώ δέχεται απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και είσοδο ιδιωτών στην εμπορία ρεύματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε δείγμα γραφής και πολιτικής βούλησης αμέσως μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώνοντας την πώληση του ΟΔΙΕ στον ΟΠΑΠ, ενώ είχε εκ των προτέρων ξεμπλοκάρει την πώληση των αεροδρομίων στη Fraport.

Ιδεολογικός πόλεμος

Οι σκληρές κόκκινες γραμμές του Μαξίμου είναι «πολύ» ιδεολογικές και αν γίνουν αποδεκτές θα πυροδοτήσουν ντόμινο πολιτικών ανακατατάξεων στη συντηρητική Ευρώπη, ενόψει Πορτογαλικών και Ισπανικών εκλογών, ρίσκο που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια μονομερούς εφαρμογής των πολιτικών της κυβέρνησης στο εσωτερικό χωρίς επαρκή χρηματοδότηση από τους εταίρους, όχι μόνο σε επίπεδο χρέους αλλά και στη βάση της αναπτυξιακής δυναμικής είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα δεν και η ύφεση στην οποία βρίσκεται η οικονομία δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της αλλαγής.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε παγίδα ρευστότητας, καθώς παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα της ΕΚΤ και την άφθονη ρευστότητα που έχει έμμεσα και άμεσα διοχετευθεί στο σύστημα, οι επενδύσεις, η απασχόληση και το παραγόμενο προϊόν δεν αναπτύσσονται αναλογικά και όσο απαιτείται για την ουσιαστική επανεκκίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...