Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

«Τα θέλουν όλα» στην ανατολική Μεσόγειο οι Τούρκοι και τα θέλουν τώρα!



turkeyrrrrr7ΕΚΤΑΚΤΟ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Μία «Τουρκο-ισραηλινή συμφωνία φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων», δηλώνει ο διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolou.
Στόχος της Τουρκίας είναι να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της ανάγκες, ενισχύοντας με την αποφασιστική στάση της, την εξασφάλιση των πόρων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε εξομάλυνση των σχέσεών της, με το Ισραήλ, δηλώνει ο Τούρκος αξιωματούχος .
«Μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας είναι η διαφοροποίηση από τις Ιρανικές εξαγωγές, και το ρωσικό φυσικό αέριο, όπου η Τουρκία προμηθεύεται τα τρία τέταρτα των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δηλώνει ο Soner Cagaptay, διευθυντής του τουρκικού προγράμματος Έρευνας στο πρακτορείο Anadolu.
«Η διαφοροποίηση θα είναι μια σοβαρή στρατηγική για την Τουρκία, η οποία είναι ανένδοτη στην αγορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο ίδιος.
Από την συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας που κυμάνθηκε στα 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2014, τα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εισήχθησαν από την Ρωσία και τοΙράν, σύμφωνα με στοιχεία από την τουρκική εταιρεία Πετρελαίου Pipeline Corporation, BOTAS.
«Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά για τις χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία.
Για το Ισραήλ, αυτό το πλεόνασμα του φυσικού αερίου, είναι πολύ περισσότερο από ό, τι χρειάζεται για εσωτερική κατανάλωση, έτσι είναι αναγκασμένο να πουλήσει μέρος αυτού», είπε ο Τούρκος ειδικός.
Το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμάται ότι διαθέτει 510 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού ινστιτούτου Energy Information Administration.

Ο Cagaptay τόνισε ότι μια τουρκο-ισραηλινή συμφωνία φυσικού αερίου μπορεί να επισπεύσει την ομαλοποίηση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, προσθέτοντας ότι: «Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία επιθυμεί σοβαρά, την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ είναι ότι, υπάρχει μια ενεργειακή συνιστώσα που εμπλέκει κατά κάποιο ο τρόπο και τις δύο χώρες» .

Παρά την μακροπρόθεσμη στρατηγική ευθυγράμμιση της Τουρκίας και του Ισραήλ, και την στρατιωτική και πολιτική συνεργασία τους στην Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει επιδεινωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και μετά, αναφέρει το δημοσίευμα .
«Οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η σχέση με την Τουρκία μπορεί να ανακτηθεί τουλάχιστον πολιτικά. Δεν έχουν όμως ακόμη δεσμευτεί για την εξερεύνηση της Ανατολικής Μεσογείου στους τομείς του φυσικού αερίου, και δεν έχουν υπογράψει ούτε επικυρώσει ακόμη τίποτα», είπε ο Cagaptay.
«Το Ισραήλ «θέλει» να πουλήσει αέριο στην Τουρκία επειδή συνειδητοποιεί ότι οι οικονομικοί δεσμοί, οι οποίοι έχουν παραμείνει ισχυροί μεταξύ των δύο χωρών, μπορούν να οικοδομηθούν περαιτέρω με συστατικό το φυσικό αέριο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος «αμορτισέρ» στους «κραδασμούς» των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων στο μέλλον », πρόσθεσε ο ίδιος.
Ενώ οι τουρκικές εισαγωγές από το Ισραήλ αυξήθηκαν από 1.000 εκατομμύρια δολάρια σε 2.400 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2009 και 2013, οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ αυξήθηκαν από τα 1.500.000.000 δολάρια στα 2.600 εκατομμύρια δολάρια, κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, TUIK .

Ένας τρόπος να διοχετευτεί το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, είναι μέσω της Τουρκίας, η άλλη επιλογή είναι να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα.
Ο Cagaptay υπογράμμισε ότι δεδομένου ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη ένα μεγάλο δίκτυο του φυσικού αερίου, απαραίτητο για την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, αυτό υποβοηθά στην δυνατότητα διοχέτευσης του στην Ευρώπη , με ελάχιστο κόστος , ενώ η διαδρομή από την Κύπρο είναι πολύ πιο δαπανηρή.

«Το έργο του αγωγού από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδος , ή η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, θα αυξήσουν το κόστος του εν λόγω έργου τόσο πολύ που σχεδόν δεν θα καταστεί κερδοφόρο για το Ισραήλ», δήλωσε ο Cagaptay, προσθέτοντας ότι αντιθέτως κερδοφόρο για το Ισραήλ είναι να πωλήσει το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, επενδύοντας σε μια ελάχιστου κόστους υποδομή, που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου προς ΕΕ.


Ο ίδιος δήλωσε, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες της περιοχής, είτε δεν χρειάζονται φυσικό αέριο ή δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν φυσικό αέριο, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι οι μόνες επιλογές στην περιοχή.

«Η Ελλάδα διέρχεται οικονομική κρίση και δεν είναι σε θέση να υλοποίηση μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, αγοράζοντας σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου. Έτσι, αυτό αφήνει μόνη την Τουρκία ως τον μόνο πιθανό τοπικό αγοραστή », πρόσθεσε.
Η διαφορά μεταξύ της τουρκικής και της κυπριακής πλευράς για την κατανομή των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, είναι ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν , ειδικά στην Ουάσιγκτον, ότι η εξερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, θα ήταν ένας κοινός τρόπος για τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους να συνεργαστούν και τελικά να επανενώσουν την Νήσο », δήλωσε ο Cagaptay.

Οι τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνουν την σταθερή τους θέση , ότι οι πόροι της Κύπρου ανήκουν και στις δύο κοινότητες, τονίζοντας παράλληλα δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τα δικαιώματά τους σε αυτούς τους πόρους.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, θα είναι δυνατή μόνο εάν οι συνομιλίες μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της ελληνοκυπριακής πλευράς αποβούν θετικές στην « επίλυση» των διαφορώνς τους.
Το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη, στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμάται ότι διαθέτει 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, (σχεδόν τέσσερις φορές την ετήσια κατανάλωση της Τουρκίας το 2014), σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού ινστιτούτου Energy Information Administration.

Σύμφωνα με άρθρα μας στο pentapostagma.gr, γράφουμε ότι η Τουρκία επιδιώκει πάση θυσία οι αγωγοί να περνούν από το έδαφος της, είτε είναι ρωσικοί, είτε ιρανικοί, είτε ισραηλινοί και προπάντων κυπριακοί.

Τώρα εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος αξιωματούχος, δηλώνει στο Ισραήλ ότι η Κύπρο έχει «πρόβλημα», για αυτό και ο αγωγός του Ισραήλ , από αυτήν την πλευρά δεν πρέπει να υλοποιηθεί.

Εμμέσως δηλώνει στην ισραηλινή ηγεσία ότι αν συνεχίσουν την κατασκευή του αγωγού Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος, θα υπάρξει «σύγκρουση» , και όταν μιλάμε για σύγκρουση ομιλούμε για στρατιωτική.
Τα θέλουν όλα οι Τούρκοι και τα θέλουν τώρα διότι βιάζονται, για αυτό και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω με τίποτα………
pentapostagma.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...