ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ “ΕΥΓΕΝΕΙΕΣ” ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Πρέπει να δοθεί στον Τούρκο Πρωθυπουργό, το μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, για τη διασφάλιση των Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων μας – Απαιτείται η άμεση συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, για να σταματήσουν οι αυτοσχεδιασμοί στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής
Υπάρχει εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει η χώρα μας τις επιθετικές προκλήσεις της γειτονικής χώρας που κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου και παρά τις όποιες χαλαρές φωνές διεθνώς που την εγκαλούν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, η ηγεσία της Τουρκίας τις αγνοεί προκλητικά;
Θα μπορούσε κάποιος να προσεγγίσει την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα λέγοντας ότι ως απλοί θεατές παρακολουθούμε τα όσα δραματικά συμβαίνουν είτε στο Αιγαίο είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου είτε με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Στην 2η Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης στις 4 Μαρτίου 2013 Σαμαράς και Ερντογάν υπέγραψαν 25 συμφωνίες.
Στο κείμενο συμπερασμάτων μεταξύ των άλλων επισήμαναν τα εξής βαρύγδουπα:
Και οι δύο πλευρές παραμένουν πεπεισμένες ότι το μέχρι σήμερα διαμορφωμένο πλαίσιο στις σχέσεις τους βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη, το διεθνές δίκαιο και τις καλές σχέσεις γειτονίας.
Αντιπαρέρχομαι το γεγονός, χωρίς βέβαια να συμφωνώ, ότι εκείνη την εποχή ο Πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεν τσίτωσε τα πόδια για να συμπεριλαμβανόταν στο κείμενο των συμπερασμάτων το θέμα της ΑΟΖ, το Κυπριακό και οι παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου Εθνικού μας χώρου.
Και ακριβώς γι” αυτό τον λόγο μιας και γίνεται αυτή η 3η Σύνοδος Κορυφής των δύο χωρών στην Αθήνα, τώρα στο νέο κείμενο των συμπερασμάτων ο Έλληνας Πρωθυπουργός αυτό που δεν έκανε τον Μάρτη του 2013 πρέπει να το κάνει τώρα.
Αυτή την ώρα κύριε Πρωθυπουργέ δεν χρειάζονται άλλες διπλωματικές ευγένειες.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων θα πρέπει να υπάρξει αναφορά ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου και ότι επιτέλους πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Ασφαλώς και η συνάντηση των τριών ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου όπως και η προσεχής μεταξύ Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα Εθνικά μας συμφέροντα σε μια περιοχή και σε περίοδο που η Ν.Α Μεσόγειος παρουσιάζει ξεχωριστή κινητικότητα.
Μια κινητικότητα που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
Άλλωστε αυτή την κινητικότητα υπογράμμισε πριν μερικούς μήνες ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Ελληνοαμερικανός Τζέημς Σταυρίδης, όταν βρέθηκε καλεσμένος από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας ″ Κων/νος Καραμανλής″ και μίλησε για την ασφάλεια στον 21οΑιώνα , υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να την προσέξουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σχεδιασμό.
Κύριε Πρωθυπουργέ μπορείτε και πρέπει να περάσετε στον Τούρκο ομόλογο σας το μήνυμα της Εθνικής ομοψυχίας και αποφασιστικότητας του Ελληνικού Λαού, για την διασφάλιση των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Και επειδή η κινητικότητα που τόνισε ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζέημς Σταυρίδης είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί η Ν.Α Μεσόγειος ενεργειακά τα επόμενα χρόνια έχει πολλά να δώσει, θα πρέπει έστω και τώρα η Ελλάδα να χαράξει μια στρατηγική εξυπηρέτησης των δικών μας Εθνικών συμφερόντων, στηριγμένη στη βάση της σωστής ανάλυσης με βραχυμεσομακροπρόθεσμες στοχεύσεις, λαμβάνοντας υπόψιν το ευμετάβλητο Ευρωπαϊκό και Περιφερειακό περιβάλλον.
Πέραν της οικονομικής ανάπτυξης που είναι το εθνικά ζητούμενο διακύβευμα, θα πρέπει στο σχεδιασμό αυτό να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που να αποτελούν αξιόπιστη και ισχυρή δύναμη αποτροπής στις επικίνδυνες επιθετικές ακροβασίες της Τουρκίας.
Που θα πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να χρησιμοποιεί στην διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής.
Και βέβαια ο στρατηγικός σχεδιασμός σε ένα τέτοιο ρευστό Ευρωπαϊκό και περιφερειακό περιβάλλον δεν μπορεί να γίνεται μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά απαιτείται άμεσα η ίδρυση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα υπάγεται απευθείας στο Πρωθυπουργό της χώρας.
Ένα όργανο παραγωγής πολιτικής, το οποίο θα μπορεί να αναλύει και να αντιμετωπίζει σωστά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και να είναι έτοιμο στην διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων.
Για την σύνθεση και την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ας αντιγράψουμε την Τουρκία.
Ας αφουγκραστούμε τα μηνύματα και την σοβαρότητα που εξέπεμψε η πρόσφατη συνεδρίαση του, με την παρουσία του ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ , που είχε διάρκεια 10 ωρών και είκοσι λεπτά στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι μεν απέναντι στους δε συναποφάσιζαν για το Αιγαίο για την Κυπριακή ΑΟΖ και γενικά για την Ανατολική Μεσόγειο.
Με την Θέσπιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα σταματήσουν οι αυτοσχεδιασμοί στην άσκηση της Εξωτερικής πολιτικής με την προϋπόθεση ότι ο σχετικός νόμος θα προβλέπει ότι οι αποφάσεις του οργάνου θα είναι δεσμευτικές και θα υλοποιούνται απαρέγκλιτα από την κάθε κυβέρνηση εκτός και αν το ίδιο το Συμβούλιο αναθεωρήσει ή τροποποιήσει την στάση του.
Κύριε Πρωθυπουργέ η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας είναι μια μεταρρύθμιση χαμηλού κόστους αλλά αυξημένης απόδοσης! Τολμήστε το!
Δημήτρης Ελ. Διακομιχάλης
Πολιτικός Μηχανικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis