Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ασκήμια κακία κομπλεξική και αριστερή Σ.Κ

Η εμμονή της Γερμανίας στη λιτότητα και τη μιζέρια


Στην εμμονή των Γερμανών πολιτών στην αποταμίευση, στη συνετή κατανάλωση και στο φόβο του χρέους, η οποία μετατράπηκε σε πολιτική θεωρία για όλη την Ευρώπη από την Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, βυθίζοντας στη μιζέρια και στην ανέχεια την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης, αναφέρεται άρθρο του Sebastian Christ στηνHUFFINGTON POST (δημοσιεύτηκε αρχικά στην γερμανική έκδοση του ενημερωτικού ιστοτόπου) με τίτλο «How Merkel’s Austerity Plans Are Making Half Of Europe Sick – And The Way Out».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, όταν ένα κράτος αποταμιεύει χρήματα αυτό δεν έχει μόνο προσωπικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες Μπορεί η συγκεκριμένη πρακτική να μοιάζει ακίνδυνη αλλά η σημερινή πραγματικότητα στην Ευρώπη είναι τρομακτική.

Οι πολιτικές λιτότητας είχαν ιδιαίτερα δραματικές συνέπειες στο ελληνικό σύστημα υγείας. Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση της Αθήνας υποχρεώθηκε να περικόψει την κρατική συμμετοχή στα φάρμακα, στις ιατρικές εξετάσεις και στις ιατρικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη που διενήργησαν οι επιστήμονες του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης την περασμένη άνοιξη οι περικοπές επέφεραν μετρήσιμες συνέπειες στα στατιστικά στοιχεία.

Ιδιαίτερα δραματική είναι η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στην Ελλάδα. Μεταξύ του 2008 και 2011 ο αριθμός αυξήθηκε κατά 21%. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί άμεση συνέπεια των περικοπών στη μητρική φροντίδα. Πέραν αυτού ολοένα περισσότερα βρέφη γεννιούνται ελαφρότερα. Η παιδική θνησιμότητα επίσης αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ του 2008 και του 2011, κάτι που πιθανώς οφείλεται στις περικοπές στη μητρική φροντίδα.

Ο αριθμός των περιπτώσεων σοβαρής κατάθλιψης υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ του 2008 και 2011, από το 3,3% στο 8,2%, το 2011. Η σημαντικότερη αιτία γι’ αυτό ήταν «η ανησυχία για την οικονομία». Ταυτόχρονα οι κυβερνητικές δαπάνες για τα ψυχιατρικά ιδρύματα περιορίστηκαν δραστικά, 20% μεταξύ 2010-2011 και 55% μεταξύ 2011 και 2012.

Μόλις 25 Έλληνες είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV το 2010 εξαιτίας της χρήσης μολυσμένων συριγγών. Μετά τις περικοπές ο αριθμός των νέων μολύνσεων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά εκτινάχθηκε στις 307 το 2011 και στις 484 το 2012. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν άμεση σχέση μεταξύ των περικοπών στα κοινωνικά προγράμματα και στις περικοπές των προγραμμάτων παροχής καθαρών συριγγών.

Ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 45% μεταξύ των ετών 2007-2011.

Εξαιτίας των περικοπών στην καταπολέμηση των εντόμων η ελονοσία κάνει εκ νέου την εμφάνισή της στην Ελλάδα.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εργασία τους στη νότια Ευρώπη. Μολονότι επίσης στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη οι άνεργοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, οι πολιτικές λιτότητας στη νότια Ευρώπη έχει σοβαρές συνέπειες στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας δεν μπορούν να διασφαλίσουν ακόμη και την βασική ιατρική φροντίδα των πολιτών τους.

Περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων ζει υπό την απειλή της φτώχιας. Σήμερα 800.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν έχουν καμία ιατρική ασφάλεια, το 7% δηλαδή περίπου του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα επίσης της λιτότητας χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τη δουλειά τους μεταξύ των ετών 2009-2010, ενώ σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ιατρική ασφάλεια καλύπτεται μόλις για δύο χρόνια μετά την απώλεια εργασίας. Σε αντίθεση επίσης με άλλες χώρες όπως τις ΗΠΑ, όπου το η ιατρική ασφάλιση δεν θεωρείται δεδομένη, το ελληνικό σύστημα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένο γι’ αυτή την κατάσταση.

Η διεθνής οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησε μια προσπάθεια αρωγής στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γνωρίζουν την οργάνωση από δημοσιεύματα σχετικά με την πείνα και τις φυσικές καταστροφές σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Οι πολιτικές λιτότητας δεν έχουν συνέπειες ωστόσο μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον, καθώς χιλιάδες άνθρωποι από τις χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν ήδη αποφασίσει να μεταναστεύσουν αλλού. Στην Ισπανία και στην Ελλάδα οι μισοί περίπου νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι. Μολονότι ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μικρή μείωση, ο αριθμός των μεταναστών παραμένει υψηλός. Το 2013 140.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία στη Γερμανία.

Αυτό που χρειάζεται η νότια Ευρώπη, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι προοπτική για το μέλλον. Όχι στραγγαλισμό αλλά βοήθεια για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, καθώς η μιζέρια δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή, καθώς δεν υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη νέων πολιτικών ιδεολογημάτων, και επειδή γίνεται αισθητή η απουσία όλων των υψηλά καταρτισμένων μεταναστών στην ανοικοδόμηση των χωρών τους.

Στην πραγματικότητα οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι τα δάνεια δεν είναι έργο του διαβόλου, καθώς και αυτοί όταν αγοράζουν ένα σπίτι παίρνουν στεγαστικό δάνειο και το αποπληρώνουν σιγά-σιγά,.

http://www.huffingtonpost.com/2014/12/01/merkel-austerity_n_6247864.html?utm_hp_ref=world

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...