Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Λαγκάρντ: Οποια χώρα το επιθυμεί αποχωρεί από το Πρόγραμμα

Είναι απόφαση της Ελλάδας η αποχώρηση από το πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» για την πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να διακόψει τη σχέση εξάρτησης από τους δανειστές. Και αναφέρθηκε σε εξέλιξη αυτής της σχέσης της χώρας μας με την τρόικα.





«Με ικανοποίηση», είπε η κ. Λαγκάρντ, «βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».

Πρόσθεσε τα εξής: «Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψη μας σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη». Είναι φανερό από αυτό το σημείο της απάντησης της, ότι η κ. Λαγκάρντ θα αποδεχθεί τυχον αίτημα του πρωθυπουργού για διακοπή του Ελληνικού Προγράμματος. Αλλά θα ζητήσει “προληπτική στήριξη” στην περίπτωση που η Ελλάδα, για οποιονδήποτε λόγο, χρειαστεί επιπρόσθετους πόρους ή παραβιαστούν οι συμφωνίες.

Η κ. Λαγκάρντ εξήγησε τη νέα σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της ως εξής:

«Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (τρόικας-Ελλάδας). Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να καταφέρει να βαδίσει μόνη της». Το Ταμείο, συνέχισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο.

Η απάντηση της κ. Λαγκάρντ στα αγγλικά:

“First of all, it is obviously for each country and Greece is clearly a point in case, to decide what it wants, and how it wants to handle its financial situation. We are very pleased to see that agrees has significantly improved its position from a fiscal point of view, on the financial markets. There has been significant improvements. But we also believe that going forward and in order to deliver a continuous satisfactory outcome, the country would be in our view in a better position if it had precautionary support. So we’re talking about evolution in the relationship, but we believe that the relationship can still be extremely helpful for the country to move on and ultimately on its own. So we are ready to help and we believe that it could be effective.” “”

Μιχάλης Ιγνατίου

Κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη

Για την ευρωζώνη, η κ.Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι υπάρχει «κίνδυνος ύφεσης», με πιθανότητα 35-40%, και ότι μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να αποφευχθεί», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής και ότι «υπάρχει επαγρύπνηση» για τα ζητήματα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης, ώστε η ευρωζώνη να αποφύγει τα δυσάρεστα, όπως είχε συμβεί με την Ιαπωνία, τη δεκαετία του ’90.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ότι πρέπει να συμβαδίζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε χώρας και πως θα πρέπει να υπάρξουν «στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές», δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις σε υποδομές.

PHOTO: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde (C) participates in her press conference with First Deputy Managing Director David Lipton (L) and Communications Director Gerry Rice (R) at the 2014 IMF/World Bank Annual Meetings at the World Bank October 9, 2014 in Washington. IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...