H πολλαπλή αξία τους δάσους είναι αναμφισβήτητη. Πόσα όμως δέντρα υπάρχουν και από ποια είδη; Στη Γερμανία, κάθε δέκα χρόνια γίνεται απογραφή του δασικού πλούτου. Τα νέα είναι θετικά.
O γερμανός υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ έχει κάθε λόγο να χαίρεται για την κατάσταση στα δάση. Δεν μεγαλώνουν μόνο οι δασικές εκτάσεις, αλλά τα δέντρα γίνονται όλο και πιο ψηλά και μεγάλα σε ηλικία. Τα αποθέματα ξυλείας τα περασμένα δέκα χρόνια αυξήθηκαν κατά 7% σε 3,7 δισ. κυβικά μέτρα και έτσι η Γερμανία ως προς αυτό το μέγεθος καταλαμβάνει τη τρίτη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά και η ζήτηση για ξύλο έχει αυξηθεί από το 2002 μέχρι το 2012 και φτάνει ετησίως τα 76 εκ. κυβικά μέτρα. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει κάνει πολύ προσοδοφόρα την ενεργειακή εκμετάλλευση της ξυλείας.
Οι καλές ειδήσεις και…
Ευτυχής από το πόρισμα της έκθεσης ο γερμανός υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ
Όλα αυτά τα χαρμόσυνα αναφέρονται σε έκθεση αποτελεσμάτων από καταγραφή των δασών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το ποσοστό μεικτών δασών από κωνοφόρα και αειθαλή έχει αυξηθεί στα ¾ της συνολικής τους έκτασης. Αυτά τα είδη δέντρων είναι πιο ανθεκτικά στη κλιματική αλλαγή, στις θύελλες και σε ζωύφια που καταστρέφουν τα δέντρα από ό,τι τα κωνοφόρα. «Το γερμανικό δάσος έχει πλούσια ποικιλία και είναι μεγάλο σε ηλικία. Η καλή κατάστασή του είναι το αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης των πολιτικών, των ιδιοκτητών δασών και των δασονόμων», δήλωσε με υπερηφάνεια ο υπουργός Γεωργίας. Όμως ο Κρίστοφ Ρούλμαν, διευθυντής της Κοινοπραξίας για την Προστασία των Γερμανικών Δασών αμφισβητεί τις θετικές ειδήσεις. «Αντιμετωπίζουμε την έκθεση με θετική αλλά επικριτική διάθεση, γιατί έχουν βγει στη δημοσιότητα μόνο 52 σελίδες», δηλώνει. «Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται εκεί καταγράφουν αύξηση των φυλλοβόλων, αλλά υπάρχουν και τα κωνοφόρα, που είναι συνήθως περισσότερα, μεγαλώνουν πιο γρήγορα και το κέρδος από την εκμετάλλευσή τους είναι μεγαλύτερο».
…η κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις
Το δάσος χρειάζεται σωστή φροντίδα
Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace ή το Φόρουμ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, επικρίνουν και αυτές τη δημοσίευση της μισής έκθεσης και καλούν το υπουργείο Γεωργίας να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία. «Διότι δεν μπορούμε αλλιώς να αποκτήσουμε γνώση της κατάστασης των γηραιών δένδρων (…), τα δάση μας γενικά πρέπει να γίνουν πιο ηλικιωμένα», επισημαίνει ο Χούμπερτ Βάιγκερ, πρόεδρος του Συνδέσμου για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης στη Γερμανία (BUND). Ένα άλλο σημείο της κριτικής αφορά την ελλιπή προστασία των δασών. Μόνο με συνεχή δασική διαχείριση των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων μπορούν να δημιουργηθούν δομές που θα ευνοήσουν την εξάπλωση μεγάλων και ογκωδών δέντρων και τη δημιουργία βιοποικιλότητας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι το ποσοστό των νεκρών δέντρων μέσα στα δάση κυμαίνεται στο 18%. Η έκθεση βασίστηκε σε στοιχεία 60 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων δασολόγων το 2011 και το 2012. Με λάπτοπ, GPS και άλλα σύγχρονα τεχνικά μηχανήματα έκαναν τις μετρήσεις τους και με τη βοήθεια κιαλιών προσπάθησαν να καταγράψουν την κατάσταση της υγείας των δέντρων. Καταρχήν πάντως η έκθεση είναι θετική. Η αξία των δασών είτε ως πνεύμονας πρασίνου και χώρος αναψυχής, είτε ως φυσική προστασία από πλημμύρες, είτε ως φυσική δεξαμενή βρόχινου νερού είναι αναμφισβήτητη.
Karin Jäger/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: Deutsche Welle
Σημ. dasarxeio.com: Αξίζει να περιηγηθείτε στον δικτυακό τόπο του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας για την Εθνική Απογραφή Δασών (ΕΔΩ), έστω και με την υποτυπώδη μετάφραση που προσφέρει το Google.
DOWNLOADS
Results of the Forest Condition Survey 2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis