Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η επιστολή του Αναστασιάδη στον Μπαν κι Μουν

Αίτημα προς το ΓΓ του ΟΗΕ να παρέμβει προς την τουρκική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να την πείσει να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της πρόθεσής της για σεισμολογικές έρευνες με το πλοίο “Μπαρμπαρος” ή άλλες παρεμβολές και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, απευθύνει με επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν. Και τον ενημερώνει για την απόφασή του να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συναντήσεις με τον κ. Ερογλου στις 9 και 10 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα, για να δώσει χρόνο στο ΓΓ και κυβερνήσεις που στηρίζουν τις καλές υπηρεσίες του, να πείσουν την Αγκυρα.




Στην επιστολή τονίζεται ότι η υλοποίηση από μέρους της Τουρκίας αυτών των προθέσεων, θα επέφερε βαρύ πλήγμα στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Στην τρισέλιδη επιστολή του με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου – επιδόθηκε χθες στο γραφείο του ΓΓ – ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξηγεί τις τουρκικές παραβιάσεις και απειλές, τις επιπτώσεις των τουρκικών ενεργειών στο κλίμα των συνομιλιών και τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

“Εχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τις προσπάθειες για δημιουργία ενός καλού και θετικού περιβάλλοντος και κατ’ ακρίβεια να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαπραγματευτική διαδικασία. Είναι λυπηρό ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο που ο ειδικός σας σύμβουλος για το κυπριακό προσπαθεί να ορίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις και πλαίσιο για την έναρξη των συνομιλιών και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπτύσσει στο ΓΓ τις διάφορες πτυχές της τουρκικής προκλητικής πολιτικής, όπως οι φραστικές απειλές, η παρενόχληση σκαφών που εκτελούσαν νόμιμες δραστηριότητες με την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης από τουρκικά πλοία και αεροσκάφη και τη διεξαγωγή παρανόμων σεισμικών ερευνών εντός της δυτικής ΑΟΖ της Κύπρου από τουρκικά σκάφη.

“Ομως, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αποφάσισε να κλιμακώσει την πρόκληση να διεξάγει απευθείας σεισμικές έρευνες σε ειδικά τεμάχια, ορισμένα από τα οποία έχουν δοθεί σε διεθνείς εταιρείες (2,3 και 9), εντός του νοτίου τμήματος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Αφού υπενθυμίζει ότι το 2004 η ΑΟΖ της Κύπρου ανακηρύχθηκε σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει στο ΓΓ ότι οι ανωτέρω τουρκικές προθέσεις κι επιλεγείσα χρονική στιγμή εγείρει βαθύτατες ανησυχίες.

“Δείχνουν την αυξανόμενη επιθετική φύση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου υπό τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χρονική τους στιγμή, εν μέσω μία διαδικασίας που στοχεύει στην επανένωση της νήσου, υπηρετεί μόνο στην υπονόμευση της διαδικασίας και στο να δημιουργήσει περισσότερες επιφυλάξεις για τη δέσμευση της Τουρκίας σ’ αυτή. Επιπρόσθετα, αυτές οι προθέσεις συμβάλλουν στην άυξηση της συνολικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγεια και τη Μέση Ανατολή”.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει στο ΓΓ πως έχει προσωπικά αποδείξει την καλή του βούληση και πίστη προωθώντας τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του κυπριακού και τις προσπάθειες για λύση μέσω διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

“Όμως για να είμαστε επιτυχείς στην προσπάθεια πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την ίδια δέσμευση και αποφασιστικότητα. Ατυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με την τουρκική πλευρά, όπως αποδείχθηκε από τις τελευταίες αποφάσεις που αναφέραμε και προτιθέμενες δραστηριότητες”.

Επισημαίνει στο ΓΓ ότι η διαπραγμάτευση υπό συνεχή απειλή και εκβιασμό που υπονομεύει όλες τις προσπάθειες για δημιουργία του αναγκαίου καλού περιβάλλοντος για επιτυχές αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, δεν είναι απλά αντιπαραγωγικό.

“Εχει αρνητικό αποτέλεσμα στην κοινή γνώμη η οποία θα έπρεπε να μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθειά μας για διευθέτηση και χρειάζεται να πειστεί πως η εμπιστοσύνη και πίστη μεταξύ των πλευρών μπορεί και πρέπει να αποκατασταθεί. Ατυχώς οι τελευταίες αυτές αποφάσεις και προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης δεν συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Αντιθέτως τον αντιπαλεύουν”.

Ο πρόεδρος τονίζει ότι “με δεδομένες τις τουρκικές απειλές και εκβιασμό, είμαι υποχρεωμένος να αναστείλω τη συμμετοχή του στις συναντήσεις με τον κ. Ερογλου, υπό την αιγίδα του Εσπεν Άιντε στις 9 και 10 Οκτωβρίου, δίδοντας χρόνο στην εξοχότητά σας και άλλες κυβερνήσεις, φίλους της αποστολής των καλών σας υπηρεσιών, να πείσουν την Τουρκία να αλλάξει γνώμη”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο ΓΓ πως γνωρίζει καλά το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και δηλώνει προς τούτο ευγνώμων.

“Ενθυμούμαι πως στη διάρκεια της τελευταίας μας συνάντηση στη Νέα Υόρκη, εκφράσατε την επιθυμία σας να προσεγγίσετε την Τουρκία, με σκοπό να πειστεί η Αγκυρα να συμβάλλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Προς τούτο παρακαλώ την παρέμβασή σας σε μία προσπάθεια να πειστεί η τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει με την υλοποίηση της προτιθέμενης σεισμικής έρευνας που περιγράφω πιο πάνω, ή άλλη παρεμβολή και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της, καθώς παρόμοια πραγμάτωση θα επέφερε βαρύτατο πλήγμα στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος”.

Η επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη προσθέτει πως επιτυγχάνοντας ο ΓΓ να πείσει την Τουρκία να απόσχει από την πραγματοποίηση των προθέσεών “θα συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση της έντασης και στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας στην ήδη ρευστή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής”.

Ηνωμένα Εθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, CNA-ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...