Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Το Πεντάγωνο “άδειασε” την Τουρκία για ζώνη ασφαλείας

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία επιθυμεί η Άγκυρα, δεν είναι μία από τις στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται, αν και είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση με την Τουρκία μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).


«Δεν είναι ένα νέο ζήτημα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισημαίνοντας ότι εδώ και καιρό αυτό αποτελεί αίτημα της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μιας στρατιωτική επιλογή που εξετάζουμε. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα συνεχιζόμενων συζητήσεων», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Εξάλλου ο αντιναύαρχος σημείωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ δεν θα αρκέσουν για να σώσουν την πόλη Κομπάνι, την οποία πολιορκούν οι τζιχαντιστές.

«Μόνο τα αεροπορικά πλήγματα δεν θα αρκέσουν, δεν θα μας δώσουν λύση και δεν θα σώσουν την πόλη Κομπάνι», υπογράμμισε.

«Θα χρειαστούν ικανά στρατεύματα —Σύροι αντάρτες ή ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις— να φτάσουν στην περιοχή για να νικήσουν το ΙΚ», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για το 1 εκατ. και πλέον των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, προειδοποιεί στέλεχος του ΟΗΕ

Ένα και πλέον εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και στέγης αν δεν αυξηθεί η διεθνής χρηματοδότηση, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, μετέδωσε το Πρακτορείο REUTERS.

Η Τουρκία ήδη δυσκολευόταν να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων πριν καν αρχίσει η επίθεση εναντίον της συριακής πόλης Κομπάνι, κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, και πλέον η νέα μαζική εισροή προσφύγων στην χώρα έχει εκμηδενίσει και ξεπεράσει κατά πολύ τη διεθνή βοήθεια που χορηγήθηκε στην Τουρκία, δήλωσε μία εκπρόσωπος τύπου της UNHCR.

Πάνω από 180.000 κάτοικοι του Κομπάνι έχουν προσφύγει στην Τουρκία αφού οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να πολιορκούν την πόλη τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

Η Κάρολ Μπάτσελορ, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, σημείωσε ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας η προστασία και φροντίδα των προσφύγων.

«Οι βασικές ανάγκες των Σύρων προσφύγων ξεπερνούν κατά πολύ την υποστήριξη και την χρηματοδότηση που προσφέρει η διεθνής κοινότητα» υποστήριξε η Μπάτσελορ μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

Η πλειονότητα των 1,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχει καταφύγει στην Τουρκία ζει εκτός των προσφυγικών καταυλισμών. Η Μπάτσελορ σημείωσε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Υπάρχουν μεν 22 προσφυγικοί καταυλισμοί που φιλοξενούν 220.000 ανθρώπους σε ολόκληρη την Τουρκία, αλλά αυτό σημαίνει ότι 1 εκατομμύριο και πλέον Σύροι διαμένουν σε προσωρινά καταφύγια όπως τεμένη, σχολεία και πάρκα» δήλωσε η Μπάτσελορ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά από την Άγκυρα.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, κι όσο περισσότερο διαρκούν οι συγκρούσεις, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάστασή τους».

Η Τουρκία έλαβε μόλις το 37% των κεφαλαίων που ζήτησε ως μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης υπέρ των Σύρων Προσφύγων (RRP6) είπε η Μπάτσελορ.

Στο σχέδιο αυτό, το συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει ο ΟΗΕ, συμμετέχουν περισσότεροι από 155 δωρητές με στόχο να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν στην Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ.

Η Μπάτσελορ επισήμανε πως παρότι έχουν δαπανηθεί για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τριάμισι χρόνια, λιγότερα από 300 εκατομμύρια της διεθνούς χρηματοδότησης αυτής έχουν χορηγηθεί στην Τουρκία.

Χρειάζονται περισσότερα χρήματα όχι μόνο για τρόφιμα, φάρμακα και στέγαση, αλλά επίσης προκειμένου να προσφερθεί πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων, που υπολογίζονται στον μισό και πλέον πληθυσμό των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, τόνισε η Μπάτσελορ.

Η UNHCR συνεργάζεται στενά με τις τουρκικές αρχές για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο, να λάβουν νοσοκομειακή περίθαλψη και μεταφραστικές υπηρεσίες, αλλά η Μπάτσελορ τόνισε ότι το βάρος της φροντίδας των Σύρων προσφύγων δεν θα πρέπει να πέσει μόνο στην Τουρκία.

«Οι Τούρκοι πολίτες είναι πολύ φιλόξενοι, προσφέρουν στήριξη και η διεθνής αλληλεγγύη πρέπει να προσφέρεται ισότιμα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πρωτοφανής αριθμός προσφύγων λαμβάνει την φροντίδα» που χρειάζεται.

Photo via Pentagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...