Αν κάποιος επιχειρούσε να αξιολογήσει τη σημαντικότερη είδηση που αφορά την Apple αυτή την εβδομάδα, στο παρασκήνιο των ανακοινώσεων της εταιρείας την Πέμπτη σχετικά με τα νέα iPad, τις εξελίξεις στο software, αλλά και τους Mac υπολογιστές της, ίσως θα έπρεπε να σταθεί σε κάτι στο οποίο δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή αναφορά στην εκδήλωση! Απίστευτο κι όμως αληθινό, αλλά η Apple SIM, κρυμμένη στο κάτω μέρος μίας σελίδας της εταιρείας σχετικά με τις wireless δυνατότητες των νέων iPad, είναι πιθανότατα κάτι που οφείλει να μας απασχολήσει περισσότερο από το πόσο λεπτό είναι το iPad Air 2 ή αν το iPad mini 3 διαφέρει από το προηγούμενο μοντέλο μόνο λόγω της ενσωμάτωσης του Touch ID sensor ή της διάθεσης και σε gold απόχρωση.
Η αμερικανική εταιρεία δε διαφήμισε καθόλου την Apple SIM και ίσως υπάρχει λόγος γι' αυτό, τον οποίο θα δούμε αναλυτικά παρακάτω... Μία επαναπρογραμματιζόμενη κάρτα SIM, η οποία μπορεί να βοηθήσει το χρήστη της να "μεταπηδά" με ασύγκριτη ευκολία ανάμεσα σε δίκτυα και παρόχους ανάλογα με τις προσφορές και τα πακέτα τιμολόγησης που του προσφέρονται, δεν είναι άλλωστε κάτι εύκολο για να το δεχθούν τα δίκτυα κινητής. Αν, όμως, υπάρχει μία εταιρεία που μπορεί να αλλάξει τις κάρτες SIM και τη λογική τους -και το έχει αποδείξει στο παρελθόν- είναι η Apple, έτσι η εμφάνιση και μόνο της Apple SIM, αρκεί για να ταρακουνήσει πολλούς και να μας κάνει να σκεφτούμε μήπως τελικά αυτό θα είναι το μέλλονστις κάρτες SIM. Ένα μέλλον που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και την... κατάργησή τους.
Η Apple, βλέπετε, το έχει ξανακάνει... Το 2007, διαθέτοντας το πρώτο iPhone στην αγορά, πολλοί ξαφνιάστηκαν από το γεγονός ότι η SIM του βρισκόταν κρυμμένη σε ένα ειδικό συρταράκι που άνοιγε μόνο με ειδικό συνδετήρα. Έως τότε, η λογική των αφαιρούμενων μπαταριών, με την κάρτα SIM να βρίσκεται από κάτω και να αφαιρείται με ευκολία, ήταν κυρίαρχη - κι όμως το παιχνίδι άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει. Σε ακόμη πιο... σημαντικές αλλαγές, το 2010, με την κυκλοφορία του πρώτου iPad, η Apple ήταν ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής που χρησιμοποίησε το standard της micro-SIM (3FF), ενώ το 2012, πρώτη στην αγορά, έφερε τη nano-SIM (4FF) στο iPhone 5. Η τελευταία, ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιείται σε λίγες περιπτώσεις άλλων συσκευών, φαίνεται ωστόσο ότι, έστω και με αργή υιοθέτηση, εξασφαλίζει την παρουσία της και σε κορυφαία μοντέλα (όπως π.χ. το πρόσφατοNexus 6).
Οι αλλαγές στη SIM card. Από τα αριστερά προς τα δεξιά, βλέπετε τις standard SIM (1FF), mini (2FF), micro (3FF) και nano (4FF).
Η αμερικανική εταιρεία είναι εμφανές ότι θέλει να καθορίζει τις εξελίξεις στις κάρτες SIM και αυτό το είχε δείξει και στο παρελθόν όταν είχε διερευνήσει (χωρίς επιτυχία ωστόσο) τη χρήση ενσωματωμένων, μη αφαιρούμενων καρτών SIM στις συσκευές της. Τώρα, ξαναπροσπαθεί έχοντας ένα δυνατό στόχο, να κάνει πιο εύκολη για ένα χρήστη την εναλλαγή δικτύων παρά την εναλλαγή συσκευών. Σήμερα, με τις δεσμεύσεις στα συμβόλαια (ας σκεφτούμε πόσο δυνατές είναι οι διετείς δεσμεύσεις στην Αμερική και όχι μόνο) το δεύτερο είναι πολύ πιο εύκολο από το πρώτο. Αν η Apple SIM πετύχει όμως, αυτό ίσως και να αλλάξει...
Φυσικά, μία τέτοια αλλαγή δε θα είναι εύκολη. Τα δίκτυα είναι δεδομένο ότι θα αντισταθούν σθεναρά και ήδη το κάνουν, με τις "κακές γλώσσες" να σημειώνουν ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στην Apple SIM στο event της Πέμπτης, καθώς μία τέτοια συμφωνία έχει κάνει η αμερικανική εταιρεία με τους παρόχους. Η Apple ξεκινάει"χαλαρά" τη διάθεσή της σε μία συσκευή που υποστηρίζει μόνο data όπως το iPad και, προφανώς, τη διάθεση σχετικών πακέτων σε συνεργασία με τα δίκτυα που συνεργάζονται μαζί της σ' αυτή τη νέα ιδέα (προς το παρόν, είναι η AT&,T, η Sprint, η T-Mobile στις ΗΠΑ και η EE στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Η αρχή, ωστόσο, πραγματοποιείται και το παιχνίδι μπορεί να δυσκολέψει, όπως και η "μάχη" με τους providers, όταν η Apple SIM περάσει από το iPad σε ένα επόμενο μοντέλο iPhone (με ενδεχόμενη διάθεση data & voice πακέτων σε αυτή τη λογική). To δεδομένο για πολλούς είναι, πάντως, αυτό που προείπαμε, ότι αν υπάρχει μία εταιρεία που έχει τη δυνατότητα νααλλάξει τη λογική των καρτών SIM όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα και να καταφέρει να στρέψει το μοντέλο της αγοράς στην εύκολη αλλαγή... παρόχου από την εύκολη αλλαγή... κατασκευαστή, αυτή δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την Apple.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis