Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η "ασθένεια" των πλατάνων απειλεί την Π.Ε. Πρέβεζας-Επιβεβαιώθηκαν 4 νέα κρούσματα

Τέσσερα νέα κρούσματα της ασθένειας των πλατάνων εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και πιο συγκεκριμένα κατά μήκος των Δ.Δ. Ρεματιάς και Κοτσανόπουλου.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας κ. Βασίλη Δάλαρο ένα από τα δέντρα που έχουν προσβληθεί αποτελεί μνημείο της φύσης αφού μετράει περίπου 400 χρόνια ζωής και η επιβεβαίωση ότι έχει προσβληθεί από τη νόσο μόνο θλίψη προκαλεί.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ο μύκητας αποτελεί μεγάλη απειλή και απειλεί όσα πλατάνια έχουν απομείνει με ολοκληρωτική καταστροφή» τονίζει ο κ. Δάλαρος εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την μετάδοσή της νόσου κυρίως από μολυσμένα εργαλεία υλοτομίας ή μηχανήματα εκσκαφής.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές θανατηφόρες ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Η ασθένεια, που πιθανότατα ήρθε από την Ιταλία και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην περιοχή της Τριφυλίας στη Μεσσηνία το 2003 και τα νεκρά πλατάνια είναι χιλιάδες σε Ηλεία, Αρκαδία κι Αχαΐα.



Ο μύκητας Ceratocystis platani έχει γίνει ο εφιάλτης των πλατάνων και στην Ήπειρο, που πρωτοεντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσπρωτία, έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις ενώ έχει φτάσει στη γειτονική Αλβανία.

Η μετάδοση της ασθένειας είναι κυρίως ανθρωπογενής. Το παθογόνο μεταδίδεται πλέον αστραπιαία: με μολυσμένα αλυσοπρίονα, μπουλντόζες κι εκσκαφείς, καθώς και μέσω μεταφοράς μολυσμένων κορμών με το νερό των ποταμών. Σε κάθε εστία προσβολής, η ασθένεια διαδίδεται στα διπλανά δέντρα με επαφή και συνένωση των ριζών τους. Πρόσφατα, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες σε σχέση με τα δάση έχουν αυξηθεί και δεν λαμβάνονται μέτρα, ενώ, ιδίως σε παραποτάμιες περιοχές, όπου η ασθένεια έχει εξαπλωθεί, τα δέντρα νεκρώνονται και κανείς δεν αποκλείει στο μέλλον την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Το έτος 2010 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο κοντά στην Εγνατία Οδό και έκτοτε η ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας) και σε όλα τα παραποτάμια οικοσυστήματα της Ηπείρου.

Όπως έχει επισημάνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας αυτό που είναι σημαντικό να γίνει συνείδηση όλων είναι η ευρεία ενημέρωση και τα μέτρα πρόληψης τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται από όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να γίνει δυνατή η "αναχαίτιση" της ασθένειας.

Τα μέτρα αυτά συνοπτικά είναι:

-Αποφυγή οποιασδήποτε επέμβασης στα πλατάνια, όπως κόψιμο, κλάδεμα, υλοτόμηση, ακόμα και απλή πλήγωση του κορμού και των κλαδιών. Όλες οι παραπάνω ενέργειες μπορούν υπό προϋποθέσεις, να μεταδώσουν την ασθένεια. Γιαυτό όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο να γίνει κάτι από τα παραπάνω, όλα τα εργαλεία (τσεκούρια, κλαδευτήρια, πριόνια κλπ.) θα πρέπει προηγουμένως να απολυμαίνονται με εμβάπτιση για 5 λεπτά σε διάλυμα χλωρίνης 1:5 ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.

-Οποιοσδήποτε εντοπίζει νεκρά δέντρα πλατάνου να το αναφέρει άμεσα στις αρμόδιες αρχές (Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δασικές Υπηρεσίες οι οποίες έχουν και την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας).

Προσοχή: Σε περίπτωση που τα δέντρα έχουν "μαρκαριστεί" με ανεξίτηλη κόκκκινη μπογιά στον κορμό, σημαίνει ότι ήδη έχουν εντοπιστεί από τις αρχές και δεν χρειάζεται επιπλέον ενημέρωση.

-Τα συνεργεία δημόσιων και ιδιωτικών έργων τα οποία πρόκειται να εκτελέσουν εργασίες σε περιοχές με πλατάνια, θα πρέπει απαραίτητα να ενημερώνουν τη Δασική Υπηρεσία, και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης (πλύσιμο με ζεστό νερό των μηχανημάτων πριν και μετά τις εργασίες, ή απολύμανση με κατάλληλο απολυμαντικό των σημείων που έρχονται σε επαφή με τα δέντρα).

-Απαγορεύεται η διακίνηση ξύλου πλατάνου για καύση ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Εννοείται ότι ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι κινούνται μέσα σε περιοχές με πλατάνια, όπως κατασκηνωτές, ορειβάτες και απλοί επισκέπτες στο να μην προκαλούν πληγές με οποιονδήποτε τρόπο στα δέντρα.atpreveza.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...