Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η βραδιά του Ερευνητή


Η βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί στον Δημόκριτο την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου. Προηγήθηκε, στις 12 μήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), μια εκδήλωση-πρόγευση, για όσα θα δουν οι επισκέπτες αυτήν την Παρασκευή. Τους πρώτους που συναντούσε κάποιος όταν έφτανε στον προαύλιο χώρο του ΕΙΕ ήταν μια ομάδα φοιτητών και ερευνητών που έφτιαχναν στους επισκέπτες παγωτό με την χρήση υγρού αζώτου. Λίγο πιο δίπλα ζωγράφιζαν, παιδιά και νέοι, την επιστήμη με φαντασία και χρώματα. Η εγκατάσταση ΑΚΤΙΝΑ έδειχνε πώς μια σύγχρονη και έξυπνη πόλη μπορεί να χρησιμοποιήσει την ηλιακή ενέργεια.

Περνώντας τις πόρτες του ΕΙΕ, πήγα πίσω στον χρόνο, σταμάτησα να είμαι δημοσιογράφος και το παιδί μέσα μου ούρλιαζε. Πειράματα που πραγματοποιούνταν μπροστά στα μάτια μου. Οθόνες γεμάτες πληροφορίες και φυσικά το «ερευνητικό μετρό» με τα βαγόνια του, που ήταν γεμάτα από φοιτητές, πτυχιακούς και μη, ερευνητές και απόφοιτους επαγγελματίες επιστήμονες, έτοιμους να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απορία.

Πριν πιάσω από την αρχή τα «βαγόνια» γύρισα λίγο στον χώρο και μίλησα με τον Δρ Γιώργο Φανουράκη, Διευθυντή ερευνών και υπεύθυνο δράσεων στην Βραδιά του Ερευνητή στον Δημόκριτο. Δείτε τι μας είπε ο ίδιος.

Κάθε χρόνο και καλύτερα. Βλέπω περισσότερο κόσμο και ιδιαίτερα περισσότερα παιδιά με τους γονείς τους.

Γιώργος Φανουράκης: Αυτό είναι ένα δείγμα μόνο από το τι θα γίνει στον Δημόκριτο. Είναι ένα pre-event. Γίνεται με σκοπό να μάθει ο κόσμος τι θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου, στην Βραδιά του Ερευνητή.

Ποιος είναι ο σκοπός της Βραδιάς του Ερευνητή;

Γ.Φ.: Να μάθει το κοινό σε τι χρειάζεται η έρευνα και τι χρήση έχει ο ερευνητής τον οποίο πληρώνει. Πληρώνει την έρευνα περισσότερο. Οι ερευνητές παίρνουν ψίχουλα σε σχέση με τα χρήματα που θα έπρεπε να πηγαίνουν στην έρευνα.

Τι είναι το «ερευνητικό μετρό» που έχει στηθεί μέσα στους χώρους του ΕΙΕ;

Γ.Φ.: Παρουσιάζει σε κάθε βαγόνι ένα μέρος της παραγωγής φαρμάκων και ασχολείται γενικά με την υγεία. Κάθε βαγόνι παρέχει πληροφορίες για κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής φαρμάκων. Το σημαντικότερο είναι ότι με την χρηματοδότηση της έρευνας και την προώθηση της επιστήμης αποκτούμε γνώση. Και αυτό γιατί αν βασιστούμε μόνο στις γνώσεις που έχουμε τώρα και αρχίσουμε να κάνουμε εφαρμογές, κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι βασικές ιδέες με αποτέλεσμα να σταματήσει η πρόοδος.

Η Ελένη Γραμματικοπούλου, μέλος της Ομάδας Σχεδιασμού/Διοργάνωσης ReN14, τ. υπεύθυνη Προγράμματος «Επιστήμης Κοινωνία» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Freelancer διοργάνωση επιστημονικών/εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, μας μίλησε για το Stand up Science. Δείτε τι μας είπε.

Τι είναι το Stand-up Science;

Ελένη Γραμματικοπούλου: Σίγουρα δεν γνωρίζω αν και διεθνώς υπάρχει κάποιος αντίστοιχος θεσμός. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει το Stand-up comedy το οποίο έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό αλλά πρόσφατα κατακτά και τον ελλαδικό χώρο! Αυτό μου έδωσε την ιδέα και το έναυσμα να σχεδιάσω και να προτείνω το συγκεκριμένο δρώμενο, έχοντας βέβαια το Stand-up Comedy ως πρότυπο. Πολλές φορές έχουμε χρησιμοποιήσει ως σλόγκαν τη φράση: Η Επιστήμη είναι Ζωή, Καθώς το χιούμορ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ζωής μας, γιατί να μην συνδυασθεί με την Επιστήμη; Τα τελευταία χρόνια η προβολή της Επιστήμης ενισχύεται συνεχώς μέσα από διάφορα «εργαλεία» επικοινωνίας (διεθνής διαγωνισμός Famelab, Φεστιβάλ Επιστήμης, Βραδιά του Ερευνητή, επιστημονικές θεατρικές παραστάσεις, κ.ά). Στόχος: να βγει η επιστήμη από την τάξη και το εργαστήριο, να γίνει διασκεδαστική, κατανοητή, να ενθαρρύνει τους νέους να έχουν πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία αλλά, το κυριότερο, να γίνει ελκυστική! Συγχρόνως, όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες προσελκύονται και συμμετέχουν στις διάφορες διοργανώσεις θέλοντας να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους με το ευρύ κοινό.

Έχοντας συμμετάσχει προσωπικά σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις του διεθνούς διαγωνισμού Famelab καθώς και στον σχεδιασμό και τον συντονισμό παραγωγής θεατρικών επιστημονικών παραστάσεων και κυρίως στη διοργάνωση Φεστιβάλ Ε)Τα και στις Βραδιές του Ερευνητή το σημαντικότερο, όμως, έχοντας συνεργασθεί με όλους αυτούς τους νέους επιστήμονες, Famelabers, δεν ήταν δύσκολο η σκέψη και η ιδέα να γίνει πραγματικότητα. Η ένθερμη ανταπόκριση και ο αυθορμητισμός όλων στο κάλεσμά μου ήταν και το στοιχείο που με ενθάρρυνε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Τα θέματα βρέθηκαν, το κέφι υπήρξε αλλά και κάτι πολύ ενισχυτικό της προσπάθειας αυτής: Η σημαντική υποστήριξη και καθοδήγηση που είχε η ομάδα από έναν από τους πιο γνωστούς και αξιόλογους Stand–up comedians, τον Γιώργο Χατζηπαύλου. Δέχθηκε, με πολλή χαρά, να μας συνδράμει, ήρθε έδωσε πολύ σημαντικές κατευθύνσεις, παρακολούθησε τις παρουσιάσεις, τα δε σχόλια, οι οδηγίες και παρατηρήσεις του που έγιναν με αγάπη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή, ώστε να μην απογοητευτούμε, ήταν καθοριστικός παράγοντας της μετέπειτα επιτυχίας μας. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς.

Τι άλλο θα δούμε στην Βραδιά του Ερευνητή 2014 που δεν είδαμε στο pre-event την Παρασκευή 12/9;

Ε.Γ.: Στον μεγάλο πευκόφυτο χώρο, τα μικροσκόπια μπερδεύονται με τα τηλεσκόπια, τα κύτταρα με τα αστέρια και ο μαγικός κόσμος της έρευνας ανοίγει τις πόρτες του για να τον γνωρίσουμε. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα εργαστήρια, την έκθεση επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, τον πυρηνικό αντιδραστήρα και τον ιοντικό επιταχυντή. Στο κεντρικό αμφιθέατρο, θα φιλοξενηθούν η θεατρική παράσταση: CSI Science Έγκλημα στο Εργαστήριο (από την ομάδα του Famelab) και συζητήσεις για τρέχοντα ερευνητικά ζητήματα και τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το CERN αλλά και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι ερευνητές απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ θα δούμε βίντεο από τους αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό!

Στον εξωτερικό χώρο του Δημόκριτου, από τις 6 του βράδυ ως τα μεσάνυχτα, ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα για μικρούς και μεγάλους, η εξέδρα με... μαγικά πειράματα με την παρουσία του ηθοποιού Αντώνη Καφετζόπουλου, ένα κινητό πλανητάριο, τηλεσκόπια για παρατήρηση των άστρων και γωνιές συζήτησης με τους ερευνητές. Τη βραδιά θα γεμίσει με ήχους και ρυθμούς μια πολυδιάστατη συναυλία στην υπαίθρια σκηνή, με τη συμμετοχή ερευνητών/καλλιτεχνών, της Kinder Garden ροκ μπάντας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ζακ Στεφάνου, του Δημήτρη Παναγόπουλου και του Μιχάλη Κακέπη.

Η είσοδος ελεύθερη και η μετακίνηση εύκολη. Αφήστε καλύτερα το αυτοκίνητό σας στο Νομισματοκοπείο και λεωφορεία θα σας μεταφέρουν. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο: www.rengreece.gr.

Τα βαγόνια δεν τα πήρα από την αρχή. Ο κόσμος που μαζευόταν μπροστά για να μάθει, να δει τα πειράματα αλλά και να ρωτήσει για όλες τις απορίες που του δημιουργούσαν όσα έβλεπε, με έκανε να ξεκινήσω από κάπου στη μέση. Στο πρώτο βαγόνι λοιπόν που επισκέφτηκα έμαθα για τις ιδιότητες του κορμού της Ιτιάς. Από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, γνώριζαν ότι ο κορμός της Ιτιάς έχει δράσεις αντιφλεγμονώδες, αναλγητικές και αντιπυρετικές. Στην συνέχεια, απομόνωσαν το συστατικό το οποίο δημιουργεί αυτές τις δράσεις. Μετά, μπήκε στη μέση η χημεία, δημιουργήθηκε το σαλικυλικό οξύ. Αυτό ήταν που χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ως δραστική ουσία με τις προαναφερόμενες ιδιότητες αλλά και με διάφορες παρενέργειες. Το 1890 η Bayern, κατάφερε να παράξει την ασπιρίνη που όλοι γνωρίζουμε, με φθηνό τρόπο, ώστε να μπορεί να βγει στο εμπόριο. Και είναι το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε κάποια από τα πειράματα καθώς και τι μας είπαν οι «επιβάτες» των βαγονιών. Κι ακόμα, θα δείτε πόσο εύκολα και ευχάριστα μαθαίνουν τα παιδιά για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
http://youtu.be/fO2xVZcUEgs


*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.



Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...