Τα αεροσκάφη “ίπτανται καθημερινά πάνω από τις ζώνες των μαχών και, ως στοιχεία της διεθνούς δύναμης, είναι έτοιμα να βοηθήσουν τα (ιρακινά και κουρδικά) στρατεύματα στο έδαφος σε περίπτωση συγκρούσεων” εναντίον του ΙΚ, δήλωσε ο Φάλον στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Η Βρετανία εντάχθηκε την Παρασκευή (προχθές) στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον του ΙΚ, έπειτα από την υιοθέτηση από τους βρετανούς βουλευτές, σε μία έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, μιας κυβερνητικής πρότασης που εξουσιοδοτεί την προσφυγή σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ.
Δύο αεροσκάφη της RAF πραγματοποίησαν χθες την πρώτη αποστολή τους στο Ιράκ μετά το πράσινο φως του κοινοβουλίου, περιοριζόμενα ωστόσο να παρατηρήσουν τις εχθρικές θέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Έξι βομβαρδιστικά Τορνέιντο της RAF, που σταθμεύουν στην Κύπρο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στις επιδρομές, σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους. Τα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με βόμβες καθοδήγησης λέιζερ και πυραύλους, εκτελούσαν μέχρι τώρα μόνο επιχειρήσεις επιτήρησης.
Όμως η δέσμευση αυτή κρίνεται ακόμη πολύ μετριοπαθής για ορισμένους βρετανούς παρατηρητές. “Αν επιτίθεστε στο ΙΚ μόνο με πλήγματα στο Ιράκ, δεν ασχολείστε παρά μόνο με το μισό πρόβλημα”, δήλωσε στην Sunday Telegraph ο πρώην αρχηγός του επιτελείου στρατού, Ρίτσαρντ Ντάνατ.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει το ΙΚ πρέπει να πολεμηθεί στον ουρανό της Συρίας. Εμείς θα καταλήξουμε ίσως να σκεπτόμαστε το ίδιο πράγμα”, πρόσθεσε.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσκεκλημένος της πολιτικής εκπομπής Andrew Marr Show του BBC, προασπίστηκε της στρατηγικής της κυβέρνησής του.
“Δεν πρόκειται να προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε το ΙΚ μόνοι μας”, είπε. “Είμαστε μέρος ενός τεράστιου συνασπισμού που έχει σκοπό να αποδυναμώσει, στη συνέχεια να καταστρέψει αυτή την οργάνωση”.
Αν και η κυβερνητική πρόταση που εγκρίθηκε την Παρασκευή από τους βρετανούς βουλευτές δεν δίνει την άδεια παρά μόνο για πλήγματα στο Ιράκ, το θέμα μιας βρετανικής επέμβασης στη Συρία πρέπει να μείνει ανοικτό, εκτίμησε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας.
“Οι Αμερικανοί βρίσκονται εκεί, πραγματοποιούν βομβαρδισμούς και κράτη του Κόλπου πήγαν να τους βοηθήσουν. Άρα λοιπόν είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε για να ξέρουμε αν οφείλουμε και εμείς να είμαστε εκεί με τη σειρά μας”, είπε ο Φάλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis