Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Κυβέρνηση τέλος

Η επίσκεψη Σαμαρά στη Μέρκελ έθεσε οριστικό τέλος στον βίο της κυβέρνησης. Απομένουν τα τυπικά: ο κατάλληλος χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών, η ρύθμιση των τελευταίων εκκρεμοτήτων, η οργάνωση της επόμενης μέρας δηλαδή, έτσι ώστε να περισωθεί η παρούσα ηγεσία των δύο κομμάτων στη θέση της.

Ο Σαμαράς πήγε στο Βερολίνο ζητώντας τρία πράγματα και περιμένοντας να πάρει τουλάχιστον το ένα, έτσι ώστε να πάει στις εκλογές από καλύτερες σχετικά θέσεις. 1) Να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, να ανοίξει δηλαδή η σχετική συζήτηση πριν από τις εκλογές. 2) Να αποχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα και 3) Να μην επιμείνει η τρόικα στα σκληρά μέτρα που θα ζητήσει σε λίγες μέρες, δηλαδή απολύσεις, μειώσεις συντάξεων κ.λπ.

Δυστυχώς όμως για τον πρωθυπουργό, η Μέρκελ δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από αυτά τα αιτήματα. Το χρέος το παρέπεμψε για μετά τις εκλογές, για την τρόικα και το ΔΝΤ δεν είπε κουβέντα, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει τα μέτρα που θα αποφασίσει η τρόικα. Η Deutche Welle, μάλιστα, έγραψε πως η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ δεν είχε κανένα αποτέλεσμα για την Αθήνα.

Η στάση της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα δεν είναι καθόλου περίεργη. Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψιν ότι η Μέρκελ θα προτάξει την εφαρμογή του προγράμματος από την πολιτική διάσωση των Σαμαρά-Βενιζέλου, για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλυθούν. Επιπλέον, όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν σήμερα, αλλά και οι πληροφορίες, λένε ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ απλώς περιμένουν τη νέα κυβέρνηση για να λάβουν τις αποφάσεις τους και αν είναι να υποχωρήσουν σε κάτι θα το κάνουν με τους επόμενους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την επιβίωση του προγράμματος.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα, όμως, της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ είναι ότι έθεσε τέρμα στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση πλέον να προσφέρει κανένα πολιτικό άλλοθι στήριξης, σε όσους ενδεχομένως είχαν την διάθεση να συζητήσουν εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Με τον Σαμαρά να επιστρέφει με άδεια χέρια και τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαιο νικητή των εκλογών, κανένας βουλευτής δεν πρόκειται φυσικά να εκτεθεί. Απλώς θα αναζητήσει την προσωπική του επιβίωση με τον επόμενο, ή απλώς θα περιμένει.

Εφόσον η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δήλωσαν κάθετη άρνηση, οι διαφωνούντες βουλευτές αυτών των κομμάτων δεν επαρκούν για την συγκέντρωση των 180, καθώς από τους ανεξάρτητους περίπου 7 έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσουν και οι περισσότεροι κινούνται ήδη ανοιχτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. (Τζάκρη, Τατσόπουλος, Βουδούρης, Μουτσινάς, Νικολόπουλος, Γιαταγάνα, Παραστατίδης).

Από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, ο Πολύδωρας δήλωσε ότι θα ψηφίσει πρόεδρο εάν αλλάξει η μνημονιακή πολιτική -δηλαδή δεν θα ψηφίσει- ενώ το ίδιο φαίνεται να επιλέγουν οι πρώην ΑΝΕΛ, Ιατρίδη, Καπερνάρος και Νταβρής. Όσο για τον Ανδρουλάκη, δεν νομίζω κανείς να πιστεύει ότι θα πάει πίσω από μια κυβέρνηση που δεν έχει κάτι να προσφέρει; Αυτή τη στιγμή δηλαδή, από τους ανεξάρτητους βουλευτές η κυβέρνηση είναι ζήτημα εάν έχει 10 ψήφους, των δύο χρυσαυγιτών συμπεριλαμβανομένων! Δηλαδή, τέλος.
Μετά ταύτα περιμένουμε απλώς τον Σαμαρά να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...