Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Δεύτερη ευκαιρία για την Ντόρα;

Dora Bakoyianni 1a LLLLΤάκης Μίχας
Protagon

«Εσύ έχεις το μαχαίρι, Αντώνη, εσύ έχεις και το πεπόνι» φέρεται να είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στον πρωθυπουργό όταν αυτός την πληροφόρησε ότι η επιλογή του για τη θέση του Επίτροπου ήταν ο κ. Αβραμόπουλος.


Το πρόβλημα εδώ αφορά το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν επέλεξαν περισσότερες γυναίκες για να στελεχώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προτείνει μόλις δύο γυναίκες επιτρόπους. Παρόλο που ο αριθμός αυτός πιθανώς να αυξηθεί, εν τούτοις θα υπολείπεται της υπόσχεσης που είχε δώσει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ότι δηλαδή το 40% της νέας ομάδας του θα αποτελείται από γυναίκες. Αυτό το γεγονός ίσως να έχει καταλυτικές συνέπειες.Στο μεταξύ όμως, όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές, ίσως το «μαχαίρι» τελικά να περιέλθει στα χέρια του Ευρωκοινοβουλίου οπότε πιθανώς η κα Μπακογιάννη να έχει μία δεύτερη ευκαιρία.

Όπως αναφέρει o Jacob Kirkegaard, ειδικός για θέματα ΕΕ στο Petersen Institute of International Economics της Ουάσιγκτον:

«Στον βαθμό που η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της από το Ευρωκοινοβούλιο, η μειωμένη παρουσία γυναικών ίσως να προκαλέσει πολιτική σύγκρουση. Το νεοεκλεγέν Ευρωκοινοβούλιο, που διασφάλισε την τοποθέτηση του Juncker ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σίγουρα θα θέσει το θέμα της ισότητας των φύλων στο κορυφαίο όργανο της ΕΕ».

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στο Ευρωκοινοβούλιο να «ροκανίσει» τα προνόμια των κρατών-μελών όπως το δικαίωμά τους να διορίζουν έναν εθνικό επίτροπο.

«Το νομοθετικό σώμα», αναφέρει ο Kiekergaard, «μπορεί εύκολα να υιοθετήσει μια πολιτική αρχών και να αρνηθεί τους νέους επίτροπους, στον βαθμό που δεν θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες».Υιοθετώντας αυτή τη στάση το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει αναμφίβολα την ολόθερμη υποστήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

Από την άλλη πλευρά αν τα κράτη-μέλη δεχθούν να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών (σε π.χ. 12 από 28) για να ικανοποιήσουν το αίτημα των βουλευτών, αυτό θα ισοδυναμεί με ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο. Όχι μόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θα έχουν πια ισχυρούς δεσμούς πολιτικής εξάρτησης από το Ευρωκοινοβούλιο. Για αυτό θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι τα κράτη-μέλη που μέχρι σήμερα είχαν την απόλυτη εξουσία στον ορισμό εθνικού επιτρόπου θα πολεμήσουν σκληρά για να τη διατηρήσουν.

«Μέχρι σήμερα» αναφέρει ο αναλυτής «το δικαίωμα του διορισμού επιτρόπων ανήκε αποκλειστικά στις εθνικές κυβερνήσεις. Οι πρωθυπουργοί συχνά χρησιμοποιούσαν αυτό το προνόμιο προκειμένου να ξεφορτωθούν έναν πολιτικό ανταγωνιστή ή να ανταμείψουν έναν πιστό οπαδό.».

Όμως αυτό ίσως αλλάξει σύντομα:
«Ίσως η λύση που θα προκύψει να είναι ότι κάθε κράτος-μέλος θα προτείνει έναν άνδρα και μία γυναίκα επιτρόπους και να αφήνει τον Πρόεδρο της Επιτροπής να κάνει την επιλογή έτσι ώστε να διασφαλίζεται μία ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων και μια βελτίωση στην ποιότητα των επιλογών.».

Τάκης Μίχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...