Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

mikras
Τελικά όντως κι ο άγιος θέλει την φοβέρα του. Μόλις οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακοίνωσαν τη πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, η διοίκηση έσπευσε να πράξει το αυτονόητο (και να αποφύγει την απεργία). Προγραμμάτισε συγκεκριμένες πληρωμές, τις οποίες άρχισε ήδη από χθες. Κάποιες ώρες νωρίτερα απ’ ότι ανέφερε το σχέδιο που την Παρασκευή το μεσημέρι γνωστοποίησε στο σωματείο. Αν η διοίκηση της εταιρίας κρατήσει το λόγο της τότε ούτε γάτα, ούτε ζημιά, ούτε απεργία. Είναι ξεκάθαρο ότι όλα από αυτήν εξαρτώνται.

Η διοίκηση του σωματείου έλαβε κι αυτή το απαραίτητο μήνυμα. Μόλις έγινε ένα κλικ πιο αγωνιστική, μόλις πίεσε λίγο παραπάνω από το σύνηθες αμέσως ανακοινώθηκαν τρεις διαδοχικές πληρωμές. Στο τέλος η απεργία αναβλήθηκε, οι πληρωμές όχι. Κατάλαβαν κι οι συνδικαλιστές ότι αυτό που συνήθως ονομάζουμε «χρυσή τομή» ήταν ελαφρώς αλλού από το σημείο που τόσο καιρό το έψαχναν ή το σημείο που πίστευαν ότι το είχαν βρει.

Κάπως έτσι επανέρχεται η ηρεμία στο εργοστάσιο, εξασφαλίζεται η παραγωγή προϊόντος, παύει η αγωνία στους εργαζόμενους, ενισχύεται κι αυτό που λέμε τοπική οικονομία. Διότι σήμερα που θα ξοδέψουν ότι πληρώθηκαν, πιθανότερο είναι να το ξοδέψουν εδώ. Στην Καβάλα που ζουν και εργάζονται.

Η εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Μαρία Τσουρή είπε χθες ότι εφόσον μέλος της διοίκησης λειτούργησε το κατάστημα του την Κυριακή ενώ ο σύλλογος είχε αποφασίσει το αντίθετο, το μέλος αυτό πρέπει να παραιτηθεί. Κατά την γνώμη μας η κ. Τσουρή έχει απόλυτο δίκιο. Δεν εξετάζουμε αν σωστά ή λάθος ο σύλλογος πήρε την γνωστή απόφαση για την προχθεσινή Κυριακή. Μας απασχολεί το τι έγινε μετά την απόφαση. Η απόφαση καλώς ή κακώς πάρθηκε, τα μέλη ειδικά της διοίκησης έπρεπε να πειθαρχήσουν για να στείλουν προς κάθε κατεύθυνση τα δικά τους μηνύματα.

Αυτός που δεν το έκανε, αυτός που διαφοροποιήθηκε (σε τούτη τη κρίσιμη μάλιστα στιγμή) πρέπει να παραιτηθεί. Θα πρέπει έτσι να κινηθεί για το δικό του καλό και το καλό των συναδέλφων του, στο υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο. Διαφορετικά η διοίκηση μπαίνει σε κρίση αφού την συγκεκριμένη στάση δεν αποκλείεται να ακολουθήσει κι άλλος. Στο ίδιο ή σε διαφορετικό θέμα.

Το να ρυθμίζουν ιδιώτες χρέη προς τον Δήμο Καβάλας είναι φυσιολογική διαδικασία, ειδικά τώρα που ισχύει η ευεργετική διαδικασία της ευνοϊκής ρύθμισης. Όπως όμως διαβάζουμε εκτός από τα χρέη των πάσης φύσεως επαγγελματιών (τα οποία όλα οφείλονται στην οικονομική κρίση) υπάρχει κι η απερισκεψία των πολιτών. Τι έκαναν; Τους έγραφε η δημοτική αστυνομία αλλά αυτοί δεν πλήρωναν ποτέ καμία κλήση. Χθες λοιπόν ρυθμίστηκε χρέος 717 ευρώ, όλο από απλήρωτες κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας.

Το πιο πάνω παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν κι άλλα πολλά παρόμοια. Προκύπτει ότι η δημοτική αστυνομία δεν χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν, το ταμείο του Δήμου Καβάλας το ίδιο, κάποιοι παρκάριζαν όπου έβρισκαν κι όταν τους βεβαίωνε παράβαση η αρμόδια υπηρεσία έσκιζαν και πετούσαν το χαρτί σίγουροι ότι ποτέ δεν θα γίνει τίποτα. Έκαναν λάθος. Τώρα θα πληρώσουν με δόσεις, θα γλιτώσουν ευτυχώς τις προσαυξήσεις.

Λένε ότι για αυτή τη κατάσταση ίσως φταίει η εκάστοτε δημοτική εξουσία. Ακούμε δηλαδή ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους πίστευαν ότι οι κλήσεις τους είχαν διαγραφεί μέσω του δικού τους δημοτικού συμβούλου- αντιδήμαρχου- ίσως και Δημάρχου. Πάλι έκαναν λάθος αφού και στις κλήσεις οι αιρετοί έδωσαν πολλές υποσχέσεις αλλά στο τέλος δεν έγινε τίποτα. Γιατί; Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση πιέζεται. Τα έσοδα της περικόπτονται. Οι πόροι της στερεύουν. Υπό αυτές τις συνθήκες οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας της ήταν μια χρυσή μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει έσοδα απ’ το πουθενά.

Κι αυτό όμως δεν ισχύει σήμερα. Το κράτος επειδή ήθελε να δείξει ότι απολύει, «απέλυσε» την συγκεκριμένη δημοτική υπηρεσία πλήττοντας πάλι την τοπική αυτοδιοίκηση. Έφερε έτσι την κυκλοφοριακή αναρχία (είναι φανερό ότι η Τροχαία δεν μπορεί να τα προλάβει όλα), περιόρισε πάλι τα έσοδα των Δήμων. Κλήσεις υπάρχουν και σήμερα, αυτών όμως επωφελείται η εφορία κι όχι το ταμείο του κάθε Δήμου.

Τρεις είναι οι σίγουροι αντιδήμαρχοι, δήλωσε χθες για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, η νέα Δήμαρχος. Αμέσως μετά ανέφερε τα ονόματα του Ηλία Καλανταρίδη, του Μιχάλη Λυχούνα και του Γιώργου Φιλόσογλου. Από αυτή τη «διόρθωση» των φημών και των αποφάσεων φαίνονται χαμένοι ο Φίλιππας Φιλιππίδης και ο Ανέστης Τσουρουκίδης. Θεωρούνταν (μέχρι χθες) βέβαιοι , ο πρώτος για την τεχνική υπηρεσία κι ο δεύτερος για τον ευαίσθητο τομέα της καθημερινότητας. Την καθαριότητα.

Τα νέα ονόματα υποψήφιων αντιδημάρχων είναι του Δήμου Τουλκίδη και της Αναστασίας Ιωσηφίδου. Ας θεωρήσουμε δεδομένο ότι αριθμητικά οι αντιδήμαρχοι θα μείνουν όπως σήμερα. Θα είναι 6. «Παίζουν» δηλαδή 4 ονόματα για τρεις θέσεις. Συν δύο θέσεις στη ΔΕΥΑΚ και την Δημωφέλεια. Μέσα σε ένα μήνα η νέα δήμαρχος θα πρέπει να έχει λάβει κι αυτές τις αποφάσεις.

Γίνεται συνέχεια αλλά δυστυχώς δεν συνηθίζεται. Γνωστοί εργολάβοι δημοσίων έργων συλλαμβάνονται, οδηγούνται στην Ασφάλεια κι από εκεί στον Εισαγγελέα. Στο τέλος δεν αλλάζει τίποτα αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας, άνθρωποι με όνομα και κύρος στη κοινωνία βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Όχι, δεν τους βάζουν χειροπέδες. Αυτό οι αστυνομικοί το αποφεύγουν. Η περιπέτεια ωστόσο είναι δυσάρεστη γιατί πολλά από αυτά τα χρέη οφείλονται στο κράτος. Το οποίο για να δείξει ότι κάτι κάνει, έχει στο πήγαινε- έλα τους ίδιους και τους ίδιους ανθρώπους. Χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος.


=============================================================
Θέλουν να αλλάξουν το Λιμενάρχη;
Ισχυρά συμφέροντα «μπερδεμένα» με πολιτικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής φέρονται να ασχολούνται κάθε μέρα με την υπόθεση των δρομολογίων από και προς Θάσο. Αν ακούμε καλά, νέο στόχο έχουν να αλλάξουν τον Λιμενάρχη Καβάλας. Ο οποίος προσπαθεί δίκαια να σταθεί μέσα σε πρωτοφανείς καταστάσεις ενός ανταγωνισμού που ώρες ώρες γίνεται κανονικός οικονομικός πόλεμος. Θα φωνάξουμε το φυσιολογικό: Κάτω τα χέρια από το Λιμεναρχείο Καβάλας και τον Λιμενάρχη. Ας σεβαστούν άπαντες τους νόμους κι αφήσουν τα πράγματα να βρουν το νόμιμο δρόμο τους.

Ο άνθρωπος που επιμένει στον λιθάνθρακα!
Με αφορμή την επίκαιρη απόφαση της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο Τάκης Αθανασόπουλος έγραψε σχετικό άρθρο στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής. Ο κ. Αθανασόπουλος ήταν πρόεδρος της ΔΕΗ επί Κώστα Καραμανλή, ήταν αυτός που πρότεινε το εργοστάσιο του λιθάνθρακα στην Καβάλα. Σε τμήμα του άρθρου αναφέρεται σε εκείνη την πρόταση την οποία φαίνεται να υποστηρίζει ακόμη και τώρα. Ευτυχώς όλα αυτά εντελώς θεωρητικά, χωρίς καμία αναφορά στην περιοχή μας. Σήμερα ο κ. Αθανασόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ξέρει για την ΔΕΗ. Έχει άποψη για αυτήν αλλά και καμία διοικητική σχέση με την επιχείρηση.
Το επίμαχο απόσπασμα του άρθρου του για τον λιθάνθρακα αναφέρει τα ακόλουθα: «Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού επικράτησαν κατά τη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε στους αναλυτές το 2007 όπως και στο επιχειρησιακό σχέδιο της που παρουσιάστηκε στους αναλυτές το 2008. Τότε υποστηρίχθηκε η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο μείγμα καυσίμων της ΔΕΗ και συγχρόνως η είσοδος στη χώρα μας της RWE, της μεγαλύτερης και πιο εξειδικευμένης εταιρείας της Ευρώπης στον λιθάνθρακα. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς το σπάσιμο της ΔΕΗ, αυξημένο ανταγωνισμό που θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και κυρίως για τη βιομηχανία, τη μεταφορά εξειδικευμένα τεχνογνωσίας στη χώρα μαε και πηγή κερδοφορίας για την ίδια τη ΔΕΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...