Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Το μεγάλο σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του χρυσού Πηγή:www.capital.gr


Στο «μικροσκόπιο» οι Barclays, Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale και Bank of Nova Scotia

Από τον Δημήτρη Ζάντζα

Η υπόθεση της χειραγώγησης των τιμών του χρυσού, η οποία μέχρι στιγμής τυγχάνει εξαιρετικά...
«διακριτικών» χειρισμών όχι μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στα παγκόσμια χρονικά.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, δύο Αυστραλοί πανεπιστημιακοί, ο Andrew Caminschi και ο Richard Heaney, δημοσίευσαν στο «Journal of Futures Markets» μια μελέτη τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν εντοπίσει επαναλαμβανόμενα συναλλακτικά μοτίβα σε παράγωγα προϊόντα της αγοράς του χρυσού, τα οποία θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε χειραγώγηση. Η μελέτη πέρασε στα... «ψιλά», δεδομένης της σοβαρότητας των ευρημάτων.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες, έως ότου διέρρευσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η πληροφορία, από ανώνυμη πηγή, ότι η βρετανική FCA (Financial Conduct Authority) έχει αρχίσει «αθόρυβα» μια έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον η διαδικασία καθορισμού των τιμών του χρυσού, το γνωστό «gold fixing», είναι ευάλωτη σε χειραγώγηση και προσδίδει πλεονέκτημα στους συμμετέχοντες. Η FCA απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη διεξαγωγή έρευνας. Απέφυγε να το κάνει ακόμα και όταν έδωσε στη δημοσιότητα έκθεσή της, με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2014 και με τον γενικό τίτλο «Commodity Markets Update», στην οποία σχολίαζε ότι είναι εντός της αρμοδιότητάς της να επιβλέπει τα παράγωγα στις αγορές εμπορευμάτων, όχι όμως και τις αντίστοιχες φυσικές αγορές.

Συνέχιζε, λέγοντας ότι «καταχρηστική συμπεριφορά μπορεί να προκύψει στις φυσικές αγορές εμπορευμάτων, κάτι που, με τη σειρά του, μπορεί να έχει αντίκτυπο ή να συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα και τις τιμές στη χρηματοπιστωτική αγορά», ενώ τόνιζε ότι «το ρυθμιστικό καθεστώς, τόσο στη Βρετανία όσο και διεθνώς, θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να εξασφαλιστεί ισχυρή και επαρκής εποπτεία». Ήταν ίσως η πιο ξεκάθαρη έμμεση τοποθέτηση που θα μπορούσε να γίνει σε εκείνο το χρονικό σημείο. Στο μεταξύ, αντίστοιχες ανώνυμες διαρροές έφεραν και την αμερικανική CFTC (Commodity Futures Trading Commission) να έχει ασχοληθεί με το ίδιο ζήτημα σε «κλειστές» συνεδριάσεις της.

Νέα μελέτη-σοκ

Ακριβώς την επόμενη ημέρα, έγινε γνωστό ότι η Rosa Abrantes-Metz επίσης διαπιστώνει «ενδείξεις αθέμιτων συμπεριφορών» στη spot αγορά του χρυσού, και μάλιστα για διάστημα μίας δεκαετίας! Στο προσχέδιο μιας νέας μελέτης της, η καθηγήτρια του Stern School of Business του New York University -η οποία είναι παράλληλα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO)- αναφέρει ότι η διαδικασία καθορισμού των τιμών αναφοράς «είναι σίγουρα ευνοϊκή για αθέμιτες πρακτικές και χειραγώγηση» και τονίζει ότι εντοπίζει δεδομένα που είναι συμβατά με εικόνα χειραγώγησης.

Η Abrantes-Metz ανέλυσε στοιχεία της περιόδου 20012013, αναζητώντας ανεξήγητες διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού, οι οποίες ενδεχομένως να υποδηλώνουν χειραγώγηση.

Παρατήρησε ότι από το 2004 και μετά πράγματι υπήρχαν τέτοιες διακυμάνσεις, οι οποίες δεν παρατηρούνταν πριν από το 2004. Με δεδομένο ότι η ίδια είχε συμβάλει καθοριστικά, με προηγούμενη μελέτη της, στην αποκάλυψη του σκανδάλου χειραγώγησης του Libor, οι νέες διαπιστώσεις της πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να αγνοηθούν. Οι ύποπτες ενδείξεις που εντόπισε αφορούν την κίνηση των τιμών του χρυσού κυρίως στις απογευματινές τηλεδιασκέψεις των πέντε μελών της London Gold Market Fixing (Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC και Societe Generale). «Είναι σαν να υπάρχει πράγματι συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά.




Σελίδα 1 από 2 Επόμενη σελίδα »


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...