Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Γιατί είναι η Ελλάδα η πιο αντισημιτική χώρα στην Ευρώπη;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλάει σε μια συναγωγή στην Θεσσαλονίκη Μάρτιο του 2013, κατά την πρώτη επίσκεψη σε καθιστή πρωθυπουργός σε ελληνική συναγωγή σε περισσότερο από έναν αιώνα.  (Gavin Rabinowitz)Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Ελλάδα σε μια συναγωγή στη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη επίσκεψη σε καθιστή πρωθυπουργός σε ελληνική συναγωγή σε περισσότερο από έναν αιώνα, Μάρτιος 2013. (Gavin Rabinowitz)

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα (JTA) - Όταν η Anti-Defamation League δημοσίευσε την παγκόσμια έρευνα του αντισημιτισμού την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, συνέλαβε τον ατιμωτικό τίτλο της πιο αντισημιτική χώρα στην Ευρώπη.


Με 69 τοις εκατό των Ελλήνων ενστερνίζονται αντισημιτικές απόψεις, σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα ήταν στο ίδιο επίπεδο με τη Σαουδική Αραβία, πιο αντισημιτική από το Ιράν (56 τοις εκατό) και σχεδόν διπλάσιες αντισημιτικές ως δεύτερο πιο αντισημιτική χώρα της Ευρώπης , η Γαλλία (37 τοις εκατό).

Στην επιφάνειά του, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο αντισημιτισμός τρέχει αχαλίνωτη στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος της ευθύνης πηγαίνει στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, η οποία έχει βρει γόνιμο έδαφος για την ακροδεξιά ιδεολογία του στα ερείπια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στις εκλογές της Κυριακής για δήμαρχος Αθηναίων, για παράδειγμα, το 16 τοις εκατό των ψήφων πήγε στο Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης εκπρόσωπος, ένας άνθρωπος διαβόητη για ξυλοδαρμό μια γυναίκα πολιτικό αντίπαλο κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης και για τη μεγάλη σβάστικα τατουάζ στον ώμο του.

Όμως, τόσο η ADL και στην Ελλάδα η μικρή εβραϊκή κοινότητα προσοχή στο γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη από ό, τι οι αριθμοί δείχνουν δημοσκόπηση.

"Υπάρχει κίνδυνος sensationalizing αυτό, ο κίνδυνος overplaying το ψυχολογικό αντίκτυπο της δημοσκόπησης," Michael Salberg, διευθυντής της ADL των διεθνών υποθέσεων, δήλωσε JTA. "Πρέπει να υπάρχει πραγματικά σκληρά εσωτερική ματιά στα στοιχεία και εξετάζοντας ποιες είναι οι δυνάμεις στο παιχνίδι."

Από την πλευρά τους, Έλληνες Εβραίοι ηγέτες φρόντισε να επισημάνει ότι παρά τη διαδεδομένη μισαλλοδοξία, η Ελλάδα δεν έχει δει το είδος των αντι-Εβραϊκών βία που έχει περικοπεί μέχρι και σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία.

"Παρά την δημοσκόπηση δείχνει υψηλά επίπεδα του αντισημιτισμού, πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είχαμε καμία αντισημιτική βία εναντίον ανθρώπων ή εβραϊκά ιδρύματα», δήλωσε ο Βίκτορ Ελιέζερ, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα.


"Αυτό δεν είναι μια δημοσκόπηση σχετικά με τη βία, αλλά μάλλον μια έρευνα σχετικά με τα στερεότυπα, και ναι, υπάρχουν πολλά στερεότυπα ανάμεσα στο ελληνικό κοινό», είπε.

Η δημοσκόπηση εκτιμηθεί αντισημιτισμό με βάση το αν οι ερωτηθέντες συμφώνησαν με την πλειοψηφία των 11 δηλώσεις για εβραϊκή δύναμη, την πίστη, το χρήμα και τη συμπεριφορά που η ADL λέει δείχνουν προκατάληψη. Περιλαμβάνουν τέτοιες δηλώσεις όπως οι Εβραίοι μιλάμε πάρα πολύ για ό, τι συνέβη στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος? Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ από ό, τι στις χώρες που ζούμε? Εβραίοι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους ανθρώπους? Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων? και οι Εβραίοι έχουν πάρα πολύ τον έλεγχο παγκόσμιες υποθέσεις.

Οι κριτικοί έχουν υποστηρίξει ότι η έρευνα είναι βαθιά προβληματικό, διότι οι καταστάσεις δεν είναι δίκαιες οι δείκτες της πραγματικής αντι-εβραϊκή προκατάληψη.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ: ADL έρευνα: Πάνω από το ένα τέταρτο του κόσμου είναι αντισημιτικό

Από τους 579 Έλληνες που ρωτήθηκαν, το 85 τοις εκατό είπαν οι Εβραίοι είχαν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων, το 82 τοις εκατό είπαν οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το 74 τοις εκατό είπαν οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη επιρροή πάνω παγκόσμιων υποθέσεων. Το περιθώριο λάθους για την Ελλάδα ήταν συν ή πλην 4,4 τοις εκατό.

Στην Ελλάδα, οι αντισημιτικές απόψεις αερίζεται συχνά, ιδίως τις έννοιες που οι Εβραίοι ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία και την πολιτική. Το 2012, όταν Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής διαβάσετε στο Κοινοβούλιο από την αντισημιτική πλαστογραφία "Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», η ανάγνωση δεν έκανε καμία καταδίκη από τους άλλους νομοθέτες παρόντες.

Ούτε υπήρχε δημόσια καταδίκη, όταν η Χρυσή Αυγή χτύπησε την πρόσφατη επίσκεψη από τον εκτελεστικό διευθυντή του Εβραϊκού επιτροπής American, David Harris, ως ένα ταξίδι για να διασφαλιστεί η περαιτέρω "εβραϊκή επιρροή πάνω από ελληνικά πολιτικά ζητήματα» και να διαφυλάξει τα συμφέροντα των «διεθνών τοκογλύφων».

Χρυσή Αυγή δεν ήταν η μόνη που εκφράζουν τέτοια συναισθήματα.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο υποψήφιος του αριστερές ΣΥΡΙΖΑ για την περιφερειακή κυβερνήτη κατηγόρησε Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς της κλάσης ενός Εβραϊκή συνωμοσία για να επισκεφθεί "ένα νέο Hanukkah εναντίον των Ελλήνων." ΣΥΡΙΖΑ πέσει απρόθυμα τον υποψήφιο, Θεόδωρος Καρυπίδης.

Στο επίκεντρο της θεωρίας Καρυπίδης ήταν μια κίνηση πέρυσι από τον Σαμαρά να κλείσει το φερόμενο ως διεφθαρμένη ΕΡΤ Αρχή και να την αντικαταστήσει με νέο Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, που είναι γνωστή από την ελληνική ακρωνύμιο NERIT του. Σύμφωνα με Καρυπίδης, NERIT προέρχεται από την εβραϊκή λέξη για το κερί, «εταίρο», την οποία συνδέει με το Χανουκά.

Ακόμα και τα κύρια πολιτικά κόμματα έχουν μακρά ιστορία από τη χρήση αντι-σημιτικές tropes.

«Οι Έλληνες είναι λάτρης των θεωριών συνωμοσίας, καθώς είναι πλούσια σε συνωμοσία σε προσωπικό επίπεδο," Ευθύμιος Τσιλιόπουλος, δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής, έγραψε στη δημοφιλή ιστοσελίδα επικαιρότητας The Times της αλλαγής στον απόηχο του σκανδάλου Καρυπίδης.

"Δεδομένου ότι τόσα πολλά πράγματα που πραγματοποιούνται μέσω κάτω από το τραπέζι, παρασκηνιακές συμφωνίες, πιο φυσικά υποθέσουμε ότι όλος ο κόσμος τρέχει με αυτόν τον τρόπο», έγραψε. "Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει προθυμία να πιστεύουν ότι οι δυσκολίες της χώρας και οι κάτοικοί της έχουν υποστεί στο πέρασμα των αιώνων οφείλεται στις μηχανορραφίες των ξένων. Μετά από όλα, είναι πιο εύκολο να πιστέψει αυτό από το να καθορίσει τα δεινά που μαστίζουν αιώνιο ελληνική κοινωνία. "

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης.

Σαμαράς και η κυβέρνησή του έχουν κινηθεί για να καταδικάσουν τις αντισημιτικές εκφράσεις και ξεκίνησε μια καταστολή της Χρυσής Αυγής, φυλακίζοντας πολλοί από τους ηγέτες της. Η κυβέρνηση έχει επίσης λάβει μέτρα κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος και υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης σχολείο μαζί με την εβραϊκή κοινότητα.

«Από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αυτό που είναι σαφές είναι ότι αυτά τα στερεότυπα είναι πολύ διαδεδομένη στην ελληνική κοινωνία», είπε ο Ελιέζερ. «Πώς μπορείτε να την καταπολέμηση αυτών των στερεοτύπων; Μόνο μέσα από την εκπαίδευση. "

Salberg της ADL ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα παρακινήσει και άλλους να δράσουν, πάρα πολύ.

«Ίσως», είπε, «αυτά τα πολύ απογοητευτικό αριθμοί θα εγείρουν ερωτήματα στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών μεταξύ των θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, οι οποίοι δεν διατηρούν τις απόψεις τους."


ta.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...