downloadhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64008317

282 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 150 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Θύελλα κατά Ερντογάν για την τραγωδία


Εικόνα που ραγίζει την καρδιά. Ενα κοριτσάκι θρηνεί στον τάφο του πατέρα του, που σκοτώθηκε στο ανθρακωρυχείο – κόλαση


Οσο αυξάνονται οι νεκροί από το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα -282 νεκροί είναι ο νεότερος απολογισμός, με περίπου 150 να αγνοούνται χωρίς να υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για να εντοπιστούν ζωντανοί- τόσο μεγαλώνει και η οργή εναντίον των εγκληματικών κενών στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ορυχεία στην Τουρκία αλλά κι εναντίον του Ερντογάν για τις κυνικές του δηλώσεις ότι «ατυχήματα συμβαίνουν» και τις κλωτσιές που «μοίραζε» εν είδει… συλλυπητηρίων στους συγγενείς των θυμάτων ο σύμβουλός του, Γιουσούφ Γιερκέλ.



Η δικαιολογία του για τις κλωτσιές του προς τους συγγενείς ήταν πως ο διαδηλωτής «προσέβαλε τον πρωθυπουργό και τον ίδιο, οπότε δεν είχε άλλη επιλογή».

Κυκλοφορεί επίσης κι ένα βίντεο από τη στιγμή που οι άνθρωποι της ασφάλειας του Ερντογάν τον βάζουν μέσα στο σούπερ μάρκετ μέχρι να κοπάσει η θύελλα και στο οποίο φαίνεται να χτυπάει μια γυναίκα που του φώναζε ότι είναι «δολοφόνος».



Ωστόσο δεν διακρίνεται τίποτε καθαρά, ακούγεται όμως ο πρωθυπουργός να λέει προς τους διαδηλωτές: «Ελάτε να με γιουχάρετε στα μούτρα μου».

Στο Διαδίκτυο, που τόσο… αγαπάει ο Ερντογάν, αναρτήθηκε και φωτογραφία που δείχνει τον πρωθυπουργό να περιμένει καθισμένος σε σκαμπό στους διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ, με τίτλο η «φυγή στο σούπερ μάρκετ», που δεν έχει πάντως ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για αυθεντική φωτογραφία. Τον τόπο της τραγωδίας επισκέφτηκε χθες και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι αποδοκιμασίες ωστόσο εναντίον του δεν είχαν την ίδια ένταση.



Αποκαλύψεις
Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμα περισσότερο με τις αποκαλύψεις ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία Soma Holding έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα AKP, καθώς η Μελίκε Ντογκρού, σύζυγος του γενικού διευθυντή της Soma Holding Mine Enterprises, είναι δημοτικός σύμβουλος του κόμματος.

Γεγονός που προφανώς συνδέεται με το σβήσιμο αρκετών προστίμων που είχαν επιβληθεί στην εταιρεία για σημαντικές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας. Επίσης η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να δώσει όλα τα δικαιώματα από τα ορυχεία άνθρακα στις επιχειρήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο σε ευρείες ιδιωτικοποιήσεις των ανθρακωρυχείων, πολιτική που ευνόησε τη Soma Holding, όπως εξάλλου είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του πριν από δύο χρόνια ο ιδιοκτήτης της, Αλπ Γκιουρκάν, στάθηκε η αφορμή για το… ξεκίνημα μιας ωραίας φιλίας του επιχειρηματία με το ΑΚΡ, φιλία που μεταξύ άλλων φάνηκε όταν τον Ιανουάριο αρχικά και στη συνέχεια τον Απρίλιο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απέρριψαν αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, είχε και πάλι συμβεί ατύχημα στο μοιραίο ανθρακωρυχείο.



Ο πρόεδρος Γκιουλ επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας στη μαρτυρική πόλη Σόμα. Στη φωτογραφία, αγκαλιάζει συγγενή ενός εργάτη του ορυχείου

Εξάλλου, η Soma Holding δεν είναι η μόνη περίπτωση εύνοιας που δείχνει η κυβέρνηση Ερντογάν σε επιχείρηση, καθώς η αντιπολίτευση την κατηγορεί συχνά ότι έχει ξεχάσει τις λαϊκές βάσεις που τη στήριξαν και τη στηρίζουν ακόμα μαζικά, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σε αυτό το κλίμα τέσσερα συνδικάτα, που από την πρώτη στιγμή μίλησαν για «έγκλημα» στο ορυχείο, λόγω των ελλιπών μέτρων ασφάλειας, κήρυξαν χθες γενική απεργία.

Στη Σμύρνη η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει 20.000 διαδηλωτές. Υπήρξαν τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της εργατικής συνομοσπονδίας DISK, Κανί Μπέκο, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν και στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των συνδικάτων. Κι εκεί η Αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κι αντλιών νερού.

«Ηταν λες και βρισκόμουν μέσα στην κόλαση»

Ενα σπαρακτικό μοιρολόι ακουγόταν χθες στη Σόμα, όπου έγιναν οι κηδείες αρκετών από τους ανθρακωρύχους που βρήκαν φρικτό τέλος στα έγκατα της γης.

Στο μεταξύ κι ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους, με τις ελπίδες για την εξεύρεση κι άλλων ζωντανών να χάνονται, έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές ορισμένων, που σοκάρουν και προκαλούν θλίψη.

Ενας ανθρακωρύχος κρατούσε σφικτά στο χέρι του ένα μικρό σημείωμα προς τον γιο του: «Παρακαλώ, γιε μου, δώσε μου την ευχή σου», έγραφε.

Επίσης, 14 εργάτες όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν ήταν δυνατό να βγουν από το ορυχείο, προτού ξεμείνουν από οξυγόνο, καθώς το ορυχείο μετατρεπόταν σε θάλαμο αερίων από το μονοξείδιο του άνθρακα, έτρεξαν στο μοναδικό καταφύγιο στο οποίο υπήρχαν και μάσκες οξυγόνου για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Εκεί άρχισαν να παίρνουν εναλλάξ ανάσες από τις μπουκάλες οξυγόνου μέχρι που ο αέρας τελείωσε. Οταν τα σωστικά συνεργεία έφτασαν στο καταφύγιο, τους βρήκαν νεκρούς τον έναν πάνω στον άλλον. Σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας, τα καταφύγια αυτά πρέπει να έχουν οξυγόνο, νερό και φαγητό για να καλύψει τις ανάγκες 40 ανθρώπων για έναν μήνα…

«Ηταν λες και βρισκόμουν στην κόλαση», δήλωσε ένας από τους τυχερούς που πρόλαβε να βγει. «Ο τόπος είχε γεμίσει καπνό και δηλητήριο». Ενας άλλος έκλαιγε σπαρακτικά, αναζητώντας τους συναδέλφους του: «Δύο από τους καλύτερούς μου φίλους θα μπορούσαν να είχαν πάρει σύνταξη, συνέχιζαν όμως γιατί έπρεπε να συντηρήσουν τις οικογένειές τους», μονολογούσε.

Το ίδιο τραγικές είναι και οι ιστορίες συγγενών των θυμάτων: πολλοί είναι νέοι άνδρες, αρκετοί πρόσφατα παντρεμένοι ή φρεσκο…μπαμπάδες. Η γυναίκα ενός -τραγική φιγούρα- είχε γεννήσει μόλις πριν από έναν μήνα κι ένας άλλος είχε παντρευτεί πριν από 11 ημέρες. «Ετσι ζούμε», λέει σύζυγος ανθρακωρύχου που ήταν από τους τυχερούς. «Μόλις περάσουν λίγα μόλις λεπτά από την ώρα που θα πρέπει να βγουν και πάλι στο φως του ήλιου, αρχίζουμε τα τηλέφωνα. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό περιμένουμε το χειρότερο. Και τώρα συνέβη».

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

«Αυτή η µέρα πρέπει να αφιερωθεί όχι µόνο στους νεκρούς, αλλά και σε όλους τους εργάτες ορυχείων που σήµερα αναγκάστηκαν να πάνε στη δουλειά, αντί να θρηνήσουν», ήταν ένα από τα συνθήµατα σε τοίχο στη Σόµα.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ