Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Άδωνις: Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να επιλέγουν γενόσημα

Τρεις θεραπευτικές παρεμβάσεις για το μείζον θέμα της κατανάλωσης γενοσήμων, όπου υστερεί η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Επίσης, τη δυνατότητα να διαθέτουν φάρμακα υψηλού κόστους δίνει στους φαρμακοποιούς το υπουργείο υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πρόκειται να υπογραφεί υπουργική απόφαση για τη χορήγηση των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αυτά τα φάρμακα διατίθενται τα τελευταία χρόνια μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ακριβών φαρμάκων, όπως ογκολογικά, ρευματολογικά και άλλα. Η σχετική δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το μέτρο αφορά στην ασφαλιστική τιμή -η τιμή αναφοράς των φαρμάκων. Στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ όπως είπε ο υπουργός, έχουν αναρτηθεί οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, οδηγώντας σε μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Ασφαλιστική τιμή είναι η τιμή αποζημίωσης του κάθε φαρμάκου που έχει οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλισμένος σήμερα πληρώνει τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Μέχρι τώρα η ασφαλιστική τιμή υπολογιζόταν με βάση τις τιμές του 4 τοις εκατό των φαρμάκων μιας θεραπευτικής κατηγορίας. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού η ασφαλιστική τιμή θα υπολογίζεται από τον μέσο όρο των φαρμάκων που αποτελούν το 20 τοις εκατό των πωλήσεων στην κατηγορία τους.

Με το νέο σύστημα η διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής μειώνεται, οπότε μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Στόχος μας είναι ο ασφαλισμένος να βρίσκει φτηνότερα φάρμακα, και φυσικά γενόσημα με μηδενική συμμετοχή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας την πολύ χαμηλή κατανάλωση γενοσήμων που έχει η χώρα μας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τον στόχο της κατανάλωσης γενοσήμων από το 20 τοις εκατό στο 60 τοις εκατό. Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να επιλέγουν γενόσημα, ανέφερε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...