Σάββατο 17 Μαΐου 2014

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

mikras
Τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου για την πρώτη Κυριακή. Οι υποψήφιοι τρέχουν όσο ποτέ άλλοτε. Ψηφοδέλτια μοιράζονται. Λόγια λέγονται. Προβλέψεις πολλές, υποσχέσεις άλλες τόσες. Όλοι όσοι μετέχουν στον προεκλογικό χορό τώρα χορεύουν τρελά. Ασταμάτητα. Βιάζονται να κάνουν όλα όσα δεν έκαναν τις προηγούμενες εβδομάδες. Προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη. Να καλύψουν τα κενά. Ο χρόνος τους τελειώνει κι αυτό όλους τους τρομάζει. Όταν λέμε όλους εννοούμε όλους τους υποψήφιους. Για τους ψηφοφόρους- το λεγόμενο «εκλογικό σώμα- τα πράγματα δεν είναι έτσι. Είναι λίγο ή πολύ διαφορετικά.

Βουβές οι εκλογές της Κυριακής. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν άπαντες. Οι παλαιότεροι ξαφνιάζονται που αυτή η βουβαμάρα συνεχίζει να υφίσταται ακόμη και σήμερα. Σίγουρα αυτό δεν έχει ξαναγίνει, δεν έχει ξανασυμβεί. Οι πολίτες είναι βουβοί, ανέκφραστοί, ίσως αναποφάσιστοι. Για πολλούς λόγους. Ο βασικός έχει να κάνει με τις συνέπειες της κρίσης. Γύρω τους, δίπλα τους κατέρρευσαν τόσα πολλά. Επηρεάστηκαν, άλλαξαν άλλα τόσα. Θα έμενε ανεπηρέαστη η προεκλογική περίοδος; Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων; Αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί.

Υπάρχουν δύο κατηγοριών προβλέψεις. Οι λογικές κι όσο γίνεται τεκμηριωμένες. Υπάρχουν κι οι άλλες προβλέψεις. Που δίνουν αυξημένες πιθανότητες στην έκπληξη ή στις εκπλήξεις. Και τα δύο σενάρια είναι εξίσου πιθανά. Φαίνεται ότι ο πολίτης θα πάρει ως την Κυριακή δύο σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά το αν θα ψηφίσει. Η δεύτερη τι θα ψηφίσει. Θα ψηφίσει έναν από τους πολλούς; Ή θα ψηφίσει άκυρο, λευκό κτλ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον κατά τα άλλα άχαρο τρόπο;

Πραγματικά δεν ξέρουμε τι φέρνει η Κυριακή των εκλογών. Δεν γνωρίζουμε την συμπεριφορά του κόσμου. Δίνουμε βάση στις δημοσκοπήσεις αλλά κι αυτές δεν έχουν την αξία που είχαν. Δείχνουν κάτι, κάτι που δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι κοντινό στο αποτέλεσμα των εκλογών. Υπό όλες αυτές τις συνθήκες προτιμότερο είναι να περιμένουμε. Ευτυχώς και για αυτή τη περίπτωση υπάρχουν οι ελληνικές παροιμίες. Τα λαϊκά ρητά. Ένα εξ αυτών αναφέρεται στην «Κυριακή κοντή γιορτή». Ισχύει στη περίπτωση που εξετάζουμε 100%.

Χθες το απόγευμα η πόλη υποδέχθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Στα πρώτα σκαλιά της εκκλησίας του Αποστόλου Παύλου τον περίμεναν οι παράγοντες της πόλης. Εκεί «άνοιξαν» ιδιαίτερα φιλική συζήτηση ο Γιώργος Καλαντζής με τον Στάθη Εριφυλλίδη. Μιλούσαν τόσο κοντά ο ένας με τον άλλον που όσοι δεν ήξεραν ξαφνιάστηκαν. Τους ήταν περίεργη η εικόνα.

Καλαντζής και Εριφυλλίδης έχουν από καιρό συμφιλιωθεί πλήρως. Τα προηγούμενα είναι ξεχασμένα. Πλέον επικοινωνούν, συνεργάζονται, ανταλλάσσουν εκτιμήσεις κι απόψεις για τα πάντα. Κι όμως, στις εκλογές του 2006 οι δύο άνδρες ήταν σε πραγματικό πόλεμο. Ουδείς ξεχνά τι είχε γίνει μεταξύ τους. Πέρασε ο καιρός, ήρθε ο …θεράπον ιατρός.Ο χρόνος. Αυτοί που τότε «σκοτώνονταν» χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερα σημαντικός λόγος σήμερα δεν είναι μόνο φίλοι. Είναι καλοί φίλοι. Κάτι που σαφώς είναι προτιμότερο της προηγούμενης κατάστασης και σχέσης.

Άλλαξε το πρόγραμμα του χθες το πρωί στην Καβάλα ο Πάνος Καμμένος. Επισκέφθηκε την Ιχθυόσκαλα ενώ δεν προβλέπονταν, δεν επισκέφθηκε το λιμάνι ενώ αυτό είχε ανακοινωθεί. Όταν στο λιμάνι συνάντησε τους δημοσιογράφους έδωσε συγκεκριμένη οδηγία. Δίπλα του έπρεπε να στέκονται μόνο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές (που τον συνόδευαν). Αυτό το έκανε για να κολακεύσει τον παρόντα υποψήφιο ευρωβουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη. Την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος κάλεσε κοντά του (όσο αυτό ήταν δυνατόν λόγω του συνωστισμού από πλευράς υποψήφιων ευρωβουλευτών) την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Τέλειωσαν οι έτσι κι αλλιώς σύντομες δηλώσεις. Τώρα που πάμε; ανέκυψε το εύλογο ερώτημα. «Για καφέ» απάντησε αμέσως ο πρόεδρος. Κι ενώ ο Καμμένος βάδιζε προς τις παραλιακές καφετέριες ο Τέρενς έβγαλε έναν ύστατο λόγο. Έτσι, χωρίς πρόγραμμα. Χωρίς μικρόφωνα. Ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης της Καβάλας επειδή σε αντίθεση με αυτά των Αθηνών τήρησαν τους κανόνες και τη δεοντολογία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ήταν χθες το πρωί ολίγον υπερβολικά. Πέραν των «μυστικών» αστυνομικών που ήταν κοντά του, ανάλογη προστασία του είχε και το τμήμα Ασφαλείας του Λιμεναρχείου. Στο τέλος οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον. Τόσο πολλοί ήταν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (όσο λένε την αλήθεια) δείχνουν τους ΑΝΕΛ πιεσμένους. Πεσμένους. Αυτό είναι απόλυτα λογικό. Το συντηρητικό κοινό στο οποίο το κίνημα Καμμένου απευθύνεται δείχνει να δέχεται το success story του Πρωθυπουργού. Ή τουλάχιστον το σκέφτεται. Η συνεχής καταγγελία, η δυνατή φωνή αγανάκτησης, οι συνωμοσίες και τα σπρέϊ που μας ψεκάζουν δεν ήταν ποτέ ο ανθεκτικός πολιτικός λόγος. Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει τα ίδια και τα ίδια. Κάπως έτσι είναι πιθανό (αν οι δημοσκοπήσεις λένε την αλήθεια) οι ΑΝΕΛ να περάσουν μια δοκιμασία σε αυτές τις εκλογές. Υπήρξαν άλλωστε τα γνωστά εσωτερικά προβλήματα.

Εδώ δοκιμάζεται το ΠΑΣΟΚ, θα αντέξουν οι ΑΝΕΛ; Έλα ντε. Όπως όμως σημειώναμε και ποιο πάνω (γράφοντας κυρίως για τις τοπικές εκλογές) ας κάνουμε λίγη υπομονή. Το «Κυριακή κοντή γιορτή» ισχύει και για τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Περιμένοντας στο λιμάνι τον Πάνο Καμμένο συναντήσαμε χθες το πρωί τον Παράσχο Αγανικόλα, του Σώρρα και του συνδυασμού 4Ε. Ανέβαινε να δώσει συνέντευξη στο Σέντερ όταν είδε τους δημοσιογράφους μαζεμένους κάτι να περιμένουν. Ίσως πίστεψε ότι περιμένουν αυτόν. «Μέχρι χθες ήμασταν τρίτοι. Μετά το debate είμαστε πρώτοι» είπε με καμάρι κι αυτοπεποίθηση. Ένας εκ των συνοδών του τα έβαλε με τον Ποτόλια. Πάντα το χρήμα (υπάρχει δεν υπάρχει, αυτό είναι μια άλλη ιστορία) ενοχλείται από τους κομμουνιστές.

Το debate του Ένα μάλλον ήταν καλύτερο του Σέντερ. Αυτό λέει ο μέσος τηλεθεατής. Ήταν καλύτερα προετοιμασμένο και πιο χρήσιμο για τους ψηφοφόρους. Παίζει ρόλο κι ο συντονιστής. Ο Γιάννης Χατζηεμμανουήλ έχει μεγαλύτερη εμπειρία κι αυτό φάνηκε στο «γυαλί».

Όσο για τη Δήμητρα Τσανάκα, ουδείς κατάλαβε γιατί δεν πήγε. Αντίθετα και τις ομιλίες της συνέχισε και συνεχίζει και τις λοιπές τηλεοπτικές της εμφανίσεις (στις οποίες είναι μόνη της). Άρα προχθές απουσίαζε για λόγους προεκλογικής ουσίας. Αυτό είναι λάθος της. Μεγάλο. Η θέση που διεκδικεί χρειάζεται συνεχείς παρουσίες. Η γιατρός έχει απουσιάσει μέχρι τώρα από πολλά και διάφορα προεκλογικά γεγονότα κι όχι μόνο από την προχθεσινή τηλεμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...