Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Από φθινόπωρο η κυβέρνηση κουρεύει τις συντάξεις και τώρα ζητάει ψήφο ...λέγοντας ότι δεν θα το κάνει!


Μια νέα μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα περιλαμβάνει νέα «κουρέματα» των κύριων συντάξεων, «κρύβεται» στις σελίδες του αναθεωρημένου μνημονίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από την Κομισιόν. «Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ευρύ πακέτο για τις συντάξεις τον Σεπτέμβριο του 2014», όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στις σελίδες του μνημονίου, που αφιερώνονται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι επικείμενες, επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν προβλήθηκαν ιδιαίτερα από την κυβέρνηση, κατά το στάδιο της διαπραγμάτευσης του αναθεωρημένου μνημονίου με την τρόικα. Άλλωστε, οι αλλαγές στις συντάξεις, που ήταν πάντα ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα για την ελληνική κοινωνία, έχουν σήμερα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ποτέ, όχι μόνο γιατί μέσα στα χρόνια της κρίσης «κουρεύτηκαν» σημαντικά οι συντάξεις, αλλά και γιατί, λόγω της πρωτοφανούς ανεργίας, κυρίως των νέων, οι συντάξεις αποτελούν σήμερα τα τελευταία εισοδηματικά «καταφύγια» για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.



Το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για τις νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, δεδομένου και ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 τίθενται σε ισχύ και οι μεταρρυθμίσεις Λοβέρδου (2010), θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:


Άμεσα θα προωθηθεί, μέσα στο καλοκαίρι, η νέα αναδιάρθρωση των ταμείων, μέσω της οποίας θα απομείνουν πλέον μόνο τρία ταμεία κύριας ασφάλισης (παράλληλα, βέβαια, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης όλων των επικουρικών ταμείων με το ΕΤΕΑ). Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει μια νέα αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα των ταμείων κύριας ασφάλισης, η οποία βεβαίως μόνο θετικές εκπλήξεις δεν πρόκειται να κρύβει, αλλά θα αναδείξει τα προβλήματα των ταμείων, που θα οδηγήσουν με μαθηματική βεβαιότητα στο «κούρεμα» των συντάξεων.
Στην επόμενη φάση, το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στο νέο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος και έχει δεσμευθεί ότι μέσα στον Οκτώβριο θα το προωθήσει στη Βουλή, ώστε να γίνει νόμος του κράτους, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2015. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, βεβαίως: τότε θα τεθεί σε ισχύ και ο νόμος Λοβέρδου για το ασφαλιστικό, με τον οποίο για πρώτη φορά προβλέφθηκε η απόσυρση του Δημοσίου από την υποχρέωση κάλυψης των ελλειμμάτων των ταμείων, ώστε, από το 2015 και μετά, το Δημόσιο να είναι υποχρεωμένο να καλύπτει μόνο τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη» των 360 ευρώ. Ποσά πάνω από αυτό το ύψος θα καταβάλλονται στους συνταξιούχους ανάλογα με τις εισφορές που έχουν αποδώσει και εφόσον υπάρχει σχετική οικονομική δυνατότητα του ταμείου.
Όπως τονίζεται στο μνημόνιο, η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα βασισθεί στα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα των ταμείων. Θα περιλαμβάνει μέτρα που είναι σαφές ότι οδηγούν σε νέες μειώσεις των συντάξεων, καθώς, όπως τονίζεται στο μνημόνιο, το μελλοντικό συνταξιοδοτικό σύστημα (που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο χρόνο) θα πρέπει να είναι βιώσιμο και αναλογιστικά δίκαιο, δηλαδή οι παροχές να είναι αυστηρά συνδεδεμένες με τις εισφορές. Μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, θα καταγράφονται σε συνεχή βάση οι εισφορές των ασφαλισμένων, ώστε να συνδεθούν στενά με τις συντάξεις τους
greekmoney.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...