Την ίδια στιγμή, η τρόικα επιδοκιμάζει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015, ως μέτρο που θα βελτιώσει την «κουλτούρα πληρωμών» στην Ελλάδα.
Καθώς η κρίση, που συνέτριψε την ελληνική οικονομία, μπαίνει στην τελευταία της φάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βαρύνονται με τεράστιου ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι πλησιάζουν τα 150 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο πλούτος των Ελλήνων είναι κατά κύριο λόγο τοποθετημένος σε ακίνητη περιουσία, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια... άγρια διαδικασία μαζικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων, πρώτα από το Δημόσιο και, ακολούθως, από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Η τρόικα πιέζει αυτό «ξεκαθάρισμα» να γίνει ακόμη πιο «άγριο», ιδιαίτερα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο, που σήμερα καλύπτονται από ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις που το Δημόσιο προσπαθεί να τα βγάλει στο σφυρί οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι, όχι μόνο λόγω της δεδομένης χαμηλής ζήτησης για ακίνητα, αλλά και επειδή ο νόμος σήμερα απαγορεύει την πώληση ακινήτων σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής τους αξίας.
Έτσι, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης τρόικας κατέληξε σε μια νέα δέσμευση, που αποτυπώθηκε στο αναθεωρημένο μνημόνιο και πρέπει να εφαρμοσθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2014 (πιθανότατα θα υπάρξει μικρή αναβολή στην εισαγωγή της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή, που πάντως θα πρέπει να αναμένεται ότι θα εισαχθεί πριν από τις εκλογές του Μαΐου). Η δέσμευση αυτή αφορά τον εκσυγχρονισμό, όπως αναφέρεται, της διαδικασίας αναγκαστικής πώλησης (πλειστηριασμού) περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου και έχει τρεις βασικές παραμέτρους:
Οι πλειστηριασμοί θα δημοσιεύονται έγκαιρα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή συμμετοχή.
Οι προσφορές που θα υπερβαίνουν την αξία του προς εκποίηση ακινήτου θα γίνονται υποχρεωτικά δεκτές, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής που επιδιώκεται να καλυφθεί. Δηλαδή, ακόμη και αν η οφειλή στην εφορία είναι μεγαλύτερη από το ύψος της μεγαλύτερης προσφοράς για το ακίνητο, ο πλειστηριασμός θα προχωράει και ο οφειλέτης θα συνεχίσει να χρωστάει τη διαφορά.
Η ελάχιστη τιμή του πλειστηριασμού δεν θα σχετίζεται, όπως σήμερα, με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Ο γενικός κανόνας θα είναι ότι θα μπορούν να γίνονται δεκτές προσφορές που θα υπερβαίνουν το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας, ενώ το Δημόσιο θα διατηρεί το δικαίωμα να βγάζει στο σφυρί ακίνητα ακόμη και σε τιμές χαμηλότερες από το ένα τρίτο της αντικειμενικής. «Ποσά οφειλών που δεν καλύπτονται από τα έσοδα του πλειστηριασμού θα εξακολουθήσουν να είναι απαιτητά», τονίζεται στο μνημόνιο.
Με αυτές τις ρυθμίσεις, εκτός του ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια πρωτοφανή μαζική εκποίηση ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου, θα δημιουργηθεί και μια άκρως παράδοξη κατάσταση, με επίκεντρο τις αντικειμενικές αξίες: το Δημόσιο θα διατηρήσει τις αντικειμενικές αξίες, που είναι «παγωμένες» σε επίπεδα προ της κρίσης (2007) και ξεπερνούν κατά πολύ τις εμπορικές τιμές, προκειμένου να συνεχίσει να υπερφορολογεί την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Όταν, όμως, ένας πολίτης θα υποχρεώνεται να αποπληρώνει τις οφειλές του στην εφορία με αναγκαστική εκποίηση ενός ακινήτου, οι αντικειμενικές αξίες θα χάνουν την ισχύ τους!
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η τρόικα είναι σαφές ότι ποντάρει πολλά στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών, για την ανάκτηση μέρους των «κόκκινων δανείων». «Για να αρχίσουν και πάλι οι τράπεζες να χορηγούν νέα δάνεια απαιτείται μια ισχυρή κουλτούρα πληρωμής», τονιζόταν χαρακτηριστικά από στέλεχος της Κομισιόν, κατά την παρουσίαση της πρόσφατης έκθεσης αξιολόγησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τρόικα σημειώνει ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη τη νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, η οποία προβλέπει την άρση των περιορισμών για πλειστηριασμούς, με μια μεταβατική περίοδο ενός έτους για δανειολήπτες που καλύπτουν συγκεκριμένους όρους. Όπως τονίζει η Κομισιόν, με την άρση των γενικών προστατευτικών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες (όπως ήταν η απαγόρευση πλειστηριασμών για όλα τα χρέη μέχρι 200.000 ευρώ) περιορίζεται ο ηθικός κίνδυνος.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη για τους δανειολήπτες; Με εξαίρεση λίγες χιλιάδες δανειοληπτών, που μπήκαν στη μεταβατική ρύθμιση (η προθεσμία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου) όλοι οι υπόλοιποι θα είναι από τις αρχές του 2015 εντελώς απροστάτευτοι έναντι του κινδύνου εκποίησης των ακινήτων τους από τις τράπεζες. greekmoney.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis