Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΠΆΓΩΝ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΉΣ ΛΙΏΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΣΕΙ 1 ΤΡΙΣ ΚΟΜΜΆΤΙΑ ΑΠΌ ΠΛΑΣΤΙΚΌ ΣΕ ΘΆΛΑΣΣΑ



TRISTAN OR Ή GO / GETTY IMAGES

Αύξηση πάγοι λιώνουν λόγω της αλλαγής του κλίματος θα αποτελέσει σημαντική απειλή για τη θαλάσσια ζωή, αναφέρει η έκθεση
Renee Lewis


Καθώς ο πάγος λιώνει Αρκτική επιταχύνει λόγω της αλλαγής του κλίματος θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερα από 1 τρισ κομμάτια από πλαστικό στον ωκεανό κατά την επόμενη δεκαετία, που παρουσιάζουν πιθανώς μια σημαντική απειλή για τη θαλάσσια ζωή, μια νέα επιστημονική έκθεση.

Η έκθεση, με τίτλο «υπερθέρμανση του πλανήτη Τύπου Microplastic Legacy Κατεψυγμένα στην Αρκτική θάλασσα πάγου", δήλωσε ο πάγος σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές περιέχει τουλάχιστον διπλάσια πλαστικό όπως αναφέρθηκε προηγουμένως περιοχές της επιφάνειας του νερού, όπως το Garbage Patch Great Pacific - μια περιοχή των πλαστικών αποβλήτων εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη από την πολιτεία του Τέξας.

Οι ερευνητές πίσω από την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό της Γης μέλλον, είπαν ότι βρήκαν τις ασυνήθιστες συγκεντρώσεις των πλαστικών με ελπίδα, ενώ μελετώντας τα ιζήματα παγιδεύονται σε πυρήνες πάγου. Οι ερευνητές βασίζονται στο Dartmouth College στο Νιου Χαμσάιρ.

Πολλοί επιστήμονες και ακτιβιστές έχουν εγείρει συναγερμούς πάνω από το τεράστιο ποσό των πλαστικών αποβλήτων δημιουργία στους ωκεανούς του κόσμου. Στην ταινία «Midway," ντοκιμαντερίστας Chris Jordan έδειξε πως δεκάδες χιλιάδες μωρό άλμπατρος πεθαίνουν - σώματά τους γεμάτα με πλαστικά πιθανότατα από την Σκουπιδοπεριοχή - στην ατόλη του Ειρηνικού Midway, ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά του πλανήτη .

Αύξηση πάγος λιώνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα κυκλοφορήσει πιθανότατα τα ακόμη υψηλότερα συγκεντρώσεις των πλαστικών παγιδευτεί των πάγων της Αρκτικής στη θάλασσα, και έτσι στην τροφική αλυσίδα, η νέα έκθεση της Γης μέλλον είπε.

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των microplastic θραυσμάτων δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά προσλαμβάνονται σαφώς από ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων οργανισμών συμπεριλαμβανομένων των εμπορικά σημαντικά είδη," αναφέρει η έκθεση.

Ο όρος "microplastics" αναφέρεται σε μικροσκοπικά σωματίδια που δημιουργήθηκαν τα πλαστικά υλικά που διασπώνται, αλλά ποτέ δεν βιοδιασπώνται. Είναι όλο και περισσότερο βρίσκονται σε επιφανειακά ύδατα και τις ακτές σε όλο τον κόσμο.

Τα πλαστικά υλικά εισάγονται στον ωκεανό με διάφορα μέσα, περιλαμβανομένων των από τα καλλυντικά συστατικά γνωστά ως μικροσφαιρίδια, από την απελευθέρωση των ημι-συνθετικές ίνες όπως ραιγιόν από πλυντήρια, και από μεγαλύτερα πεταμένα πλαστικά αντικείμενα. Τα πλαστικά φτάνουν μέχρι τη θάλασσα μέσω των υπονόμων, ποτάμια, και η ρύπανση κατά μήκος των ακτών ή στη θάλασσα.

Οι ερευνητές είπαν στη νέα έκθεση που πάγων της Αρκτικής περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις των πλαστικών, λόγω της τις μορφές του πάγου της θάλασσας τρόπο. Επικεντρώνεται σωματιδίων από τα περιβάλλοντα ύδατα, και τα σωματίδια παγιδεύονται μέχρι να λιώσει το παγωτό. Οι επιστήμονες είπαν στην έκθεση ότι βρήκαν 38 έως 234 πλαστικά σωματίδια ανά κυβικό μέτρο του πάγου σε ορισμένες περιοχές των Artic περιοχές που μελετήθηκαν.

Κατά την επόμενη δεκαετία, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τουλάχιστον 2.000 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πάγου της Αρκτικής θα λιώσει. Αν ο πάγος περιέχει τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις των microplastics που αναφέρθηκαν στη μελέτη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση περισσότερων από 1 τρισ κομμάτια από πλαστικό, ανέφερε η έκθεση.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι ένα ευρύ φάσμα οργανισμών θα μπορούσαν να καταπιούν τα microplastics, που οδηγεί σε σωματική βλάβη και δηλητηρίαση.

Πλαστικά προϊόντα συχνά περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς πρόσθετα για να τους κάνει να διαρκέσει περισσότερο, ανέφερε η έκθεση. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά κομμάτια του πλαστικού μπορεί να ενεργεί σαν μαγνήτες , προσελκύοντας τους ρύπους από το περιβάλλον και τους καθιστά ακόμη πιο τοξικό.

Άλλες πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά "μικροσφαιρίδια", προστίθεται σε πολλά καθαριστικά σώματος και οδοντόκρεμες, έχουν βρεθεί σε μεγάλες λίμνες και άλλες υδάτινες οδούς που χρησιμοποιούνται για πόσιμο νερό. Οι μελέτες αναφέρουν ότι τα πλαστικά σφαιρίδια απορροφούν τοξικές χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, και στη συνέχεια καταναλώνονται από τα ψάρια και έτσι εισάγονται στην τροφική αλυσίδα.

Η μαζική παραγωγή των πλαστικών ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940, και μέχρι το 2009 τουλάχιστον 230 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο - που ισοδυναμεί με το βάρος ενός διώροφο λεωφορείο κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...