Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ελλαδα. Επιτυχία για την Τρόικα ή προειδοποίηση για τους υποστηρικτές της λιτότητας;

 Το 2010 η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, για να αντιμετωπίσει την κρίση του δημόσιου χρέους της. Η ανταπόκριση τους ήταν θετική αλλά έθεσαν ως προϋπόθεση μειώσεις δαπανών που οδήγησαν σε μειώσεις στις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις και τους μισθούς. Στις 29 και 30 Ιανουαρίου αντιπροσωπία του ΕΚ επισκέπτεται την Ελλάδα για να ερευνήσει τα αποτελέσματα της Τρόικας, την οποία αποτελούν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της έρευνας του ΕΚ για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στις χώρες που ζήτησαν ευρωπαϊκή βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Othmar Karas (Χριστιανοδημοκράτες, Αυστρία) και ο Γάλλος Σοσιαλιστής, Liem Hoang Ngoc.

Το χρέος αυξήθηκε παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας

Από το 2010 η Ελλάδα γνώρισε πολλές και μεγάλες διαδηλώσεις για τα μέτρα σκληρής λιτότητας, που επέφεραν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και περικοπές στην υγεία και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος ήταν λίγο κάτω από το 104 % του ΑΕΠ την περίοδο 1994-2009 και ανέβηκε στο 148,3% του ΑΕΠ το 2010, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια, δείχνει ότι οι πολιτικές λιτότητας επιδείνωσαν τα στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2013 το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 176,2% του ΑΕΠ και στη συνέχεια, το 2015 θα πέσει στο 170,9% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη και η ανεργία καλπάζει

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει έξι συνεχόμενα χρόνια αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης (μαζί με το 2013), ενώ το 2011 η ύφεση κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ φτάνοντας το -7,1% του ΑΕΠ. Την περίοδο 1994-2009 η χώρα είχε κατά μέσο όρο 2,9% ανάπτυξη, ποσοστό στο οποίο αναμένεται να ξαναφτάσει το 2015, επιστρέφοντας έτσι σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από αρκετά χρόνια αρνητικών επιδόσεων. Για το 2014 προβλέπεται αύξηση της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο 25% για τα επόμενα 2 χρόνια. Το 2010, που η Ελλάδα ζήτησε οικονομική στήριξη, η ανεργία βρισκόταν στο 12,6%.

Πρέπει να βρεθεί ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στην επίσκεψη του στην Ελλάδα, είχε δηλώσει ότι "ως εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών, είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική δικαιοσύνη". Από την αρχή της κρίσης το ΕΚ ήταν πιστό στην προάσπιση της αλληλεγγύης της ΕΕ και υπέρ ενός ισορροπημένου πακέτου μέτρων που περιλάμβανε μείωση του χρέους αλλά και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...