Πρόσθετο φόρο εισοδήματος 1,33 δισ. ευρώ έναντι του 2013 θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα νέα μέτρα-σοκ που ισχύουν από φέτος. Συνολικά οι Ελληνες καλούνται να πληρώσουν 12,908 δισ. ευρώ μέσω των φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2013), από 11,575 δισ. πέρυσι. Ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά από όλους τους φορολογουμένους το αργότερο έως τις 30/6/2014. Ομως τα ποσά των φόρων που θα βεβαιωθούν θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014), ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής στην οποία θα έχουν υποβάλει τις δηλώσεις.
Φέτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους, καθώς θα τεθούν σε ισχύ νέες επαχθείς ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ των άλλων, την κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος.
Οι λεπτομέρειες του τρόπου εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων στη φορολογία των εισοδημάτων του 2013 διευκρινίζονται πλήρως με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Από την εγκύκλιο προκύπτει ειδικότερα ότι με τις ρυθμίσεις του ν. 4110/2013 επέρχονται από φέτος οι ακόλουθες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος:
1) Κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.
2) Κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ για κάθε ανάπηρο φορολογούμενο και αντικατάστασή του με έκπτωση φόρου 200 ευρώ.
3) Κατάργηση όλων των μειώσεων του φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονταν με ποσοστά έως και 10% επί των ετήσιων δαπανών κάθε φορολογουμένου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με το 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματός τους από μισθούς ή συντάξεις.
Οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να δηλώσουν και τα εισοδήματα που απαλλάχθηκαν από τη φορολογία ή φορολογήθηκαν αυτοτελώς, όπως τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, τα μερίσματα από συμμετοχές σε εταιρίες, τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τα εισοδήματα από ρέπος, ομόλογα και καταθέσεις στο εξωτερικό. Μέχρι πέρυσι τα ποσά αυτά δηλώνονταν αθροιστικά στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης. Φέτος το καθένα από τα ποσά αυτά απαιτείται να γραφτεί ξεχωριστά! Για τα ποσά αυτά οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά ατομικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 υπερέβησαν τα 12.000 ευρώ.
4) Περικόπτονται φοροαπαλλαγές ακόμη και για ανάπηρους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρυσι για τον ίδιο τον φορολογούμενο και για κάθε μέλος της οικογένειάς του, εφόσον έχει αναπηρία 67% και άνω, αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Η έκπτωση φόρου που προέκυπτε με την εφαρμογή του πρόσθετου αφορολογήτου των 2.000 ευρώ ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερη των 200 ευρώ.
Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο οι δόσεις
Εως τις 30 Ιουνίου 2014 όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες) θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 (τα έντυπα Ε1). Δηλαδή η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η 30ή Ιουνίου 2014.
Υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί στους οποίους δηλώνονται τα φορολογητέα ποσά μισθών και συντάξεων, οι φόροι που αναλογούν και οι φόροι που παρακρατήθηκαν θα είναι φέτος προσυμπληρωμένοι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2013 θα υπολογίζονται αυτόματα, καθώς με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στο σύστημα ΤΑΧISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδίδονται και θα αναρτώνται άμεσα, σε ηλεκτρονική μορφή, στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.
Οποτεδήποτε όμως κι αν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013, οι περίπου 8.300.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους, σε τρεις δόσεις, οι προθεσμίες των οποίων θα λήγουν στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014.
Τα έντυπα Ε2 (για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν εντός του 2013 και τα κενά κτίσματα) και Ε3 (για τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων) οι υπόχρεοι θα μπορούν να τα υποβάλουν έως τις 30 Ιουνίου 2014, σε κάθε περίπτωση, πριν από την υποβολή του βασικού εντύπου Ε1.
Αποδείξεις: Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται
Η νομοθεσία απαιτεί να υποβληθούν φέτος αποδείξεις (που συλλέχθηκαν το 2013) για την κάλυψη του 25% του ετήσιου εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22%.
Αναγνωρίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:
- Αγορές ειδών διατροφής, οινοπνευματωδών ποτών και προϊόντων καπνού, ειδών ενδύσεως και υποδήσεως, οικιακών προϊόντων καθαρισμού.
- Επισκευή και συντήρηση κατοικιών.
- Αγορές και επισκευές διαρκών αγαθών οικιακής χρήσης (έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικές ή μη οικιακές συσκευές, εργαλεία κ.λπ.).
- Οικιακές υπηρεσίες.
- Υπηρεσίες μετακόμισης οικιακών ειδών.
- Αγορές ανταλλακτικών, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών.
- Αγορές καυσίμων κίνησης και λιπαντικών.
- Μίσθωση ταξί.
- Αγορές συσκευών εικόνας και ήχου, μουσικών οργάνων για οικιακή χρήση, εξοπλισμού για αθλητισμό και αναψυχή.
- Εξοδα για τυχερά παιχνίδια.
- Υπηρεσίες αθλητισμού και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία.
- Αγορές κατοικιδίων, ανθέων, εφημερίδων, περιοδικών, γραφικής ύλης.
- Εξοδα για ομαδικά ταξίδια.
- Δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών.
- Κατανάλωση έτοιμου φαγητού και ποτών από εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, καντίνες κ.λπ.
- Διαμονή σε ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια.
- Διάφορα άλλα αγαθά και υπηρεσίες (δαπάνες για κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κλπ., κοσμήματα, βρεφικά είδη, είδη καπνιστού κ.λπ., γηροκομεία, ιδρύματα, φροντίδα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, υπηρεσίες οικογενειακών συμβούλων, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, βρεφοκομεία κ.λπ., συνδρομές για πιστωτικές κάρτες, αμοιβές χρηματιστών και χρηματοοικονομικών συμβούλων, αμοιβές φοροτεχνικών, έξοδα θυρίδων, έξοδα επιταγών, διοικητικά τέλη για ιδιωτικά ή δημόσια ταμεία συντάξεων κ.λπ., αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πρόστιμα, ποινές και δικαστικά έξοδα, άδειες κυνηγιού, οπλοφορίας, ψαρέματος και λοιπές άδειες, αγγελίες, διαφημίσεις σε εφημερίδες, χαρτόσημα και τέλη πιστοποιητικών γέννησης, γάμου, θανάτου, έξοδα διαβατηρίων, εξαγορά στρατιωτικής θητείας, εισφορές και συνδρομές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, επαγγελματικά σωματεία-ενώσεις, συλλόγους κ.λπ.
Πότε και πώς ισχύει η έκπτωση! Οι «παγίδες» που κρύβει το Ε1
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα φορολογηθούν αυτοτελώς βάσει μιας νέας φορολογικής κλίμακας, η οποία προβλέπει συντελεστές φόρου 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (από τα 25.001 έως τα 42.000 ευρώ) και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.
Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται.
Προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση φόρου η οποία φτάνει μέχρι το ποσό των 2.100 ευρώ για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες έως 21.000 ευρώ είναι η συλλογή αποδείξεων δαπανών έτους 2013 συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες. Αν η αξία των αποδείξεων που έχουν μαζευτεί δεν καλύπτει το ποσοστό αυτό, τότε η ακάλυπτη διαφορά θα φορολογείται με 22%.
Τα εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρύνονται με αυτοτελή φόρο εισοδήματος 10%-33%. Ειδικότερα, τα μισθώματα που εισέπραξαν το 2013 τα φυσικά πρόσωπα καθώς επίσης και τα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτων θα φορολογηθούν φέτος με ξεχωριστή αυτοτελή κλίμακα φόρου εισοδήματος, η οποία προβλέπει συντελεστές φόρου 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό (για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ). Η εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης θα επιβαρύνει σημαντικά όσους φορολογουμένους αποκτούν χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ακίνητα, καθώς μέχρι πέρυσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, αν είχαν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, λόγω εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, ενώ, αν είχαν εισοδήματα πάνω από 5.000 και έως 12.000 ευρώ, πλήρωναν φόρο 10% μόνο για το τμήμα του εισοδήματος από τα 5.000 ευρώ έως τα 12.000 ευρώ.
Στέλιος Κράλογλου - Δημοκρατία
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά από όλους τους φορολογουμένους το αργότερο έως τις 30/6/2014. Ομως τα ποσά των φόρων που θα βεβαιωθούν θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014), ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής στην οποία θα έχουν υποβάλει τις δηλώσεις.
Φέτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους, καθώς θα τεθούν σε ισχύ νέες επαχθείς ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ των άλλων, την κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος.
Οι λεπτομέρειες του τρόπου εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων στη φορολογία των εισοδημάτων του 2013 διευκρινίζονται πλήρως με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Από την εγκύκλιο προκύπτει ειδικότερα ότι με τις ρυθμίσεις του ν. 4110/2013 επέρχονται από φέτος οι ακόλουθες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος:
1) Κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.
2) Κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ για κάθε ανάπηρο φορολογούμενο και αντικατάστασή του με έκπτωση φόρου 200 ευρώ.
3) Κατάργηση όλων των μειώσεων του φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονταν με ποσοστά έως και 10% επί των ετήσιων δαπανών κάθε φορολογουμένου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με το 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματός τους από μισθούς ή συντάξεις.
Οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να δηλώσουν και τα εισοδήματα που απαλλάχθηκαν από τη φορολογία ή φορολογήθηκαν αυτοτελώς, όπως τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, τα μερίσματα από συμμετοχές σε εταιρίες, τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τα εισοδήματα από ρέπος, ομόλογα και καταθέσεις στο εξωτερικό. Μέχρι πέρυσι τα ποσά αυτά δηλώνονταν αθροιστικά στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης. Φέτος το καθένα από τα ποσά αυτά απαιτείται να γραφτεί ξεχωριστά! Για τα ποσά αυτά οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά ατομικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 υπερέβησαν τα 12.000 ευρώ.
4) Περικόπτονται φοροαπαλλαγές ακόμη και για ανάπηρους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρυσι για τον ίδιο τον φορολογούμενο και για κάθε μέλος της οικογένειάς του, εφόσον έχει αναπηρία 67% και άνω, αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Η έκπτωση φόρου που προέκυπτε με την εφαρμογή του πρόσθετου αφορολογήτου των 2.000 ευρώ ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερη των 200 ευρώ.
Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο οι δόσεις
Εως τις 30 Ιουνίου 2014 όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες) θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 (τα έντυπα Ε1). Δηλαδή η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η 30ή Ιουνίου 2014.
Υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί στους οποίους δηλώνονται τα φορολογητέα ποσά μισθών και συντάξεων, οι φόροι που αναλογούν και οι φόροι που παρακρατήθηκαν θα είναι φέτος προσυμπληρωμένοι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2013 θα υπολογίζονται αυτόματα, καθώς με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στο σύστημα ΤΑΧISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδίδονται και θα αναρτώνται άμεσα, σε ηλεκτρονική μορφή, στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.
Οποτεδήποτε όμως κι αν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013, οι περίπου 8.300.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους, σε τρεις δόσεις, οι προθεσμίες των οποίων θα λήγουν στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου 2014.
Τα έντυπα Ε2 (για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν εντός του 2013 και τα κενά κτίσματα) και Ε3 (για τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων) οι υπόχρεοι θα μπορούν να τα υποβάλουν έως τις 30 Ιουνίου 2014, σε κάθε περίπτωση, πριν από την υποβολή του βασικού εντύπου Ε1.
Αποδείξεις: Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται
Η νομοθεσία απαιτεί να υποβληθούν φέτος αποδείξεις (που συλλέχθηκαν το 2013) για την κάλυψη του 25% του ετήσιου εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22%.
Αναγνωρίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:
- Αγορές ειδών διατροφής, οινοπνευματωδών ποτών και προϊόντων καπνού, ειδών ενδύσεως και υποδήσεως, οικιακών προϊόντων καθαρισμού.
- Επισκευή και συντήρηση κατοικιών.
- Αγορές και επισκευές διαρκών αγαθών οικιακής χρήσης (έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικές ή μη οικιακές συσκευές, εργαλεία κ.λπ.).
- Οικιακές υπηρεσίες.
- Υπηρεσίες μετακόμισης οικιακών ειδών.
- Αγορές ανταλλακτικών, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών.
- Αγορές καυσίμων κίνησης και λιπαντικών.
- Μίσθωση ταξί.
- Αγορές συσκευών εικόνας και ήχου, μουσικών οργάνων για οικιακή χρήση, εξοπλισμού για αθλητισμό και αναψυχή.
- Εξοδα για τυχερά παιχνίδια.
- Υπηρεσίες αθλητισμού και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία.
- Αγορές κατοικιδίων, ανθέων, εφημερίδων, περιοδικών, γραφικής ύλης.
- Εξοδα για ομαδικά ταξίδια.
- Δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών.
- Κατανάλωση έτοιμου φαγητού και ποτών από εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, καντίνες κ.λπ.
- Διαμονή σε ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια.
- Διάφορα άλλα αγαθά και υπηρεσίες (δαπάνες για κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κλπ., κοσμήματα, βρεφικά είδη, είδη καπνιστού κ.λπ., γηροκομεία, ιδρύματα, φροντίδα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, υπηρεσίες οικογενειακών συμβούλων, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, βρεφοκομεία κ.λπ., συνδρομές για πιστωτικές κάρτες, αμοιβές χρηματιστών και χρηματοοικονομικών συμβούλων, αμοιβές φοροτεχνικών, έξοδα θυρίδων, έξοδα επιταγών, διοικητικά τέλη για ιδιωτικά ή δημόσια ταμεία συντάξεων κ.λπ., αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πρόστιμα, ποινές και δικαστικά έξοδα, άδειες κυνηγιού, οπλοφορίας, ψαρέματος και λοιπές άδειες, αγγελίες, διαφημίσεις σε εφημερίδες, χαρτόσημα και τέλη πιστοποιητικών γέννησης, γάμου, θανάτου, έξοδα διαβατηρίων, εξαγορά στρατιωτικής θητείας, εισφορές και συνδρομές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, επαγγελματικά σωματεία-ενώσεις, συλλόγους κ.λπ.
Πότε και πώς ισχύει η έκπτωση! Οι «παγίδες» που κρύβει το Ε1
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα φορολογηθούν αυτοτελώς βάσει μιας νέας φορολογικής κλίμακας, η οποία προβλέπει συντελεστές φόρου 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (από τα 25.001 έως τα 42.000 ευρώ) και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.
Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται.
Προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση φόρου η οποία φτάνει μέχρι το ποσό των 2.100 ευρώ για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες έως 21.000 ευρώ είναι η συλλογή αποδείξεων δαπανών έτους 2013 συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες. Αν η αξία των αποδείξεων που έχουν μαζευτεί δεν καλύπτει το ποσοστό αυτό, τότε η ακάλυπτη διαφορά θα φορολογείται με 22%.
Τα εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρύνονται με αυτοτελή φόρο εισοδήματος 10%-33%. Ειδικότερα, τα μισθώματα που εισέπραξαν το 2013 τα φυσικά πρόσωπα καθώς επίσης και τα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτων θα φορολογηθούν φέτος με ξεχωριστή αυτοτελή κλίμακα φόρου εισοδήματος, η οποία προβλέπει συντελεστές φόρου 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό (για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ). Η εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης θα επιβαρύνει σημαντικά όσους φορολογουμένους αποκτούν χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ακίνητα, καθώς μέχρι πέρυσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, αν είχαν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, λόγω εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, ενώ, αν είχαν εισοδήματα πάνω από 5.000 και έως 12.000 ευρώ, πλήρωναν φόρο 10% μόνο για το τμήμα του εισοδήματος από τα 5.000 ευρώ έως τα 12.000 ευρώ.
Στέλιος Κράλογλου - Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis