Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Cecilia Malmström: Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μένει αλώβητο στη διαφθορά Read more: http://mignatiou.com/?p=20533#ixzz2sQ84OjWG


Πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρονται στα αποτελέσματα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πρώτης του είδους της, για τη διαφθορά στην ΕΕ, που αποδεικνύεται πως είναι περισσότερο διαδεδομένη από ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Cecilia Malmström και συνέντευξή της στην σουηδική εφ. Goeteborgs-Posten, κανένα από τα 28 κ-μ δεν μένει αλώβητο από τη διαφθορά, που στοιχίζει ετησίως άνω των €120 δις. Περισσότερο αισθητή είναι η διαφθορά στο Νότο της Ευρώπης που έχει πληγεί από την κρίση και στα νέα μέλη (Ρουμανία, Βουλγαρία), ενώ ο οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια διαπίστωσε πως η κρίση έχει φθείρει την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς.

Σε χώρες όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Ελλάδα διαπιστώθηκαν υψηλά επίπεδα πληρωμών δωροδοκιών (από 6% έως το 29%) αλλά και υψηλά ποσοστά στην αντίληψη του πληθυσμού για τα επίπεδα διαφθοράς στο εσωτερικό των χωρών αυτών (σε αντίθεση με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η αντίληψη του επιπέδου διαφθοράς είναι υψηλή, αυτές καθαυτές οι δωροδοκίες όμως δεν ξεπερνούν το 3%) [CSM, «EU Corruption Report’s Big Offenders: Romania, Bulgaria»].

Η έκθεση δεν ταξινομεί τις χώρες σε ποσοστά διαφθοράς, ενώ ασκήθηκε κριτική για το γεγονός ότι δεν εξέθεσε τα ευρήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών θεσμών (καταπάτηση του κοινοτικού προϋπολογισμού) και δεν προέβη σε νομικές προτάσεις. Το σύνολο σχεδόν των εταιριών στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία εκτιμούν ότι η διαφθορά είναι ενδημική (το ένα τρίτο εξ αυτών παρεμποδίστηκε από το να συμμετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς), ενώ η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 80η θέση από την Διεθνή Διαφάνεια, μαζί με την Κίνα, παίρνοντας έτσι τη χειρότερη θέση μεταξύ των κ-μ της ΕΕ. Το 69% των 7.842 επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν δήλωσαν πως η δωροδοκία και η εκμετάλλευση των πολιτικών σχέσεων συνιστούν τους πιο εύκολους τρόπους για την εξασφάλιση δημοσίων υπηρεσιών [Τelegraph, «EU Corruption Costing Economy £100bn a year-Report», FT, «Corruption in the EU Cost Business €120bn a year, Study Finds»].

Tρία τέταρτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη και οι μισοί εκτιμούν ότι έχει αυξηθεί, ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ισπανία και η Τσεχία βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο χρηματισμού με πολύ φτωχότερα έθνη [CSM, «A Taste of Danish Integrity»]. Η έκθεση επισήμανε ότι οι δημόσιες προμήθειες που απαρτίζουν το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού ΑΕΠ είναι ένας από τους επισφαλέστερους τομείς αναφορικά με τη διαφθορά, επομένως απαιτούνται καλύτεροι έλεγχοι και στάνταρ ακεραιότητας, ότι οι κίνδυνοι διαφθοράς είναι εν γένει μεγαλύτεροι σε τοπικά και περιφερειακά επίπεδα, ότι η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων παρουσιάζει μειονεκτήματα, ότι οι υπάρχοντες κανόνες ενάντια στη σύγκρουση συμφερόντων (πολιτικών και επιχειρήσεων) δεν εφαρμόζονται επαρκώς και ότι η ποιότητα των ερευνών εναντίον της διαφθοράς ποικίλει στην ΕΕ. Πηγή διαφθοράς συνιστά και το οργανωμένο έγκλημα(κυρίως στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία), ενώ τα οικονομικά εγκλήματα είναι διαδεδομένα στο σύνολο της ΕΕ [BBC, «Corruption across EU ‘Breathtaking’-EU Commission»].

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2014/0203/EU-corruption-report-s-big-offenders-Romania-Bulgaria

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10614864/EU-corruption-costing-economy-100bn-a-year-report.html

http://www.csmonitor.com/Commentary/the-monitors-view/2014/0203/A-taste-of-Danish-integrity

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26014387

http://www.ft.com/cms/s/0/28f11862-8cf9-11e3-ad57-00144feab7de.html?siteedition=uk



mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...