Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ. ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 seisaxthiablog

kupros-diadilosi
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΟΥΧΑΪΖΑΝ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα σε μαζικότητα, μαχητικότητα και δυναμισμό κινητοποιήσεις εξαπέλυσαν οι εργαζόμενοι της Κύπρου, αντιδρώντας στοκύμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί με νομοσχέδιο στην Κυπριακή Βουλή η εθελόδουλη μνημονιακή κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε σήμερα (Δευτέρα 24/2) η Κυπριακή Βουλή, γύρω από την οποία εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια. Γύρω στις 10:00 π.μ., διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι της Αρχής Ηλεκτρισμού της Κύπρου(ΑΗΚ) προκάλεσαν ζημιά στη γεννήτρια του κτηρίου, με αποτέλεσμα οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο να εγκλωβιστούν εντός του κτηρίου, αφού οι ηλεκτρικές πόρτες κλείδωσαν αυτόματα. Ωστόσο, η ηλεκτροδότηση επανήλθε μια ώρα αργότερα, και την ίδια ώρα επανάρχισε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία είχε διακοπεί πριν καλά καλά αρχίσει στις 9 το πρωί. “Παρών” στην συνεδρία είναι ο υπουργός Οικονομικών, ενώ για την Νομική Υπηρεσία υπάρχει εκπρόσωπος, αντί ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.



Εντός του κτηρίου βρίσκονται και άνδρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ – αντίστοιχα με τα ΜΑΤ) με πλήρη εξάρτηση, προκειμένου να προστατεύσουν βουλευτές και προσωπικό από τυχόν είσοδο των εκνευρισμένων διαδηλωτών.

Με πλαστικά μπουκάλια νερού και φρούτα, εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδήλωση έξω από τηΒουλή των Αντιπροσώπων, προσπάθησαν νωρίτερα να εισέλθουν εντός του κτιρίου.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι φωνάζοντας «πουλημένοι» και γιουχαΐζοντας τους βουλευτές, αγανακτισμένοι και οργισμένοι, έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η Αστυνομία για να περιορίσει τους διαδηλωτές από το ναεισέλθουν στο κτίριο.



Εντός του κτηρίου, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τιςαποκρατικοποιήσεις διακόπηκε πριν καν αρχίσει, ενώ οι βουλευτές – μέλη της επιτροπής παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο αίθριο του Κοινοβουλίου. Αιτία της αναβολής ήταν η επίθεση που δέχθηκε το όχημα του Γενικού εισαγγελέα όταν κατεύφθασε στο χώρο της Βουλής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει χωρίς να παραστεί καν στην Επιτροπή.

Έντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή, που προσπάθησε να ανακόψει τους διαδηλωτές, ωστόσο δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να φθάσουν μέχρι την είσοδο της Βουλής και να προσπαθούν να εισέλθουν.

Φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να υπήρξαν καιμικροτραυματισμοί αστυνομικών ή και διαδηλωτών.

Στην προσπάθεια της Αστυνομίας να ανακόψει το πλήθος ρίχθηκανκροτίδες, ενώ επίθεση από τους εργαζομένους δέχθηκαν καιδημοσιογράφοι/φωτογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις διαδηλωτές επιχείρησαν να αρπάξουν κάμερες.



Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έξω από τη Βουλή βρέθηκαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης και του ΔΗΚΟ, Αγγελος Βότσης, οι οποίοι απ’ότι φαίνεται επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ομάδα μικρών παιδιών που πραγματοποιούσαν σχολική επίσκεψη στη Βουλή αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν λόγω της έκρυθμης κατάστασης. Τα παιδάκια αποχώρησαν με ασφάλεια από την πίσω πλευρά της Βουλής.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι σήμερα βρέθηκαν μπροστά από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν γύρω στις 2,5 με 3 χιλιάδες άτομα.



Οι συντεχνίες της ΑΗΚ – ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ, ανακοίνωσαν περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Ανδρέας Πανόρκος, σε πρωινές του δηλώσεις είπε ότι στόχος των μέτρων είναι να σταλεί το μήνυμα στη Βουλή ότι αν περάσει το νομοσχέδιο, θα φορτωθούν τεράστια ποσά στον λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώνει πολύ πιο ακριβό ρεύμα.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο έκτρωμα και πρόσθεσε οτι θα πρέπει να αποσυρθεί και να διεξαχθεί διάλογος.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο κ. Πανόρκος είπε ότι θα κλιμακώνονται αναλόγως των εξελίξεων. Είπε επίσης ότι σήμερα δεν αναμένονται διακοπές ρεύματος, αλλά αύριο ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές, αφού η παραγωγή θα βρίσκεται στο όριο.

Απολογήθηκε για τα μέτρα και πρόσθεσε ότι ο αγώνας διεξάγεται για τον ίδιο τον λαό.

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


Ανάγκη για εκ περιτροπής διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι θα προκύψει αύριο λόγω των μέτρων των εργαζομένων στην ΑΗΚ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, Χρίστος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η προσπάθεια και ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν η ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, εξήγησε ότι σε συνεννόηση με την Αρχή Ηλεκτρισμού, θα καταρτισθεί πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών, το οποίο θα δημοσιοποιήσει στους καταναλωτές η ΑΗΚ.

Για τα έκτακτα περιστατικά και βλάβες θα εργάζεται το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού.

ΟΕΒ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ : ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Κύπρου (ΟΕΒ), Μιχάλης Πήλικος, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κλείνουν τους διακόπτες και να αφήνουν το κοινό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε πρωινές του δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Πήλικος είπε ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, αλλά δεν πρέπει να κλείνουν το ρεύμα, γιατί ο κόσμος δεν φταίει σε τίποτα.

ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΡΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ CYTA

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατέρχονται αυτή την ώρα και οι εργαζόμενοι στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA).

Όπως δήλωσε το πρωί ο Ηλίας Δημητρίου, αντιπρόεδρος της ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ – ΣΕΚ, αφορμή για τη στάση ήταν η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα της μονιμότητας των εργαζομένων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι το περασμένο Σάββατο οι συντεχνίες κάλεσαν τους νομικούς τους συμβούλους, οι οποίοι και απορρίπτουν τα όσα αναφέρονται στη γνωμάτευση.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στη μια μετά το μεσημέρι, όλες οι συντεχνίες τηςCYTA θα συνέλθουν για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΒΟΥΛΗ


Τα κόμματα αναζητούν φόρμουλα μέσω τροπολογιών για διασφάλιση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Χωρίς το δικαίωμα της Βουλής να έχει λόγο, το νομοσχέδιο ενδέχεται να απορριφθεί με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην πληροί την προϋπόθεση για τη λήψη της τέταρτης δόσης του προγράμματος.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκριθεί από την ολομέλεια πριν από τις 5 Μαρτίου, ενώ στις 10 υπάρχει η συνεδρίαση τουEurogroup.

Έχει ενδιαφέρον τι αναφέρει η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς θα κριθούν οι εξελίξεις για το επίμαχο νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και θα εξεταστούν με ποιο τρόπο μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Για τις αποκρατικοποιήσεις δεν υπάρχει καμία αντισυνταγματικότητα, αφού δηλώνεται πρόθεση αποκρατικοποίησης χωρίς η μέθοδος και η έκταση της αποκρατικοποίησης να έχει αποκρυσταλλωθεί. Υποδεικνύεται ταυτόχρονα πως για κάθε αποκρατικοποίηση θα μπορεί να γίνεται έλεγχος κατά πόσον αφορά τις ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει για χάρη του δημόσιου συμφέροντος να εξακολουθήσουν να παρέχονται κάτω από τον μανδύα των δημόσιων Υπηρεσιών.

Αντιδράσεις ενδέχεται να προκαλέσει το δεύτερο σημείο της γνωμάτευσης, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στη δημόσια υπηρεσία δεν είναι μόνιμοι.

Όπως τονίζεται για τους δημόσιους υπάλληλους που εργοδοτούνται στο Δημόσιο που υπάγεται στη Δημοκρατία, χρειάστηκε ειδική κατοχύρωση τουΆρθρου 46 του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας. Ωστόσο, όσον αφορά τους εργαζόμενους στους Ημικρατικούς Οργανισμούς το καθεστώς εργοδότησής τους διέπεται από τους οικείους νόμους και κανονισμούς. Ένα τρίτο, ιδιαίτερα καυτό, θέμα είναι ο ρόλος της Βουλής, αν και η Νομική Υπηρεσία εξετάζει αυτό του διορισμού Εφόρου αντί για το σύνολο της διαδικασίας.

Η Νομική Υπηρεσία βάζει μπλόκο στη διαβούλευση της εκτελεστικής εξουσίας με την Επιτροπή Οικονομικών για τον διορισμό του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, πρόταση την οποία υπέβαλε ο ΔΗΣΥ.

Όπως σημειώνεται, το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε επανειλημμένα τοΑνώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως η επιβαλλόμενη διαβούλευση της εκτελεστικής εξουσίας με τη Βουλή παραμένει ως ανεπίτρεπτη επέμβαση σε ένα πεδίο που εμπίπτει σε αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και συνιστά παραβίαση Άρθρων του Συντάγματος καθώς και της αρχής διάκρισης των εξουσιών. Καταληκτικά, η Νομική Υπηρεσία υπογραμμίζει πως η έναρξη της αποξένωσης κρατικής περιουσίας με διατάγματα μπορεί να γίνεται, νοούμενου ότι τηρούνται προηγουμένως όλες οι πρόνοιες των σχετικών για κάθε περίπτωση νομοθετικών διατάξεων. ΤοΑΚΕΛ, το οποίο είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων των Ημικρατικών Οργανισμών, έχει προχωρήσει σε δικές του κινήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Σχέδιο Απόφασης του ΑΚΕΛ για τουςΗμικρατικούς Οργανισμούς αποστάληκε από τον Γενικό Γραμματέα Άντρο Κυπριανού στους πολιτικούς αρχηγούς.

Τα κυριότερα σημεία της Απόφασης συνοψίζόνται ως εξής:
Το δημόσιο συμφέρον, τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική συνοχή, η εργατική ειρήνη και η ανάπτυξη εξυπηρετούνται καλύτερα με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Ημικρατικών Οργανισμών. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνθήκες ημικατοχής, υπάρχουν αυξημένοι λόγοι εθνικής άμυνας και ασφάλειας που επιτάσσουν τη διατήρηση της κρατικής ιδιοκτησίας στους νευραλγικούς τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των λιμανιών.

Επιπλέον, απευθύνεται ισχυρή έκκληση προς την εκτελεστική εξουσία όπως προβεί άμεσα σε επαναδιαπραγμάτευση της μνημονιακής δέσμευσης για τις ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των Οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...