Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αυτό είναι το ΣΧΕΔΙΟ βήμα προς βήμα για τη διάλυση της δημόσιας υγείας

teva

Ένα σχέδιο, με αποτέλεσμα την απαξίωση του συστήματος δημόσιας υγείας, το λουκέτο στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και την επικράτηση με μονοπωλιακές συνθήκες παγκόσμιων φαρμακευτικών κολοσσών τύπου TEVA, εκτελείται την τελευταία 5ετία στην Ελλάδα, με χειρουργική ακρίβεια.



Τους «μεσάζοντες» για τα συμφέροντα των πολυεθνικών κάνουν Έλληνες πολιτικοί και αξιωματούχοι, διαμορφώνοντας από τη μια το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και το αντίστοιχο κλίμα στην κοινωνία από την άλλη, με μεθόδους επηρεασμού της κοινής γνώμης, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις (π.χ κατηγορίες για φοροδιαφυγή, για διαφθορά ατόμων ή ομάδων – στο πλαίσιο του «μαζί τα φάγαμε» ή της τοποθέτησης της μίας κοινωνικής ομάδας εναντίον της άλλης).

Το σχέδιο απλώνεται σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ορισμένοι όμως κλάδοι που μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά κερδοφόροι, όπως η υγεία και συγκεκριμένα το φάρμακο, αποτελούν «φιλέτο» για τις πολυεθνικές.
Η συνταγή, που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες όπου έβαλε το «χέρι» του το ΔΝΤ, και υλοποιείται και στην Ελλάδα είναι η εξής:

Βήμα πρώτο: Οι κυβερνήσεις επιβάλλουν θεσμικά τιμές πώλησης κάτω του κόστους στην τοπική φαρμακοβιομηχανία, η οποία παράγει συνήθως γενόσημα – υποχρεώνοντας ταυτόχρονα τους ασφαλισμένους να επιλέγουν τα φθηνότερα σκευάσματα. Αυτό επιτυγχάνεται είτε αυξάνοντας τις τιμές των πρωτοτύπων, είτε μειώνοντας τη συμμετοχή του κράτους, όσον αφορά την αγορά των πρωτοτύπων φαρμάκων, είτε προσφέροντας ειδικά κίνητρα για την αγορά των φθηνότερων γενόσημων.

Βήμα δεύτερο: Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «δημαγωγούν», ισχυριζόμενοι ότι ωφελούν τους πολίτες, καταπολεμώντας τα «συμφέροντα», με στόχο να κερδίσουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη, η οποία νομίζει πως ωφελείται από τις χαμηλές τιμές.

Βήμα τρίτο: Οι τοπικές φαρμακοβιομηχανίες είτε χρεοκοπούν είτε εξαγοράζονται μισοτιμής από ξένες.

Βήμα τέταρτο: Σταδιακά, οι τιμές των γενόσημων αυξάνονται, τα κίνητρα για την αγορά τους, η επιδότηση τους ουσιαστικά από το κράτος σταματάει και μονοπωλείται η αγορά. Οι πολυεθνικές αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Συστατικό στοιχείο του σχεδίου είναι η καταβαράθρωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αν υλοποιηθεί ο μνημονιακός στόχος που υπαγορεύει ότι η κρατική δαπάνη για το φάρμακο πρέπει να μην ξεπερνάει το 1% του ΑΕΠ, τότε η υγεία στην Ελλάδα θα καταρρεύσει, αφού κλείσουν ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και αυξηθούν κατακόρυφα οι τιμές των φαρμάκων.

Το μέλλον, επομένως, φαίνεται προδιαγεγραμμένο: καταστροφή για τη δημόσια υγεία, αφανισμός της ελληνικής φαρμακευτικής παραγωγής, πλουσιοπάροχα κέρδη για τις πολυεθνικές τύπου TEVA, που παράγουν σε χώρες όπως η Ινδία σκευάσματα αμφίβολης πολλές φορές ποιότητας και ένας λαός με βιοτικό επίπεδο περασμένων δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...