Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τέλη κυκλοφορίας 2014: Τιμές και οδηγίες απόκτησης του εντύπου


Τελη Κυκλοφοριας 2014 μέσω TAXISNET Οδηγίες GSIS.GR
                                                                   ( το περσινό έντυπο) 
Στις 11 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας. Δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια

Από την Δευτέρα 11/11 θα μπορούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών αλλά και επαγγελματικών αυτοκινήτων να κάνουν εκτύπωση των ειδοποιητηρίων για τα τέλη κυκλοφορίας 2014 και με αυτά, να κάνουν την πληρωμή τους στις τράπεζες στα ΕΛΤΑ αλλά και μέσω web banking . Τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Εμπρόθεσμη θεωρείται η καταβολή των τελών κυκλοφορίας που πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία που θα ανοίξει το σύστημα έως την 31η Δεκεμβρίου του 2013. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θεωρείται εκπρόθεσμη και το πρόστιμο είναι το διπλάσιο της αξίας που αντιστοιχεί στην κατηγορία του οχήματος. Όπως και πέρυσι, δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια, ενώ έχει καταργηθεί και το αυτοκόλλητο σήμα.
Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 θα έχουν τις παρακάτω τιμές άναλογα με τα κυβικά και τα γραμμάρια εκπομπής αερίων:
Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ
Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ
Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ
Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ
Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ
Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ
Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ
Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ
Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ
Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ
Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ
.
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:
Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) – Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ
0 – 100 γρ./χλμ.      0 ευρώ
101 – 120 γρ./χλμ. 0,90 ευρώ
121 – 140 γρ./χλμ. 1,10 ευρώ
141 – 160 γρ./χλμ. 1,70 ευρώ
161 – 180 γρ./χλμ. 2,25 ευρώ
181 – 200 γρ./χλμ. 2,55 ευρώ
201 – 250 γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
 
‘Ανω των 251 γρ./χλμ. 3,40 ευρώ
.
Πως εφαρμόζεται: Ας πούμε ότι οι εκπομπές CO2 του αυτοκινήτου σου είναι 102 γρ./χλμ. Για να υπολογίσεις το ακριβές ποσό που θα καταβάλλεις, θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις τα 102 γρ./χλμ. με το ποσό των 0,90€. Συνεπώς, για το έτος 2014 θα επιβαρυνθείς με το συνολικό ποσό των € 91,80. 
.
Δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας όταν:
- Το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία, όπως ορίζει ο νόμος (κατάθεση πινακίδων και αριθμού κυκλοφορίας, σε περίπτωση εκούσιας ακινησίας ή σχετικών δικαιολογητικών, σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησίας) πριν από την 1η Ιανουαρίου του έτους που αφορά στο σήμα και παραμένει σε ακινησία:
  • Προκειμένου για Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, για ολόκληρο ημερολογιακό έτος (1/1-31/12).
  • Προκειμένου για Ι.Χ. φορτηγά και λεωφορεία, για ολόκληρο ημερολογιακό εξάμηνο.
Το όχημα απαλλάσσεται των τελών κυκλοφορίας.
- Το όχημα έχει τεθεί σε κυκλοφορία μετά από την 1.11.2010 και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι μέχρι 100 γρ./χλμ.

Για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας απαιτείται «Κωδικός Πληρωμής»,
Μπορεί να προμηθευτεί:  
Α)  Μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ
 .
1) από την Εφαρμογή Εκτύπωσης Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων πληκτρολογώντας τον Α.Φ.Μ. και τον αριθμό κυκλοφορίας 
Το πρώτο βήμα είναι να πατήστε το κουμπί είσοδος
telh333
Το δεύτερο βήμα είναι είναι να εισάγετε το ΑΦΜ σας και την Πινακίδα του Οχήματος
telh22222
Στην Συνέχεια πατήστε το κουμπί εκτύπωση και θα έχετε το έντυπο για τα τέλη κυκλοφορίας 2014 για το όχημα σας
Τα περσινά είχαν αυτή την εμφάνιση: 
TELIEID2
2) Οι  πιστοποιημένοι στο TAXISnet μπορουν να  εισάγουν το προσωπικό όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους.
Στη συνέχεια, με την επιλογή: 
• «Κατάσταση οχημάτων», εμφανίζονται τα στοιχεία του οχήματος ή των οχημάτων τα οποία ανήκουν στο φορολογούμενο και τυχόν στην/στον σύζυγό του, σύμφωνα με το αρχείο της Γ.Γ.Π.Σ., όπως αυτό ενημερώνεται από το αρχείο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 
Ειδικότερα, εμφανίζονται τα στοιχεία του υποχρέου σε καταβολή και ανά όχημα, ο αριθμός κυκλοφορίας, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, η ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, η κατάσταση του οχήματος (σε κίνηση ή σε ακινησία), η σχέση του με άλλα οχήματα (έλξη τροχόσπιτου κ.λπ.), η φορολογική υποχρέωση (κανονική πληρωμή, απαλλαγή κ.λπ.), καθώς και η βάση υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. 
• «Εκτύπωση Εντύπου Τελών Κυκλοφορίας», εκτυπώνεται για κάθε όχημα, εφόσον υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, «Έντυπο Τελών Κυκλοφορίας», το οποίο περιέχει στοιχεία του ιδιοκτήτη και του οχήματος, τα ποσά των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής, καθώς και τον «Κωδικό Πληρωμής». 
Σε περίπτωση που έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2014, επί του «Εντύπου Τελών Κυκλοφορίας» θα εμφανίζεται σχετική ένδειξη. 
• «Αρχείο σε Φύλλο Εργασίας», εφόσον ο φορολογούμενος είναι ιδιοκτήτης μεγάλου πλήθους οχημάτων, παράγεται αρχείο με τις πληροφορίες που περιέχονται στο «Έντυπο Τελών Κυκλοφορίας»  για κάθε ένα από τα οχήματά του.
Β) Μέσω των εισπρακτικών φορέων, εφόσον διαθέτουν τη σχετική υποδομή.
Οι υπόχρεοι οφείλουν να προσκομίζουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για το οποίο θα καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας ή φωτοαντίγραφο αυτής και να γνωστοποιούν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδιοκτήτη του οχήματος ή ενός εκ των συνιδιοκτητών, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία ως προς τα εμφανιζόμενα κατά τα προαναφερθέντα στοιχεία κατόχου – οχήματος, ο φορολογούμενος πρέπει να απευθύνεται:
• στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία εκδόθηκε η άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του, όταν τα εμφανιζόμενα στοιχεία είναι ίδια με τα αντίστοιχα που είναι τυπωμένα στην άδεια 
• σε οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), όταν διαφέρουν από τα αντίστοιχα της αδείας κυκλοφορίας, προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος 
• σε οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), όταν εμφανίζεται όχημα το οποίο δεν ανήκει στον φορολογούμενο, προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά  (αποδείξεις για την πώληση του οχήματος ή την οριστική καταστροφή του  ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που αποδεικνύει  ότι  δεν υπάρχει όχημα στην ιδιοκτησία του υπόχρεου. 
• στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, όταν δεν είναι ενημερωμένα τα στοιχεία οχήματος για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας ή τη θέση αυτού σε ακινησία, με την προσκόμιση των κατά περίπτωση προβλεπομένων δικαιολογητικών  .
Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να προβεί στην άρση ακινησίας , τότε πρέπει να αποταθεί μόνο στην Δ.Ο.Υ. του.
Έντυπα Τελών Κυκλοφορίας 
Τρόποι Πληρωμής Τελών Κυκλοφορίας
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κάτοχοι ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 θα καταβάλουν και τον φόρο πολυτελείας του 2013.
Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα
 .
Στα ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Για τα ΙΧ επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που ταξινομήθηκαν έως και το τέλος του 2002 καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή του Ι.Χ. 1929 κ.ε. πενταετίας θα πληρώσουν φέτος φόρο πολυτελείας 418,70 ευρώ, ενώ για ένα Ι.Χ. 2.000 κ.ε. ο φόρος ανέρχεται σε 440 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που ταξινομήθηκαν έως και το τέλος του 2003 καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
Επισήμανση: ο φόρος καταλαμβάνει και για αυτοκίνητα που μπορεί να έχουν περισσότερα από 10 έτη κυκλοφορίας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η παλαιότητα μετρά για τα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα. Δηλαδή αν κάποιος φορολογούμενος έχει κάνει εισαγωγή από το εξωτερικό, το 2012, ένα αυτοκίνητο 5 ετών, ο χρόνος για τον υπολογισμό του φόρου πολυτελούς διαβίωσης θα μετρά από το 2012 και όχι από το 2007 που πρωτοκυκλοφόρησε το αυτοκίνητο στην χώρα εκείνη.    
Τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2014 θα καταβληθούν εφάπαξ ενώ αντίθετα ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης θα μπορεί να καταβληθεί σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.  Αν κάποιος δεν έχει να καταβάλλει το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για τη χρήση του 2012 (το μέτρο ισχύει αναδρομικά), η οφειλή θα εμφανίζεται στο σύστημα ως ληξιπρόθεσμη και επιβάλλεται επιτόκιο 1% κάθε μήνα.  Σε περιπτώσεις δε άσκησης προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση οικονομικής διαφοράς, καθώς και άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, η προθεσμίες που θα δοθούν δεν αναστέλλουν τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής του φόρου.
Με υλικό από: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...