Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και η προώθηση της πρότασης για την Αμμόχωστο, θα τεθούν και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα και αξιολόγησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και τα όσα διαδραματίζονται στο πεδίο της ενέργειας.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκε όπως εγερθούν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα δύο αυτά ζητήματα, που θεωρούνται από τη Λευκωσία ως προτεραιότητα. Θα ζητηθεί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ειδικά σε ό,τι αφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Άγκυρας, ώστε να αποδεχθεί συζήτηση της κυπριακής πρότασης. Για το θέμα της εμπλοκής της Ένωσης στη διαδικασία, η Άγκυρα φαίνεται να φέρει ενστάσεις και είναι ένα ζήτημα το οποίο Λευκωσία και Αθήνα θα ζητήσουν την παρέμβαση της Ε.Ε.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως τα ίδια θέματα θα συζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επίσης την ερχόμενη Τρίτη στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Στις χθεσινές συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε την ελλαδική πλευρά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε από την πλευρά του τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυπριακή αποστολή για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε στο Ισραήλ. Ως απόρροια της ενημέρωσης αυτής, συζητήθηκε και το θέμα της ενέργειας. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, θα συστήσουν ειδική επιτροπή με εκπροσώπους τους για να εξετάσουν διάφορες επιλογές που αφορούν τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Δεν έχει αποφασισθεί το επίπεδο εκπροσώπησης των χωρών στην επιτροπή αυτή. Οι τρεις χώρες, όπως αναφέρθηκε, θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσουν με βάση τα συμφέροντά τους την επιλογή που θα ακολουθήσουν. Σημειώνεται πως εξετάζονται οι επιλογές της δημιουργίας τερματικού σταθμού στο Βασιλικό και της μεταφοράς με υποθαλάσσιους αγωγούς μέσω Ελλάδος στην Ευρώπη.
Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης τα αποτελέσματα των επισκέψεων τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη, όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού, και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου στις ΗΠΑ.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί «μεθοδικά και συστηματικά» ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών να οδηγήσει σε μια λύση που θα διασφαλίζει ότι η μετεξέλιξη του ενιαίου σε Ομοσπονδιακό Κράτος θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα όσα υπαγορεύονται από την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι η οποιαδήποτε λύση «θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Και βεβαίως, είναι αυτονόητο, ότι όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό. Μία λύση η οποία θα είναι ασφαλώς και εντός των πλαισίων που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis