Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αχ Μπουτάν, τι σε περιμένει…

bhoutanΠου πας ξυπόλητο στ’ αγκάθια!
Καλή η αποανάπτυξη,  καλή η ευτυχία που συμπεριλαμβάνεται στο νέο δείκτη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του λαού, καλή δηλαδή η έννοια ενός cool κράτους , εκεί πάνω στα ψηλά μονοπάτια των Ιμαλάϊων, αλλά  όταν πας να παίξεις με τον καπιταλισμό, το παιγνίδι θέλει μεγάλη προσοχή.

Δεν πας  λοιπόν να δείξεις τις δημοκρατικές σου αρετές  σε μια χώρα, που δεν είναι μαθημένη από τα τερτίπια του κοινοβουλευτισμού και μάλιστα από την οικονομική παγκοσμιοποίηση, που σε περιμένει στη γωνία.
Αυτά θα έπρεπε να είναι γνωστά στο  νεαρό βασιλιά του Μπουτάν, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (συνημμένη φωτογραφία από το γάμο του), όταν προκήρυξε εκλογές, επαρμένος από την πεποίθηση, ότι οι νεωτερισμοί του, θα τύχουν κατανόησης από το λαό του.
Δυστυχώς την πάτησε. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά (στις πρόσφατες εκλογές), το κόμμα «Tshering Tobgay» (PDP), που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ελεύθερης αγοράς, την ινδική επιρροή κι αποσκοπεί να δεσμεύσει οικονομικά το  Μπουτάν.
 «Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα», είπε ο 47χρονος νικητής αρχηγός του PDP, Phub Dorji. «Πρέπει να τρέξουμε στις αγορές, για καλές προσφορές και για οικονομική βοήθεια. Να δούμε την Ινδία ως σύμμαχο στην προσπάθειά μας. Με το να τους λέμε λοιπόν ότι το ΑΕΠ της χώρας μας, καθορίζεται από την ευτυχία των συμπολιτών μας, γελάνε και μας κλείνουν την πόρτα»!
Αυτά ακούει ο βασιλιάς, που το κόμμα των μοναρχικών  του «Druk Phuensum Tshogpa» (DPT) έχασε κατά κράτος και κοντεύει να τρελαθεί. Γιατί αυτός είχε πιστέψει, ότι η Κίνα και οι εναλλακτικές του απόψεις, μπορεί να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι, για την ευημερία του λαού του.
Είχε βάλλει λοιπόν μπρος επενδύσεις εναλλακτικού τουρισμού, είχε έρθει σε συμφωνίες με τους Κινέζους, για την αγορά λεωφορείων, γεγονός που εξόργισε τους Ινδούς.
Πήγαν λοιπόν οι Ινδοί κι έκοψαν τις επιδοτήσεις που έδιναν στο αέριο που παράγεται στο Μπουτάν. Αμέσως ακρίβυνε το προϊόν. Μέσα σε 24 ώρες υπερδιπλασιάστηκε η τιμή της φιάλης, που χρησιμοποιείται ευρέως από τα νοικοκυριά. Ο κόσμος εξοργίστηκε. Ας σημειωθεί, ότι το Μπουτάν (των 700.000 κατοίκων), είναι οικονομικά εξαρτημένο (λόγω παραδόσεως), από την Ινδία. Μέχρι το 1947 ήταν μέρος της ινδικής επικράτειας (κάτω από την αγγλική διοίκηση της αποικιοκρατίας). Στη συνέχεια έγινε προτεκτοράτο της Ινδίας (μέχρι το 1971) κι από τότε είναι ανεξάρτητο κράτος.
Τη νίκη των φιλοϊνδουιστών Μπουτανέζων, χαιρέτησε το Νέο Δελχί και αμέσως άνοιξαν ξανά οι στρόφιγγες της βοήθειας, δίνοντας τους επιπλέον την δυνατότητα να απλωθεί το ιντερνετικό δίκτυο στη χώρα. Η μεγάλη άνοδος των «καπιταλιστών» είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια στο Μπουτάν. Στις προηγούμενες εκλογές (2008), είχαν εκλέξει μόλις 2 μέλη στην εθνοσυνέλευση και τώρα 47, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τρείς γυναίκες. Οι βασιλικοί εξέλεξαν 5.
Το 2001 είχε γίνει ένα δημοκρατικό άνοιγμα από το βασιλιά Jigme Singye Wangchuck, δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρχει δίπλα του, ένα εκλεγμένο συμβούλιο υπουργών. Το 2006 παραιτήθηκε υπέρ του γιού του, που είδε την εξέλιξη του ορεινού αυτού βασιλείου, ως μια ευκαιρία να συνυπάρξουν οι βουδιστικές αντιλήψεις, με μια ήπια μορφή οικονομίας. Το θέμα είναι ότι από τις «φιτιλιές» της Ινδίας, κόπηκε η ενίσχυση και μεγάλωσε η ανεργία των νέων. Αυτοί ήταν λοιπόν που κατά κύριο λόγο, ψήφισαν υπέρ του ανοίγματος του Μπουτάν στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα.
Άντε, καλά ξεμπερδέματα.    Μιχάλης Μιχελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...