Οικονομική «αιμορραγία» προκαλούν στον ΕΟΠΥΥ τα Κέντρα Αποκατάστασης – Αποθεραπείας (ΚΑΑ), τα οποία αφενός μεν ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανά την επικράτεια, αφετέρου επιδίδονται σε όργιο… χρεώσεων σε ό,τι αφορά τις ιατρικές πράξεις των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα είναι, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Ελλάδας, να μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να στοχοποιείται αδίκως, όπως επισημαίνουν, ο κλάδος τους για τα δεινά του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός διέθεσε 90 εκατ. ευρώ το 2012 για φυσικοθεραπεία- αποκατάσταση- αποθεραπεία των ασφαλισμένων του, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχε δαπανήσει το περασμένο έτος (55 εκατ. ευρώ). Η δαπάνη για την φυσικοθεραπεία, η οποία σημειωτέον αντιπροσωπεύει το 1,2% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά αναγνωρίστηκε με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού, ο οποίος αποζημίωσε για πρώτη φορά με την ίδια ενιαία τιμή τις σχετικές πράξεις φυσικοθεραπείας – αποκατάστασης για όλους τους ασφαλισμένους στην τιμή του 20 ευρώ ανά συνεδρία –πριν από τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπεία είχαν ασφαλισμένοι μόνο του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ και η αποζημίωση ήταν 1,25 ευρώ (!) τη συνεδρία.
Ωστόσο, οι φυσικοθεραπευτές καταγγέλλουν –και μάλιστα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις καταγγελίες τους τα έχουν παραδώσει στον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα- ότι ουσιαστικά ο ισχύων Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ «επιδοτεί» τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης – Αποθεραπείας, «ωθώντας» τους ασφαλισμένους πρωτίστως σε αυτά και όχι εν γένει στο πεδίο που περιλαμβάνει και τους ελευθεροεπαγγελματίες φυσικοθεραπευτές.
Μάλιστα, απόλυτα συνυφασμένο με την «προνομιακή μεταχείριση» των Κέντρων από τον ΕΟΠΥΥ θεωρούν τον μεγάλο αριθμό ανά την χώρα. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλία, όπως λένε, υπάρχουν οκτώ Κέντρα –όσα διαθέτει και το Βέλγιο…
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κλάδου των φυσικοθεραπευτών, στα Κέντρα φιλοξενούνται πολλά βαριά περιστατικά, τα οποία υπάρχουν όμως κυρίως στα… χαρτιά για να δικαιολογούν τις υψηλές χρεώσεις. Έτσι μια θεραπεία, για παράδειγμα αντιμετώπιση περιστατικού μετά από αρθροπλαστική ισχίου, που στοιχίζει 300 ευρώ (20 θεραπείες επί 15 ευρώ) σε εργαστήριο φυσικοθεραπείας, κοστίζει τελικά στον ΕΟΠΥΥ 3.000 ευρώ (κλειστό νοσήλιο 150 ευρώ επί 20 ημέρες) σε κέντρο αποκατάστασης. Όπως υποστηρίζουν, τουλάχιστον οκτώ στα δέκα βαριά περιστατικά στην πραγματικότητα είναι περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν και εκτός αυτών των Κέντρων. Γ. Ελευθερίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis