Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν τις ακτές της λίμνης Οχρίδας στο μακρινό παρελθόν




Απρίλιος 5, 2013.

Παλιρροϊκά κύματα μικρής έκτασης έπληξαν τις ακτές της λίμνης  Οχρίδας κατά το μακρινό παρελθόν, οι οποίες ακτές μέσα στις χιλιετίες έχουν αλλάξει από ηφαιστειακές επιδράσεις και τεκτονικές μεταβολές δημιουργώντας ένα μοναδικό ενδημικό κόσμο, σε μία από τις πλουσιότερες λίμνες του κόσμου.



Τα παραπάνω αποτελούν μέρος των πληροφοριών,  οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στην πανάρχαια λίμνη και έρχονται στο φως από έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, στη Γερμανία.

Πρόσφατα, στο μέσο της λίμνης έχει τοποθετηθεί ειδική πλατφόρμα που ελήφθη από τις ΗΠΑ, στην οποία εγκαταστάθηκε εξοπλισμός γεώτρησης για την εξόρυξη ιζημάτων από το βυθό της λίμνης, ώστε να καθορισθεί η ηλικία της...

Το γεωτρύπανο, ήδη έχει φθάσει σε βάθος 104 μέτρων, που αντιστοιχεί με γεωλογικό βάθος 150 χιλιάδων ετών.

Ο στόχος είναι να προχωρήσει βαθύτερα, στα 600 με 700 μέτρα και να προσδιορισθεί η συνολική ηλικία της λίμνης, καθώς οι επιστήμονες υποθέτουν ότι είναι περί τα 2 εκατομμύρια χρόνια.

Θα ερευνήσουν ακόμη την εξελικτική πορεία του φυσικού πλούτου, επειδή η λίμνη παρουσιάζει το μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών ειδών από τις φυσικές λίμνες στον κόσμο και αναμένεται να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στη διαμόρφωση της περιοχής, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευναςBernd Wagner.

Ιζήματα από τη λίμνη αποθηκεύονται και αναλύονται στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, ενώ το Ινστιτούτο Υδροβιολογίας της Οχρίδας δεν έχει άμεση εμπλοκή στην ερευνητική προσπάθεια. Παρέχεται μόνο υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η παρουσία των επιστημόνων στην πλατφόρμα γεώτρησης είναι συνεχής και η έρευνα αναμένεται να περατωθεί τον Ιούνιο και θα κοστίσει περί τα 2,5 εκατ. δολάρια, ποσό το οποίο χορηγείται από διεθνή ιδρύματα, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων.

mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...