Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Οι ρώσοι κατάσκοποι που συνελήφθησαν από το FBI το 2010 είχαν στοχεύσει τη Χίλαρι Κλίντον

Ένας σημαντικός λόγος πίσω από την απόφαση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών να συλλάβει δέκα ρώσους κατασκόπους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 ήταν η αυξανόμενη εγγύτητά τους προς τον τότε υφυπουργό Χίλαρι Κλίντον, Οι κατασκόποι είχαν ενημερωθεί ειδικά από τους χειριστές τους στη Μόσχα για να στοχεύσουν την Κλίντον, που θεωρήθηκε ως ο πιο πιθανός διάδοχος του αμερικανικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία του FBI. Δέκα ρώσοι κατάσκοποι με βαθιά κάλυψη, οι οποίοι δεν είχαν επίσημη κάλυψη και συνεπώς δεν είχαν διπλωματική ασυλία, συνελήφθησαναπό το FBI τον Ιούνιο του 2010, ύστερα από μια δεκαετή έρευνα αντιμετώπισης της νοημοσύνης με την επωνυμία Operation GHOST STORIES.

Οι δέκα είχαν εισέλθει στη χώρα από διάφορους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Κάποιοι έθεταν ως πολίτες τρίτων χωρών, ενώ άλλοι είχαν υποτιθέψει δόλια ονόματα νεκρών Αμερικανών. Είχε ανατεθεί στην SVR, η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, με την ανάμειξη στην αμερικανική κοινωνία και την εξεύρεση του τρόπου τους σε ανώτερους πολιτικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον, DC και σε άλλους σημαντικούς κόμβους λήψης αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης. Τα έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρονται στο δαχτυλίδι κατασκοπείας SVR ως "το παράνομο πρόγραμμα" ή "το ρωσικό παράνομο πρόγραμμα". Την Κυριακή, η εφημερίδα της Ουάσιγκτον The Hill δήλωσε ότι ήταν σε θέση να ρίξει περισσότερο φωςστο πρόγραμμα των ρωσικών παρανόμων, μετά την πρόσβαση στα πρόσφατα ανοιγμένα έγγραφα του FBI και την συνέντευξη από κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Το έγγραφο ανέφερε ότι η SVR είχε συγκεκριμένα δώσει εντολή σε μερικούς από τους παράνομους να επικεντρωθούν στη διείσδυση του Υπουργείου Εξωτερικών. Πρωταρχικός στόχος τους ήταν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα στη Ρωσία. Βασικός στόχος των ρωσικών παράνομων ήταν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία θεωρήθηκε από τη Μόσχα ως την ηγετική φωνή στην πολιτική της Ουάσινγκτον για τη Ρωσία.

Το πιο ενεργό μέλος του ρωσικού παράνομου δακτυλίου ήταν η Cynthia Murphy (πραγματική επωνυμία, Lidia Guryeva), λογιστής με έδρα το Νιου Τζέρσεϋ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Μέσα από τη λογιστική της δουλειά, ο Murphy ανέπτυξε σχέσεις με αρκετούς σημαντικούς δωρητές δημοκρατικών κομμάτων, ένας από τους οποίους ήταν προσωπικός φίλος του γραμματέα Κλίντον. Στις αρχές του 2010, ο Murphy δόθηκε εντολή από τους χειριστές SVR να αναζητήσουν εργασία με μια μεγάλη εταιρεία πίεσης, η οποία συνεργάστηκε στενά με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το The Hill. Η συνεχιζόμενη επιτυχία του Murphy στην προσέγγιση του Κρατικού Τμήματος ήταν ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την απόφαση του FBI να συλλάβει τους ρώσους παράνομους τον Ιούνιο του 2010, αφού παρακολούθησαν τις κινήσεις τους για σχεδόν μια δεκαετία. Αναφέροντας αξιωματούχους με γνώση από πρώτο χέρι της επιχείρησης GHOST STORIES,

Τα πρόσφατα δημοσιευθέντα έγγραφα του FBI δείχνουν επίσης ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε άλλα μέσα για να πλησιάσει την Κλίντον. Το Χιλ δείχνει ότι το FBI έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε αμοιβή 500.000 δολαρίων που καταβλήθηκε από τον σύζυγο του Τζ. Κλίντον, πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, για μια 90λεπτη ομιλία που έδωσε σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Μόσχα από την Renaissance Capital, μια μεγάλη ρωσική επενδυτική τράπεζα. Το έγγραφο επικαλείται επίσης ότι τα αμερικανικά υποκαταστήματα σημαντικών ρωσικών εταιρειών προσέλαβαν ομάδες συμφερόντων στις προσπάθειες εξασφάλισης προτιμησιακής μεταχείρισης από τον Λευκό Οίκο και από ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του κ. Clinton.

Ιωσήφ Φιτσανάκης
https://intelnews.org/2017/10/24/01-2202/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...