Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να επιτεθεί στη Συρία



Ο Mohamed bin Salman, πρεσβύτερος της Σαουδικής Αραβίας, θα καλωσοριστεί στις 10.04.2018 στο Παρίσι από τον πρόεδρο Emmanuel Macron. (Φωτογραφία: dpa)

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman ζήτησε τη συμμετοχή της χώρας του σε ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, σύμφωνα με το Reuters. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν απαιτούσαν οι συνθήκες, είπε ο Salman στο Παρίσι. Ο οικοδεσπότης του, Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι μια επίθεση στο εργοστάσιο χημικών όπλων της Συρίας θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Η Σαουδική Αραβία βλέπει μια επίθεση στη Συρία ως ευκαιρία να βλάψει το Ιράν, το οποίο αγωνίζεται στη Συρία με τη Ρωσία και το συριακό στρατό. Για χρόνια, η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί διάφορα Ισλαμιστικά μισθοφόρα στρατεύματα που αγωνίζονται εναντίον της κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία.

Η Γαλλία ξεκίνησε μια ειδική επίθεση στη βόρεια Συρία πριν από λίγες ημέρες .

Σε περίπτωση γαλλικής στρατιωτικής απεργίας κατά της Συρίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Παρισιού, τα χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης θα ήταν ο στόχος. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Macron δήλωσε την Τρίτη μετά από συνάντηση με τον Σαουδικής Αραβίας διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Salman στο Παρίσι, σύμφωνα με το AFP, σε καμία περίπτωση δεν θα τα σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης, της Ρωσίας και του Ιράν μονάδες επίθεση. Η Γαλλία θέλει "καμία κλιμάκωση". Η απόφαση για επίθεση στη Συρία θα ανακοινωθεί "τις επόμενες ημέρες".

Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας με ένα στρατιωτικό πλήγμα, η συριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει από διεθνείς εμπειρογνώμονες την Τρίτη για να διερευνήσει την υποτιθέμενη επίθεση χημικά όπλα στην ανατολική Ghouta. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα στείλει "σύντομα" μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στην πόλη της Δούμας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπμ πραγματοποίησε ταξίδι στη Λατινική Αμερική για να «επιτηρήσει την αμερικανική απάντηση στη Συρία».

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει τον καταδρομικό USS Donald Cook από τη Λάρνακα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο αερομεταφορέας USS Harry Truman βρίσκεται στο δρόμο προς την περιοχή, μεταξύ άλλων συνοδευόμενος από τη φρεγάτα της Έσσης της Bundeswehr. Ωστόσο, ο αερομεταφορέας θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να φτάσει στη Συρία.



Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) εξέδωσε προειδοποίηση για πολιτικά αεροσκάφη για τον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου γύρω από την Κύπρο, αναφέρει ο TASS. Προειδοποιεί για ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία με βλήματα αεροσκάφους και βλήματα κρουαζιέρας τις επόμενες 72 ώρες. Υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθεί η ναυσιπλοΐα αεροσκαφών στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο OPCW έλαβε μια "επίσημη πρόσκληση" από την κυβέρνηση για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι ο συριακός στρατός είχε χρησιμοποιήσει δηλητηριώδη αέρια στην πόλη της Δούμας. Οι εκθέσεις κυκλοφόρησαν από ομάδες που χρηματοδοτήθηκαν από κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Η Ρωσία δεσμεύθηκε να δώσει στους εμπειρογνώμονες του OPCW πλήρη πρόσβαση στη Δούμα. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι η Βρετανία υποστηρίζει επίσης το μέτρο:
Russia offers full access to OPCW to the alleged chemical attack site in Douma. Offer supported by UK. Good example of transparency and cooperation.


Σύμφωνα με την AFP, τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λαβρενζίεφ, έφτασε για επίσκεψη στο Ιράν. Πρέπει να υπάρχει «μια δικαστική έρευνα» για τις «απαιτήσεις» της χρήσης των χημικών όπλων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη.

Στο τέλος της επίσκεψης του bin Salman στη Γαλλία, εταιρείες από τις δύο χώρες υπέγραψαν διμερείς οικονομικές συμβάσεις. Ο συνολικός όγκος των συμφωνιών ανήλθε σε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισεκατομμύρια ευρώ), όπως ανακοίνωσε το γαλλο-Σαουδικό οικονομικό φόρουμ. Πρόκειται για δηλώσεις προθέσεων από τομείς όπως η ενέργεια, το νερό, ο τουρισμός και η γεωργία. Έτσι, οι πετρελαϊκές εταιρείες Total και η Saudi Aramco σφράγισαν ένα επενδυτικό σχέδιο.

Ο γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron έλαβε τον bin Salman την Τρίτη το βράδυ. Στη συνάντηση δύο ωρών που ακολουθείται από ένα δείπνο που εξετάστηκαν ήταν οι κρίσεις στη Συρία και την Υεμένη, καθώς και η στάση της Σαουδικής Αραβίας κατά archrival Ιράν του. Παρίσι και το Ριάντ είχε συμφωνηθεί ότι η ιρανική στάση «επεκτατισμός» πρέπει να προσφέρεται Macron είπε αργότερα.

Παραδόξως, η Macron κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Saad Hariri στη συνάντηση. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα εμφυλίου πολέμου της Υεμένης, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα στο Παρίσι μέχρι το καλοκαίρι, όπως είπε ο αρχηγός του κράτους της Γαλλίας.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη Macron να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω του μεγάλου αριθμού εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία. Το Human Rights Watch και άλλοι οργανισμοί πιέζουν επίσης τη Γαλλία να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα. Βλέπουν στοιχεία ότι τα όπλα χρησιμοποιούνται από τον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του Riad Yemen.

***



Το DWN δεν είναι διαθέσιμο για PR, ευνοεί ή εκθέσεις πολιτικών δικαστηρίων. Υποστηρίξτε την ανεξαρτησία του DWN με συνδρομή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...