Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ανακαλύφθηκε αρχαίο ελληνικό λιμάνι στη Νάπολη (Νέα Πόλη)


Χαρακτηριστική απεικόνιση από την Παρθενόπη

Νάπολη. Ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Ανακαλύφθηκε αρχαίο λιμάνι στη Νάπολη της Ιταλίας, που θεωρείται ότι ήταν το λιμάνι της Παλαιοπόλεως, που ίδρυσαν οι αρχαίοι Έλληνες, στη γραφική τοποθεσία του Castel dell’ Ovo, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Η υποβρύχια ενάλια αρχαιολογία της Ιταλίας ανακάλυψαν τέσσερις βυθισμένες σήραγγες, έναν δρόμο πλάτους τριών μέτρων, καροτσάκια που βρίσκονται ακόμη εκεί μια μακριά τάφρο για στρατιώτες έξι μέτρα δεξιά του κάστρου, δήλωσε ο Ναπολιτάνος αρχαιολόγος Μάριο Νέγκρι.


«Είναι μια ανακάλυψη που ανοίγει μια νέα σελίδα στην κατασκευή της αρχαίας δομής της Παλαιοπόλεως», είπε.

Οι πρώτοι οικισμοί στην περιοχή έγιναν τον 9ο αιώνα π.Χ., σχεδόν πριν από 3.000 χρόνια, όταν έμποροι και ταξιδιώτες της Ανατολίας και οι Αχαιοί, έφθασαν στον κόλπο, στην πορεία τους για τα ορυκτά εδάφη του υψηλού Τυρρηνικού και ίδρυσαν την Παρθενόπη, στην περιοχή που περιλαμβάνει το νησί Μεγαρίδες (το σημερινό Castel dell'Ovo) και το ακρωτήριο Μόντε Εχία ( το σημερινό Monte di Dio και το izzofalcone).

Ο πρώτος οικισμός ήταν ένα μικρό εμπορικό λιμάνι το οποίο, χάρη στη συνεχιζόμενη εμπορική κίνηση, επεκτάθηκε και έγινε πόλη από μόνη της.

Την εποχή εκείνη, όμως, είχαν διαδραματισθεί βίαιες συγκρούσεις στον αγώνα για την κυριαρχία του εμπορίου, ιδίως μεταξύ των Ελλήνων και των Ετρούσκων.


Η υπεροχή που απέκτησαν οι Ετρούσκοι, οδήγησε στην αναπόφευκτη παρακμή της Παρθενώπης, η οποίο αναπαλαιώθηκε και ανοικοδομήθηκε με την ονομασία της Παλαιοπόλεως (Palepolis) γύρω στο 474 π.Χ., όταν οι Έλληνες άποικοι κατόρθωσαν να εδραιώσουν την υπεροχή τους.

Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση μεγαλύτερης ελευθερίας για την εγκατάσταση στις ακτές της Καμπανίας και να δημιουργηθούν νέοι οικισμοί.

Νοτιότερα , χτίσθηκε ένα νέο μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό κέντρο, προστατευμένο από τείχη και ένα σύνολο πυργίσκων.

Η νέα πόλη ονομάσθηκε Νεάπολις, σε αντίθεση με την Παλαιόπολη, που στα ελληνικά σημαίνει «Νέα Πόλη» (διευκρινίζει το κείμενο).

Ενώ το ανατολικό τμήμα που περιλάμβανε την Παλαιόπολη έγινε μια περιφέρεια μακριά από το λιμάνι της πόλης, όπου θα μπορούσε κανείς να ζήσει ειρηνικά και ήσυχα από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, προς τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., όπου τότε στην περιοχή χτίστηκαν οι πολυτελείς βίλες των Πατρικίων.


(Στοιχεία από ansa.it)




© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...