Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Οι ΗΠΑ εξομαλύνουν το δρόμο του Ισραήλ προς την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Φωτογραφία από http://moty66.ipernity.com | CC BY 2.0
Φαινομενικά άσχετα γεγονότα επισημαίνουν την τεκτονική μετατόπιση στην οποία το Ισραήλ άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για να προσαρτήσει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.



Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης προς τους φοιτητές στη Νέα Υόρκη, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ δημοσίως απείλησε ακόμη και την έννοια ενός παλαιστινιακού κράτους. "Είμαστε τελειωμένοι με αυτό", είπε. "Έχουν ένα Παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα".

Αργότερα στην Ουάσινγκτον, ο Bennett, ο οποίος είναι επικεφαλής του κινήματος των Ισραηλινών, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διαχειριστεί το φαινόμενο της προσβολής της Δυτικής Όχθης, όπως συνέβη με την προσάρτηση του Συριακού Γκολάν το 1980.

Η διεθνής αντιπολίτευση θα εξαφανιστεί, είπε. "Μετά από δύο μήνες εξαφανίζεται και 20 χρόνια αργότερα και 40 χρόνια αργότερα, [η επικράτεια είναι] δική μας".

Πίσω από το σπίτι, το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι τέτοια λόγια δεν είναι κοίλα.

Το κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο μήνα έναν νόμο που φέρνει τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Ariel, όλα τα οποία βρίσκονται σε παράνομους οικισμούς της Δυτικής Όχθης, υπό την εξουσία του Ισραηλινού Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μέχρι τώρα, είχαν επιβλέψει ένα στρατιωτικό σώμα.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια συμβολική και νόμιμη αλλαγή στη θάλασσα. Το Ισραήλ επέκτεινε ουσιαστικά την πολιτική κυριαρχία του στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για ένα συγκεκαλυμμένο αλλά απτό πρώτο βήμα προς την προσάρτηση.

Σε μια ένδειξη για το πώς η ιδέα της προσάρτησης είναι πλέον εντελώς γενική, το ισραηλινό πανεπιστήμιο επικεφαλής σιωπηρά αποδεχτεί την αλλαγή, παρόλο που τα εκθέτει τόσο στην εντατικοποίηση της δράσης του αυξανόμενου διεθνούς μποϊκοτάζ (BDS) όσο και ενδεχομένως στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την επιστημονική συνεργασία .

Πρόσθετοι λογαριασμοί που επεκτείνουν τον ισραηλινό νόμο στους οικισμούς βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην πραγματικότητα, ο άκρας υπουργός Δικαιοσύνης Ayelet Shaked επέμεινε ότι η σύνταξη νέας νομοθεσίας δείχνει πώς μπορεί να εφαρμοστεί και στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Τώρα, αυτή και οι ισραηλινοί αρχηγοί του νόμου σχεδιάζουν νέα προσχήματα για να καταλάβουν την παλαιστινιακή επικράτεια. Κάλεσε τον διαχωρισμό μεταξύ Ισραήλ και κατεχόμενων εδαφών που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο "μια αδικία που διήρκεσε 50 χρόνια".

Μετά την ψήφιση του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στο κόμμα του ότι το Ισραήλ θα "ενεργήσει έξυπνα" για να παρατείνει την απαγόρευση της κυριαρχίας του στη Δυτική Όχθη. "Αυτή είναι μια διαδικασία με ιστορικές συνέπειες", είπε.

Αυτό συμφωνεί με την ψηφοφορία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος του Likud τον Δεκέμβριο που υποστήριξε ομόφωνα την προσάρτηση.

Η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται νομοθεσία για να φέρει ορισμένους οικισμούς της Δυτικής Όχθης κάτω από τον δημοτικό έλεγχο της Ιερουσαλήμ - προσάρτηση μέσω της πίσω πόρτας. Αυτό το μήνα οι αξιωματούχοι έδωσαν πρόσθετες εξουσίες για να απελάσουν τους Παλαιστίνιους από την Ιερουσαλήμ για «έλλειψη εμπιστοσύνης».

Ο Yousef Jabareen, παλαιστίνιος βουλευτής του ισραηλινού κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ είχε επιταχύνει το πρόγραμμα προσάρτησής του από το "σέρνεται στο τρέξιμο".

Ειδικότερα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης συντονίζονται με τη διοίκηση του Trump. Ήταν μια δήλωση που αργότερα ανατράπηκε υπό πίεση.

Όμως, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον είναι πλήρως ενταγμένη, αρκεί η προσάρτηση να γίνει με μυστικότητα.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ David Friedman, ένας μακροχρόνιος δωρητής στους οικισμούς, δήλωσε πρόσφατα στο κανάλι 10 του Ισραήλ: "Οι έποικοι δεν πηγαίνουν πουθενά".

Ο ηγέτης των καταστροφών Yaakov Katz, εν τω μεταξύ, ευχαρίστησε τον Donald Trump για μια δραματική αύξηση στην ανάπτυξη των οικισμών κατά το παρελθόν έτος. Τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους 10 ισραηλινούς Εβραίους είναι τώρα οικιστής. Κάλεσε την ομάδα του Λευκού Οίκου "άνθρωποι που μας αρέσουν πραγματικά, αγαπάμε μας", προσθέτοντας ότι οι έποικοι "άλλαζαν τον χάρτη".

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να μετακινήσουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, όχι μόνο να προκαλέσουν ένα ζήτημα οριστικού καθεστώτος αλλά να αποκόψουν την καρδιά του παλαιστινιακού κράτους.

Η ώθηση της αμερικανικής στρατηγικής είναι τόσο γνωστή στους παλαιστίνιους ηγέτες -και σε στενοχώρια με το Ισραήλ- ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas λέγεται ότι αρνήθηκε να δει ακόμη και το ειρηνευτικό σχέδιο που του υποβλήθηκε πρόσφατα.

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι θα απονείμει στο Ισραήλ όλη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του. Οι Παλαιστίνιοι θα αναγκαστούν να δεχτούν τα απομακρυσμένα χωριά ως δικό τους κεφάλαιο, καθώς και ένα «διάδρομο» γης για να τους επιτρέψουν να προσευχηθούν στο Al Aqsa και στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

Ως ισχυρότερη πλευρά, το Ισραήλ θα αφεθεί να καθορίσει την τύχη των οικισμών και των συνόρων του - μια συνταγή για να συνεχίσει με αργή κίνηση προσάρτηση.

Ο κύριος παλαιστίνιος διαπραγματευτής Saeb Erekat προειδοποίησε ότι η «τελική συμφωνία» του Trump θα περιορίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα και τα αποκόμματα της Δυτικής Όχθης - όπως ο Μπένετ προφήτευσε στη Νέα Υόρκη.

Αυτό εξηγεί γιατί την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε συνάντηση ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει την παλαιστινιακή ηγεσία, που έμεινε μακριά, ότι μια τελική συμφωνία θα διευθετηθεί πάνω από το κεφάλι τους, αν είναι απαραίτητο. Αυτή τη φορά το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις. είναι απαραίτητο για εφαρμογή.

Με ένα παλαιστινιακό "κράτος" που περιορίζεται αποτελεσματικά στη Γάζα, πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως η ανθρωπιστική καταστροφή εκεί - που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε ότι θα καταστήσει το θύλακα ακατοίκητο σε λίγα χρόνια.

Ωστόσο, η σύνοδος του Λευκού Οίκου περιόρισε επίσης την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ UNRWA, η οποία ασχολείται με την ανθρωπιστική κατάσταση της Γάζας. Το Ισραηλινό δικαίωμα μισεί την UNRWA επειδή η παρουσία της περιπλέκει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Και η Φατάχ και η Χαμάς εξακολουθούν να βρίσκονται σε καταφύγια, μόνο και μόνο χρησιμεύουν για την ενοποίηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση Trump μείωσε πρόσφατα την αμερικανική χρηματοδότηση στην UNRWA - το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της. Ο σιωπηρός στόχος του Λευκού Οίκου είναι να βρει ένα νέο μέσο για τη διαχείριση της δυστυχίας στη Γάζα.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι κάποιος να στρίψει τους Παλαιστίνιους. Η κίνηση του Mike Pompeo από τη CIA στο υπουργείο Εξωτερικών, η Trump μπορεί να ελπίζει, θα παράγει το ισχυρότερο που χρειάζεται για να μπουλντίσει τους Παλαιστίνιους να υποβληθούν.

Μια έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό, Αμπού Ντάμπι.
Συμμετοχή στη συζήτηση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...