Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Γενική αντεπίθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας- «Μελέτη δείχνει ότι ο ΤΑΡ δεν περνά από τα Τενάγη», «Για τη ΒΦΛ υπάρχει και το θέμα των χρεών»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Κώστας Μορφίδης συνάντησαν τους δημοσιογράφους σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου, μια γενική αντεπίθεση με έμφαση στα τοπικά ζητήματα, με αφορμή δύο πρόσφατες εξελίξεις. Την επίλυση, όπως όλα δείχνουν, του προβλήματος στη ΒΦΛ και την ανακοίνωση του υπουργείου μεταφορών και υποδομών για τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια.


Η συνέντευξη τύπου, εν απουσία του Γιώργου Παπαφιλίππου, που για οικογενειακούς λόγους απουσιάζει στο εξωτερικό, είχε τα προαναφερόμενα και αρκετά ακόμη θέματα προκειμένου οι δύο βουλευτές να μας πείσουν ότι η κυβέρνηση παράγει έργο, έχει ευαισθησίες και σε τοπικό επίπεδο και βοηθά τον τόπο δημιουργώντας προοπτικές. Τόσο γενικότερα για τη χώρα όσο και ειδικότερα για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Θέματα ήταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, η αναλογική χρέωση των διοδίων, η αύξηση του τουρισμού στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, το τι συνέβη στη Θάσο, το ενδεχόμενο η υφιστάμενη όδευση του αγωγού ΤΑΡ να μην αφορά στα τενάγη των Φιλίππων, οι διεκδικήσεις ακινήτων από το δήμο Καβάλας, η λειτουργία του ΤΟΜΥ, κλπ.

Για τα γενικά ζητήματα ο κ. Εμμανουηλίδης είπε μεταξύ των άλλων: «Το 2017 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την κοινωνία. Εκτιμώ ότι παρά ταύτα στάθηκε όρθια. Αποφεύχθηκε η κοινωνική καταστροφή που οι Κασσάνδρες προέβλεπαν. Η κυβέρνηση με την πολιτική της άνοιξε νέες προοπτικές. Τώρα αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στην κοινωνία. Από μικρά πράγματα που γίνονται γύρω μας μπορούμε να κατανοήσουμε ποια είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης».

Ο Κώστας Μορφίδης στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εργάζονται μαζί με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη βουλή, για το τέλος των μνημονίων εντός του 2018. Προετοιμαζόμαστε, είπε ο κ. Μορφίδης, για την επόμενη ημέρα.

Σχετικά με τη ΒΦΛ ο κ. Εμμανουηλίδης δήλωσε: «Απέναντί μας βρισκόταν ένα ολόκληρο σύστημα. Η ΝΔ με τους τοπικούς φορείς και παράγοντές της έκλειναν τα μάτια σ’ αυτή τη βαρβαρότητα». Σύμφωνα με τον Κώστα Μορφίδης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ΒΦΛ σημαντικός ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού, από το σημείο που πείσθηκε ότι πρέπει να δοθεί λύση. Ο κ. Μορφίδης χαρακτήρισε τη νίκη σημαντική και νίκη των εργαζόμενων, ενώ ζήτησε να δει αναλυτικά το σχέδιο εξυγίανσης που οι εταιρείες της ΒΦΛ θα καταθέσουν, όπως έχουν δεσμευθεί. Ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε πως υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες στη ΒΦΛ, παραμένουν όμως όπως σημείωσε οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Ο κ. Μορφίδης παρατήρησε ότι τώρα θα πρέπει να ελεγχθεί η πορεία των χρεών.

Αναφορικά με τα διόδια, ο κ. Μορφίδης επεσήμανε: «Λέγαμε πράγματα που τελικά εφαρμόστηκαν. Τότε ακούσαμε τα μύρια όσα. Τώρα περιμένουμε να παραδεχθούν το λάθος τους όσοι βιάστηκαν». Τόσο ο κ. Εμμανουηλίδης όσο και ο κ. Μορφίδης επέμεναν ότι δε θα λειτουργήσουν τα μετωπικά διόδια στα Άσπρα Χώματα αφού θα προηγηθεί η αναλογική και δικαιότερη χρέωση.

Σχετικά με την αύξηση του τουρισμού στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας μίλησε ο Τάκης Εμμανουηλίδης. Δεν προέκυψε εξ ουρανού η αύξηση του τουρισμού, παρατήρησε. Εννοούσε την ασφάλεια που δημιούργησε στην Ελλάδα η κυβέρνηση και μια εξωτερική πολιτική, που όπως τόνισε, μετέτρεψε τη χώρα μας σε νησίδα ασφαλείας. Για τη Θάσο, εν απουσία του Γιώργου Παπαφιλίππου, ο συνάδελφός του Κώστας Μορφίδης αναφέρθηκε στη λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου Λιμένα και στα έργα τα το λιμάνι των Λιμεναρίων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση Μορφίδη αναφορικά με τον αγωγό ΤΑΡ. Επικαλέστηκε μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που παρουσιάστηκε στις συσκέψεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο περιβάλλοντος. Η μελέτη, αν και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επισήμως στην τοπική κοινωνία, ωστόσο δείχνει ότι ο αγωγός δεν περνά από τα Τενάγη. Εάν είναι έτσι, είπε ο κ. Μορφίδης, θεωρώ ότι δε δόθηκε η απαραίτητη αξία και σημασία στην αλλαγή της όδευσης που πραγματοποιήθηκε επί Πάνου Σκουρλέτη. Ο κ. Μορφίδης επανέλαβε ότι η μελέτη θα παρουσιαστεί και στην Καβάλα και τόνισε τις υποσχέσεις της εταιρείας για περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών παραγωγών.

Σχετικά με τις διεκδικήσεις ακινήτων από το δήμο Καβάλας απάντησε ο Τάκης Εμμανουηλίδης. Έφερε ως παράδειγμα την ικανοποίηση παρόμοιων αιτημάτων στην Αλεξανδρούπολη και τις ευχαριστήριες δηλώσεις προς την κυβέρνηση του δημάρχου κ. Λαμπάκη. Με σοβαρότητα, είπε ο κ. Εμμανουηλίδης, συνέπεια και συγκροτημένη προσπάθεια ανοίγουν οι πόρτες. Αυτές δεν ανοίγουν μόνο με τα λόγια, κατέληξε ο βουλευτής.

Οι δύο βουλευτές δήλωσαν πως το πρώτο ΤΟΜΥ στην πόλη της Καβάλας θα λειτουργήσει τον Ιανουάριο, τόνισαν ότι προωθούν έργα στο λιμάνι, επίσης προωθείται το έργο της σιδηροδρομικής Εγνατίας, ενώ αρκετά αόριστα ανέφεραν την πρωτοβουλία του νοσοκομείου για δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Αποκατάστασης. proininews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...