Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΕΣΠΑ- Τουρισμός: Από τις 18 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για την ίδρυση νέων ΜμΕ


Πηγή φωτό: Pixabay


Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέων πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Σεπτεμβρίου του 2018, σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός δράσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανά σχέδιο κυμαίνεται από 25.000 € έως 400.000 € με το ποσοστό επιδότησης να ανέρχεται έως το 50% των επιλέξιμων δαπανών. Προβλέπεται προκαταβολή έως και 40% της εγκεκριμένης επιχορήγησης.

(Δείτε την πρόσκληση στο συνημμένο αρχείο)

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέας τουριστικής επιχείρησης από ΜΜΕ σε συγκεκριμένους τομείς τουριστικής δραστηριότητας του Ν.4276/2014 και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (Αθλητικός, Θαλάσσιος Τουρισμός και Τουρισμός Υπαίθρου).

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα είναι Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του Τουρισμού και θα διαθέτουν επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης μέχρι και την 1η εκταμίευση της επιχορήγησης. Ειδικότερα, επιλέξιμες για την παρούσα Δράση είναι οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

Κατηγορία Α: Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.

Κατηγορία Β: Επιχειρήσεις της κατηγορίας «Τουριστικά Καταλύματα σύμφωνα με τον Ν. 4276/2014, όπως ισχύει» που έχουν συσταθεί και για τις οποίες μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης (7/11/2017) ισχύουν σωρευτικά:

Έχουν αποκτήσει έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 ή/και τους ΚΑΔ : 41.20.20.01 ή 41.20.20.02.

Το ΑΦΜ της επιχείρησης δεν έχει αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα από τη σύστασή του (μηδενικός κύκλος εργασιών).

Δεν έχει γνωστοποιηθεί ή εκδοθεί άδεια (σήμα) λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος.

Διαθέτουν άδεια δόμησης για το συγκεκριμένο τουριστικό κατάλυμα.



Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων που εντάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες δραστηριοτήτων:

Α) Τα τουριστικά καταλύματα και τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα με δυναμικότητα από 10 κλίνες και άνω και με κατάταξη σε κατηγορία τριών αστέρων (3***) και άνω. Τα ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων (όπως προβλέπονται στο π.δ. 33/1979) καθώς και οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) με κατάταξη σε κατηγορία τριών αστέρων (3***) και άνω.

Β) Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όπως: Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες υπό τον περιορισμό ότι ο ελάχιστος αριθμός κατοικιών θα ανέρχεται στις τρεις (3). Επίσης , τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα με κατάταξη στα 3 κλειδιά και άνω καθώς και ελάχιστη δυναμικότητα δέκα (10) κλινών. Τέλος, οι Ξενώνες φιλοξενίας νέων.

Γ) Τα τουριστικά γραφεία κατά την έννοια του ν. 393/1976. Τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων. Οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων. Οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που έχουν στην κυριότητα τους ειδικά τουριστικά λεωφορεία του νόμου 711/1977. Τέλος, τα ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.

Δ) Οι Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού όπως: Ο Αθλητικός Τουρισμός, ο Θαλάσσιος τουρισμός, ο Τουρισμός υπαίθρου, καθώς και άλλες ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον Τομέα του Τουρισμού. Ως λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες νοούνται εκείνες που δεν περιέχονται στις ανωτέρω κατηγορίες αλλά εντάσσονται στον πίνακα του παραρτήματος V «Επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ)».

Ενδεικτικές Επιδοτούμενες Δαπάνες είναι οι: Κτιριακές δαπάνες, Δαπάνες Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου, Μηχανήματα -Εξοπλισμός, Εγκαταστάσεις & Εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος, Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Προβολή – Προώθηση, Δαπάνες τεχνικών μελετών μηχανικού, φοροτεχνικού και νομικού συμβούλου, Λογισμικά, Μεταφορικά μέσα καθώς και Αμοιβές Συμβούλων. Η έναρξη επιλεξιμότητας των δαπανών είναι από την Τρίτη 7/11/2017.

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται έως 30 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης.

Εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής: Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον του 60% του προτεινόμενου (επιχορηγούμενου) προϋπολογισμού του Επενδυτικού Σχεδίου. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόροι ή/και δάνειο (έγκριση δανείου ή τραπεζική βεβαίωση για την πρόθεση δανειοδότησης του επενδυτικού σχεδίου).






Επισυναπτόμενα Αρχεία
Πρόσκληση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...