Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΑΙΝΕΣ


Ο Abbas Yusuf, κάτοικος της πόλης Χαράρ στην Ανατολική Αιθιοπία, ταΐζει τις ύαινες που βρίσκονται σε σπηλιές κοντά στα τείχη της πόλης και περιτριγυρίζουν τα τείχη της και την χωματερή. Όσο αφύσικο και αν ακούγεται είναι αληθινό. Αν και οι ύαινες είναι από τα πιο επικίνδυνα σαρκοφάγα ζώα στην Αφρική, έχουν δημιουργήσει μία αρμονική σχέση με τους κατοίκους της Χαράρ.

Ο Yusuf, που χαρακτηρίζεται και ως ο «άνθρωπος ύαινα», ακολουθεί μια οικογενειακή παράδοση τουλάχιστον 50 χρόνων. Ο πατέρας του, Yusuf Mume Salleh, ήταν ο πρώτος που τάιζε τις ύαινες για 45 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν, όταν, οι ύαινες πραγματοποιούσαν επιδρομές στο κοπάδι του. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να σταματήσει τις επιθέσεις, άρχισε να πετάει αποφάγια στις ύαινες, πετυχαίνοντας το σκοπό του.



Ο ίδιος έμαθε την δουλεία στο γιο του , ο οποίος συνεχίζει το έργο του πατέρα του εδώ και 13 χρόνια και σκοπεύει να το διδάξει και στα παιδία του. Ο Yusuf έχει δηλώσει ότι είναι προνομιούχος από τον Θεό να είναι φίλος με τις παρεξηγημένες ύαινες και στο σπίτι του μεγαλώνει μια μικρή ύαινα, δίχως να φοβάται μην τον δαγκώσει.



Βέβαια, η σχέση των κατοίκων της πόλης Χαράρ με τις ύαινες δεν είναι σχετικά πρόσφατη. Σύμφωνα με ιστορίες, εδώ και 500 χρόνια οι ύαινες τριγυρνούσαν και έκαναν επιδρομές στην πόλη, σκοτώνοντας ανθρώπους και ζώα. Γύρω στον 19ο αιώνα αποφασίστηκε από τους κατοίκους της πόλης να ανοίξουν τρύπες έξω από τα τείχη της πόλης και να τοποθετηθούν αποφάγια, με σκοπό να σταματήσουν οι επιδρομές. Αν και πέτυχαν τον στόχο τους , η οικογένεια του Yusuf ήταν αυτή που κατάφερε να δημιουργήσει μια πιο κοντινή σχέση των παρεξηγημένων σαρκοφάγων με τους κατοίκους της Χαράρ.



Η δουλεία του Yusuf δεν έχει παραμείνει απαρατήρητη στο ευρύ κοινό. Όλο και περισσότερη τουρίστες επισκέπτονται την Χαράρ με σκοπό να γνωρίσουν και να δουν από κοντά τον άνθρωπο είναι, δημιουργώντας το τάισμα των υαινών ως μια τουριστική πλέον ατραξιόν. Όποιος έχει παρακολουθήσει τον Yusuf να ταΐζει τις ύαινες μένει άναυδος, ενώ ο ίδιος για να σταματήσει τον φόβο τον τουριστών τις ταΐζει απευθείας από το στόμα.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...